20 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Υπάρχουν ημέρες που νιώθετε προς το απόγευμα κουρασμένοι και θέλετε να κοιμηθείτε, ωστόσο οι υποχρεώσεις είναι πολλές και πρέπει να συνεχίσετε. Αντί να πιείτε ακόμα ένα φλιτζάνι καφέ, υπάρχουν ορισμένες τροφές οι οποίες σας γεμίζουν με ενέργεια.

Οι παρακάτω 20 τροφές σας γεμίζουν ενέργεια όταν την χρειάζεστε.
Πράσινα λαχανικά
Όπως το σπανάκι, το λάχανο, η ρόκα και τα σέσκουλα.
Σχεδόν κάθε ποικιλία λαχανικών προσφέρουν ενέργεια καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ενώ έχουν χαμηλές θερμίδες. Περιέχουν βιταμίνες C και Α, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για να έχετε ενέργεια, ενώ βοηθούν ενάντια στην κατάθλιψη λόγω του φυλλικού οξέος που περιέχουν.Ξηροί καρποί
Όπως τα αμύγδαλα,τα καρύδια, και τα κάσιους περιέχουν πρωτεΐνες οι οποίες βοηθούν ώστε ο οργανισμός να έχει παραπάνω αντοχή. Επιπλέον περιέχουν και το συνένζυμο Q10, μια θρεπτική ουσία η οποία βοηθά στην παραγωγή ενέργειας στο εσωτερικό των κυττάρων μας. Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί την ιδανική επιλογή για τόνωση του οργανισμού.

Άπαχο κοτόπουλο
Κρέατα χωρίς πέτσα, γαλοπούλα και άλλα άπαχα κομμάτια κρέατος περιέχουν το αμινοξύ τυροσίνη, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης. Επιπλέον περιέχουν σίδηρο, βιταμίνες Β και την ποσότητα της πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να είστε γεμάτοι ενέργεια.

Σολομός
Ο σολομός περιέχει 2 γρ. επιπλέον από λιπαρά οξέα, επομένως αυτό βοηθά στην σταθεροποίηση της ινσουλίνης,  ενώ διευκολύνει ώστε να εκτελεί σωστά ο εγκέφαλος τις λειτουργίες του. Επίσης συμβάλουν στη μείωση των φλεγμονών, ενώ βελτιώνουν την δυσκαμψία στις αρθρώσεις και τους μύες.

Αυγά
Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που παρέχουν τις πρωτείνες που χρειάζονται όσοι κάνουν χορτοφαγική διατροφή. Ωστόσο καμία τροφή δεν έχει τόσο συνδυαστικό πακέτο βιταμινών, πρωτεϊνών και μετάλλων όσο ένα αυγό.Τα αυγά έχουν πολλά οφέλη όπως το άπαχο κρέας, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των βιταμινών του συμπλέγματος Β και του σιδήρου.

Δημητριακά ολικής αλέσεως
Είναι ευρέως γνωστό ότι η κατανάλωση υδατανθράκων θα σας δώσει μια γρήγορη ώθηση ενέργειας, γεγονός που τους καθιστά πολύ σημαντικούς πριν από μια μεγάλη προπόνηση. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί και το άσπρο ρύζι, δίνουν ενέργεια η οποία όμως δεν έχει διάρκεια. Μέσα σε 30 λεπτά θα αισθάνεστε και πάλι υποτονικοί. Επομένως επιλέξτε εξευγενισμένους υδατάνθρακες όπως το καστανό ρύζι, βρώμη ή ψωμί ολικής αλέσεως.Καφές
Η καφεΐνη στον καφέ είναι ίσως το πιο ισχυρό και ευρέως γνωστό τονωτικό. Εκατομμύρια ανθρώπων δεν μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους πριν πιούν ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί. Αλλά όταν επιλέξετε τροφές οι οποίες σας γεμίζουν ενέργεια στα γεύματά σας, θα διαπιστώσετε πως ίσως δεν χρειάζεστε τόσο πολύ τον καφέ, όσο συνηθίζατε.Τσάι
Σας αρέσει το μαύρο τσάι ή το πράσινο τσάι; Και τα δύο περιέχουν καφεΐνη, αλλά έχουν επίσης και το αμινοξύ Θειαμίνη, η οποία σας βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση και στη μνήμη.

Φασόλια
Τα φασόλια περιέχουν πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες Β και αμινοξέα. Επίσης λόγω τις μεγάλης περιέκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες είναι και πολύ ευργετικά. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη, δίνοντας στο σώμα σας μια μακροπρόθεσμη πηγή ενέργειας.Μήλα
Λόγω τις περιέκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά,  η κατανάλωση μήλων δίνει ενέργεια στον οργανισμό. Επιπλέον λόγω της φρουκτόζης που περιέχουν δίνουν την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός άμεσα.

Καρπούζι
Μπορεί να φαίνεται στο μεγαλύτερο μέρος ότι περιέχει μόνο νερό, ωστόσο το καρπούζι είναι μια εκπληκτικά καλή πηγή ενέργειας, καθώς περιέχει Β-βιταμίνες, κάλιο και φρουκτόζη. Επιπλέον χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό βοηθά στην ενυδάτωση.

Μπανάνες
Ένα από τα αγαπημένα φρούτα των bodybuilders, οι μπανάνες προσφέρουν κάλιο, το οποίο βοηθά τους μυς να λειτουργούν σωστά, όπως επίσης και η φρουκτόζη και η γλυκόζη που περιέχουν τα φρούτα. Η γλυκόζη αφομοιώνεται γρήγορα και μετατρέπεται σε ενέργεια, επομένως αισθάνεστε αμέσως την διαφορά.

Σπόροι κολοκύθας
Όπως και οι ξηροί καρποί, οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και καλά λιπαρά τα οποία βοηθούν να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα.
Περιέχουν επίσης μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

Νερό με λεμόνι
Όταν αισθάνεστε λίγο κουρασμένοι πιείτε νερό με 1 στυμμένο λεμόνι για πρόσθετη βιταμίνη C.
Η αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τόσο τον μεταβολισμό όσο και τα επίπεδα ενέργειας. Επίσης δοκιμάστε νερό καρύδας, το οποίο περιέχει ηλεκτρολύτες και κάλιο.

Blueberries
Τα blueberries συχνά αναφέρονται ως «superfoods». Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν μπορούν να βοηθήσουν τη γνωστική λειτουργία,ενώ σε μελέτη που έγινε το 2007, αποδείχθηκε πως έχουν αντιγηραντική δράση. Επίσης εάν τα συνδυάσετε με καρύδια δημιουργείτε μια ιδανική τροφή η οποία προστατεύει τον εγκέφαλο.

Κόκκινες Πιπεριές
Μπορείτε να προσλάβετε το 380% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε βιταμίνης C μόνο με την κατανάλωση μιας κόκκινης πιπεριάς. Η βιταμίνη C βοηθά τη διαδικασία επούλωσης του τραυματισμένου ιστού, περιέχει επίσης λυκοπένιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β6.
Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα αυξάνει τον μεταβολισμό, μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους, αλλά επίσης δημιουργεί μια εγρήγορση και βοηθά στην διάυγεια του εγκεφάλου μόλις την καταναλώσετε. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι φλαβονόλες που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα αυξάνουν τη ροή του αίματος σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου για δύο έως τρεις ώρες, βοηθώντας στην καταπολέμηση της κόπωσης.Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Το ίδιο αμινοξύ που βρίσκεται στο άπαχο κρέας και βοηθά ενάντια στην κούραση, υπάρχει και στο γιαούρτι. Επιλέξτε γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.Smoothie λαχανικών
Ξεικινήστε τη μέρα σας με ενέργεια καταναλώνοντας ένα θρεπτικό smoothie με λαχανικά, γιαούρτι, μήλα, μπανάνα και ό,τι άλλο φρούτο σας αρέσει.

Χούμους
Το χούμους συνδυάζει την πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ρεβίθια και το σουσάμι με βάση το ταχίνι , τη βιταμίνη C από τον χυμό λεμονιού και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ελαιόλαδο. Συνοδεύστε το με κόκκινη πιπεριά και μερικά καρότα για τριπλό όφελος.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *