ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

Η οστεοπόρωση είναι από τις βασικές χρόνιες νόσους, που η επιστήμη της αντιγήρανσης καλείται να αντιμετωπίσει και να προλάβει. Ορίζεται ως η μείωση της οστικής πυκνότητας. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι όταν ασθενής με οστεοπόρωση υποστεί κάταγμα, υπάρχει αυξημένη θνησιμότητας τα επόμενα 5-10 χρόνια.

Τα αίτια της είναι:
1) ορμονικά (μειωμένα οιστρογόνα, πρόωρη εμμηνόπαυση, αραιομηνόρροια)
2) γονιδιακά
3) ανεπάρκεια βιταμίνης D
4) κακή διατροφή
5) έλλειψη άσκησης
6) χαμηλό σωματικό βάρος (BMI<18)

Η οστική μάζα έχει τη μέγιστη πυκνότητα στη διάρκεια της εφηβείας. Στο υπόλοιπο της ζωής μας, ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τη μέγιστη τιμή με τη βοήθεια της διατροφής (Ca, K2, D) και της άσκησης (άρση βαρών).
Τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την πρόληψή της, είναι:

1. Επαρκής πρόσληψη ασβεστίου

Τα ποσά που χρειάζεται ο κάθε οργανισμός εξαρτώνται από την ηλικία. Ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται 1200mg ασβεστίου την ημέρα. Στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό αυξάνονται οι ανάγκες. Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το σκληρό κίτρινο τυρί και το γιαούρτι έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε με το ασβέστιο είναι ότι μπορούμε να απορροφήσουμε μέχρι 500 mg και αυτό αν έχουμε αρκετή ποσότητα βιταμίνης D. Επίσης υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που ανταγωνίζονται την απορρόφησή του. Αυτά είναι ο σίδηρος, οι φυτικές ίνες και η καφεΐνη. Επομένως το μοσχαρίσιο φιλέτο μαζί με φέτα, οι φακές με φέτα, το γάλα στον καφέ, είναι λάθος συνδυασμοί γιατί μειώνεται η απορρόφηση του ασβεστίου.
Όλοι γνωρίζουμε για το ασβέστιο στο γάλα. Οι περισσότεροι όμως φουσκώνουν με αυτό γιατί έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Καλές εναλλακτικές είναι το γιαούρτι και τα τυριά. Οι καλλιέργειες των βακτηρίων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της, περιέχουν ένζυμα που μπορούν να διασπάσουν τη λακτόζη.
Μην επιλέξετε γιαούρτια που έχουν υποστεί περαιτέρω επεξεργασία, όπως με προσθήκη φρούτων ή δημητριακών και συνήθως έχουν τον τίτλο “επιδόρπια γιαουρτιού”. Συνήθως τους προσθέτουν σιρόπια φρούτων ή κομπόστα με σάκχαρο και συντηρητικά. Προτιμήστε γιαούρτι με προβιοτικά και αν θέλετε την αίσθηση του γλυκού, πολτοποιήστε και προσθέστε φρέσκο φρούτο ή stevia.

Εκτός από τα γαλακτοκομικά, ασβέστιο έχουν οι σαρδέλες και ο σολομός κονσέρβας με τα κόκαλά τους.Επίσης, ασβέστιο έχουν και τα λαχανικά, αλλά λόγω των φυτικών ινών, η βιοδιαθεσιμότητα τους είναι μειωμένη. Για παράδειγμα, για να πάρετε το ασβέστιο που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι γάλα πρέπει να φάτε 5 φλιτζάνια μπρόκολο. Επίσης 3 κουταλιές σούπας σουσάμι ή 8 σαρδέλες ή 1 κονσέρβα σολομό (140 γρ. ή 3/4 φλιτζανιού αμύγδαλα).

2) Ιδανικά επίπεδα βιταμίνης D

H βιταμίνη D,την οποία αποκαλούμε και ορμόνη της αντιγήρανσης, είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Οι καλύτεροι τρόποι για να ανέβουν τα επίπεδα της είναι:
1. H έκθεση στον ήλιο, χωρίς αντηλιακό για 10-20 λεπτά την ημέρα, του 40% του σώματος μας. Βέβαια χρειάζονται 48 ώρες ώστε να απορροφηθεί από το δέρμα στο αίμα και στο διάστημα αυτό καλό θα είναι να μην πλυθούμε!
2. Η κατανάλωση τροφών πλουσίων σε βιταμίνη D, όπως ο κρόκος αυγού, το μουρουνέλαιο, τα παχιά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, ρέγκα, σαρδέλα)
3. Η λήψη συμπληρωμάτων με καθοδήγηση του ιατρού που θα καθορίσει τα ιδανικά επίπεδα.

3) Επαρκής βιταμίνη Κ2

Αυτή η όχι τόσο γνωστή βιταμίνη επιτρέπει στο σώμα σας να απορροφά το ασβέστιο στα οστά σας. Και αυτό είναι που τα κάνει πιο δυνατά. Υπάρχουν πολλές τροφές πλούσιες σε Κ2 που μπορείτε εύκολα να τις ενσωματώσετε στο καθημερινό μενού σας:

Κρόκοι αυγών – Ξεχάστε ό, τι μπορεί να έχετε ακούσει στο παρελθόν. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε από τους κρόκους των αυγών. Δεν παρέχει μόνο μια καλή δόση του Κ2, αλλά και πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Ψάξτε για ελευθέρας βοσκής, τα οποία είναι τα πιο θρεπτικά.

Εντόσθια – Εντόσθια ήπατος είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή Κ2. Απλά σιγουρευτείτε ότι είναι κρέατα ελευθέρας βοσκής και τρέφονται από χόρτα, για να αποφεύγονται οι ορμόνες που διοχετεύονται στο σιτάρι που τρέφονται τα βοοειδή.
Οργανικό ή ακατέργαστο πλήρες γάλα

Παραδοσιακά τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση 

Σκούρα πράσινα φύλλα
 – Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, λάχανο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο είναι ιδιαίτερα υψηλά σε Κ2..

4) Άσκηση: Η έλλειψη σωματικής άσκησης οδηγεί σε ασθενέστερα οστά. Κατά την άσκηση, οι μύες σας τραβάνε τα οστά σας. Το γεγονός αυτό προκαλεί το σώμα σας να ανταποκριθεί στην αύξηση της πυκνότητας των οστών.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *