ΔΙΑΤΡΟΦΟΓΕΝΕΤΙΚΗ

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης με αιχμή την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου DNA και την αξιοποίηση των πληροφοριών αυτών στην καθημερινότητα. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η σχέση της διατροφής με την υγεία είναι άμεση. Οι διατροφικές και οι προσωπικές μας συνήθειες, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα εύρος κοινών παθήσεων, όπως καρδιαγγειακές, διάφορες μορφές κακοήθειας, εκφυλιστικές παθήσεις, διαβήτη, οστεοπόρωση κ.α. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διάφορες ουσίες που βρίσκονται στις τροφές επιδρούν στο ανθρώπινο γονιδίωμα αλλάζοντας κάποιες φορές την έκφραση ή τη δομή των γονιδίων.

DNA ΚΑΙ ΓΟΝΙΔΙΟ

Το DNA που είναι ο κώδικας του ανθρώπινου οργανισμού, περιέχει το γενετικό υλικό και μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη πορεία της υγείας μας. Τα γονίδια είναι τμήματα του DNA, τα οποία σε συνδυασμό με το περιβάλλον, καθορίζουν την εμφάνισή μας, την κατασκευή του σώματός μας, την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά μας, την κατάσταση της υγείας μας και πολλές φορές τις παθήσεις στις οποίες είμαστε ευάλωτοι.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

“Nutrigenomics” – ή “Διατροφογενετική”, είναι η επιστήμη που ασχολείται με την μοριακή διατροφή και σχετίζεται με την πρόληψη διαφόρων παθήσεων. Άνθρωποι με διαφορετικά γονίδια ανταποκρίνονται διαφορετικά σε τροφές και στα συστατικά τους. Είναι γνωστό ότι η διατροφή επηρεάζει την ομοιόσταση. Η Διατροφογενετική στοχεύει σε ευρεία κλίμακα στην εξακρίβωση γονιδίων, τα οποία σχετίζονται με τη διατροφή και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων παθήσεων ή συμβάλει στην πρόληψή τους. Μας βοηθάει επίσης στο να κατανοήσουμε διάφορους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την γενετική προδιάθεση. Η γονιδιακή διατροφή, είναι η διατροφή η οποία εξειδικεύεται και καθορίζεται από τον προσωπικό μας γονότυπο και βασίζεται στη γνώση των διατροφικών αναγκών του οργανισμού μας.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΗΜΕΡΑ;

Ενώ πριν από μερικά χρόνια η τέτοιου είδους πληροφόρηση ανήκε στη σφαίρα της φαντασίας, σήμερα υπάρχουν ήδη, στην καθημερινή πράξη, Γονιδιακά DNA Tests που μας δίνουν πληροφορίες για την διατροφή που μας ταιριάζει και δείχνουν την προδιάθεση σε κοινές παθήσεις τις οποίες μέσω της σωστής διατροφής και των προσωπικών συνηθειών (lifestyle) μπορούμε να προλάβουμε (πρωτογενής πρόληψη).

Η αξία αυτών των Tests όσον αφορά την πρόληψη είναι πολύ σημαντική, γιατί ο καθένας μπορεί μέσω της κατάλληλης γι’ αυτόν εξατομικευμένης Γονιδιακής Διατροφής να βελτιώσει την λειτουργία του οργανισμού του σε σημαντικούς τομείς της υγείας όπως:

Την καρδιακή λειτουργία
Τον μεταβολισμό και κατά συνέπεια την παχυσαρκία
Την υγεία των οστών
Τις χρόνιες φλεγμονές
Την αντίσταση στην ινσουλίνη
Τη λειτουργία του συμπλέγματος των βιταμινών Β, κάτι πολύ σημαντικό και πολύ επίκαιρο για όλους μας,
Την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού (εξουδετέρωση ελεύθερων ριζών) και την λειτουργία της αποτοξίνωσης, συνεπώς την αντιγήρανση!!

Σημαντική βελτίωση παρατηρείται σε άτομα που παρουσιάζουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, συχνό φαινόμενο στις μέρες μας, καθώς και στον τομέα της φυσικής κατάστασης σε άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό είτε επαγγελματικά είτε όχι.

Όλα αυτά επιτυγχάνονται εφαρμόζοντας την κατάλληλη προσωπική Γονιδιακή Διατροφή και λαμβάνοντας τα αναγκαία σκευάσματα βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ιχνοστοιχείων που πιθανόν θα συστηθούν έπειτα από την διατροφογενετική ανάλυση: δηλαδή με απόλυτα φυσικό τρόπο!

Να τονιστεί ότι ο έλεγχος των γονιδίων με το Test δεν υποδεικνύει παθήσεις ή νοσήματα αλλά την προδιάθεση που έχει ο κάθε οργανισμός ανάλογα με τους πολυμορφισμούς στα γονίδια που πιθανόν παρουσιάζει.

Το μέλλον μας επιφυλάσσει συνεχώς καινούργια δεδομένα σχετικά με όλα αυτά τα ζητήματα, διαγνωστικά και θεραπευτικά.

Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι σχετικά με την Ιατρική βρισκόμαστε στον αιώνα των Γονιδίων, και τα οφέλη εξαρτώνται από τη σωστή διαχείριση των πληροφοριών που μας παρέχονται.

MTHFR
MS-MTRR
CETP
LPL
eNOS
ACE
VDR
COL1A1
PPAR-γ2
IL-6
TNFα
MTR
CBS
MnSOD
SOD3
GSTM1
GSTT1
GSTP1
APOC3