ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ;

Ίσως να μιλάω για την επαρκή κατανάλωση νερού σε όλες τις συνεδρίες. Πολλοί μου λένε, «δεν πίνω νερό, πίνω καφέδες, δε διψάω». Είναι απαράδεκτο.

Είμαστε 75% νερό. Αν δεν πιούμε τις επαρκείς ποσότητες, τότε:

1) Παθαίνουμε αφυδάτωση
, η οποία εκδηλώνεται με κόπωση, ζάλη, κράμπες.

2) Τρώμε περισσότερο γιατί νιώθουμε ότι πεινάμε συνέχεια, αλλά ουσιαστικά διψάμε. Επίσης δεν επέρχεται κορεσμός. Με 2 ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα θα το καταλάβουμε.

3) Έχουμε δυσκοιλιότητα. Ο οργανισμός αφυδατώνει τα κόπρανα, για να πάρει το νερό που χρειάζεται για τις λειτουργίες του. Τα κόπρανα γίνονται σκληρά (σκυβαλοειδή – “δίκην κατσίκας”).

Πόσο νερό να πίνω για αδυνάτισμα;

4) Έχουμε διαταραχές ηλεκτρολυτών. Στην αφυδάτωση το σώμα εκκρίνει μια ορμόνη, η ποία κάνει τα νεφρά να κατακρατούν αλάτι (νάτριο) και νερό, εξαντλώντας όμως έτσι το κάλιο. Όμως το κάλιο είναι απαραίτητο για την υγεία των μυών και της καρδιάς. Οπότε και νερό πρέπει να πίνετε αρκετά και λίγο αλάτι στο φαγητό χρειάζεται.

5) Είναι παράγοντας πρόωρης γήρανσης. Όσες κρέμες κι αν βάλετε εξωτερικά, καμία δε θα έχει αποτέλεσμα αν το δέρμα δεν είναι ενυδατωμένο “εκ των έσω”.

Για να διαπιστώσετε αν πίνετε αρκετό νερό, κοιτάξτε το χρώμα των ούρων σας, το οποίο πρέπει να είναι διάφανο ή ανοιχτό κίτρινο. Η δίψα δεν είναι ασφαλής ένδειξη διότι:

  • α) οι περισσότεροι έχουν μάθει να μη διψάνε και
  • β) όταν πια διψάσουμε αρχίζει η αφυδάτωση

Πόσο νερό πρέπει να πίνω;

Οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα των 225 ml είναι η βάση. Αυξάνονται όμως οι ανάγκες σε μεγαλόσωμους, σε όσους αθλούνται ή ταξιδεύουν συχνά (λόγω του ξηρού αέρα) και το καλοκαίρι με την εφίδρωση.

Αυξήστε την κατανάλωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και σταματήστε λίγες ώρες πριν τον ύπνο για να αποφύγετε τις νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *