6 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΛΙΠΟΣ

1. Το σώμα μας χρειάζεται λίπος για να συντηρηθεί, είναι βασικό για την ορμονική λειτουργία και τη σύνθεση των αναπαραγωγικών ορμονών. Αν τα επίπεδα λίπους πέσουν πολύ χαμηλά, ειδικά στις γυναίκες, δημιουργείται πρόβλημα γονιμότητας. Αν και το σώμα μας φτιάχνει λίπος, κάποια λιπαρά τα προσλαμβάνουμε μόνο μέσω της τροφής.

Αυτά ονομάζονται Απαραίτητα λιπαρά και είναι το λινολεικό και το λινολενικό οξύ ή Ω6 και Ω3 λιπαρά οξέα. Η σωστή αναλογία τους είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και του μυαλού, είναι αντικαταθλιθπτικά, αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτικά.

2. Το λίπος μας προστατεύει. Προστατεύει τα εσωτερικά οργανά μας σε ενδεχόμενη σύγκρουση, επίσης διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία σώματος.

3. Χρειαζόμαστε λίπος για να απορροφηθούν βασικές βιταμίνες. Αυτές είναι οι «λιποδιαλυτές» A, D, E, K. Αθροίζονται στο συκώτι και στο λιπώδη ιστό και χωρίς λίπος δεν μπορούν να απορροφηθούν. Γι’ αυτό και πάντα λέμε η σαλάτα να έχει λίγο ελαιόλαδο. Είναι απαραίτητες για την υγεία των ματιών, του δέρματος, των δοντιών, των οστών, θωρακίζουν απο λοιμώξεις και βοηθούν στην πήξη του αίματος.

4. Ο εγκέφαλος είναι λίπος Τα 2/3 του εγκεφάλου είναι λιπώδης ιστός. Τα εγκεφαλικά κύτταρα χρησιμοποιούν λίπος από την τροφή για τη σύνθεση της κυτταρικής μεμβράνης τους και για το νευρικό ιστό.5. Διατηρεί τη μεμβράνη του κυττάρου ελαστική και υγιή. Όχι μόνο διατηρεί το σχήμα του κυττάρου αλλά παρέχει και ενέργεια για την κυτταρική λειτουργία.

6. Το λίπος μας κάνει πιο ελκυστικές. Μέσα σε μια κοινωνία με πρότυπο τις «αδύνατες», η παραδοχή ότι το λίπος μας ομορφαίνει, σοκάρει. Σίγουρα η παχυσαρκία και τα περισσότερα κιλά μας «αγριεύουν» στην όψη και μας μεγαλώνουν. Και τα πολύ λίγα κιλά όμως αρρωσταίνουν το δέρμα.

Οι δίαιτες στερημένες λίπους, το μόνο που πετυχαίνουν είναι μια όψη «άρρωστη». Είναι πολύ βασικό να καταναλώνονται τα καλά λιπαρά με τις τροφές και να διατηρείται ένα βασικό ποσοστό λίπους. Μόνο έτσι το δέρμα δείχνει «φρέσκο» και υγιές. Το καλό λίπος είναι ουσιαστικά τα Ω3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, τόνο, πέρκα, σολομό), το λιναρόσπορο, το αβοκάντο, τα καρύδια.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *