ΒΑΛΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΑΝΟΝΙΣΤΗ ΕΜΜΗΝΟ ΡΥΣΗ

Η διατροφή της γυναίκας, τα επίπεδα του άγχους, η άσκηση, το περιβάλλον, και μια σειρά από άλλους παράγοντες επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών. Πολλές φορές μπορεί να μην δοθεί η πρέπουσα σημασία σε κάποια διαταραχή στις ορμόνες, ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της γυναίκας.

Εάν κάποια στιγμή δεν έχετε περίοδο μιλήστε με τον γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα αποκλείσει μια πιθανή εγκυμοσύνη, ενώ θα ελέγξει σημάδια για πολυκυστικές ωοθήκες, για πρόωρη εμμηνόπαυση με αλλαγές βάρους, ακμή, αραίωση των μαλλιών, ανεπιθύμητη τριχοφυΐα και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τις αλλαγές στα επίπεδα των ανδρογόνων ορμονών.

Μειώστε το στρες
Χρησιμοποιήστε φυσικές τεχνικές οι οποίες καταπολεμούν το στρες, , όπως η ελαφριά άσκηση, ο διαλογισμός,τα αιθέρια έλαια, το μασάζ και ο βελονισμός.

Βελτιώστε τη διατροφή σας
Καταναλώνοντας όλες τις ομάδες τροφίμων παρέχετε στον οργανισμό σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι αναγκαία ώστε να διατηρηθούν οι ορμόνες σε σταθερό επίπεδο.

Δομικό στοιχείο των ορμονών αποτελούν τα λιπαρά οξέα, μακράς και μέσης αλύσου. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε αρκετά λιπαρά, μέσω της διατροφής σας. Καλές πηγές λιπαρών οξέων είναι το λάδι καρύδας, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, ενώ από τα ψάρια προτιμήστε τον σολομό και τον τόνο.

Επίσης η κατανάλωση προβιοτικών βοηθά στην απορρόφηση των βιταμινών ,οι οποίες επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών.
Καταναλώστε γιαούρτι, κεφίρ, και λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση.

Φρούτα και λαχανικά Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), πολύχρωμες σαλάτες (κόκκινες, κίτρινες πιπεριές ) και φρούτα, είναι γεμάτα με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για όλες τις βιοχημικές διεργασίες του σώματος.
Επιλέξτε τα οργανικά , χωρίς προσθήκη παρασιτοκτόνων, τα οποία παρεμβαίνουν στην ορμονική ισορροπία.

Κόκκινο κρέας Ειδικά σε περίοδο με μεγάλη απώλεια αίματος είναι εντελώς απαραίτητη η κατανάλωση κόκκινου κρέατος , το οποίο περιέχει τον πιο βιοδιαθέσιμο σίδηρο και ψευδάργυρο , αλλά και πρωτεΐνη η οποία είναι ο δομικός λίθος στην παραγωγή ορμονών.

Μάραθος Όχι μόνο ρυθμίζει τον κύκλο αλλά μειώνει τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας και τις κράμπες.
Βάλτε λίγους σπόρους μάραθου σε ένα ποτήρι νερό πριν κοιμηθείτε.

Παπάγια  
Αυτό το εξωτικό φρούτο, θεωρείται οτι ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και βοηθάει στην έλευση της περιόδου.

Κάντε άσκηση
Η υπερβολική άσκηση αλλά και η έλλειψη άσκησης επηρεάζουν τα επίπεδα της κορτιζόλης καθώς και άλλων ορμονών που ελέγχουν τα επίπεδα του στρες. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα έμμηνου ρύσεως, οι ήπιες μορφές άσκησης θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Κάντε την άσκηση τρόπο ζωής. Ασκήσεις όπως το περπάτημα, η γιόγκα, ο χορός, η μυική ενδυνάμωση και το pilates ,προσφέρουν ευεξία στον οργανισμό. Τα 35- 40 λεπτά άσκησης την ημέρα είναι αρκετά και προσφέρουν στον οργανισμό την ευεξία που χρειάζεται, κάνοντας περισσότερη άσκηση μπορεί να προκαλέσετε ακόμα και διαταραχή στον κύκλο σας.

Αποφύγετε τις Τοξίνες
Αποβάλλετε τις τοξίνες από το σώμα σας, αποφεύγοντας να χρησιμοποιείτε συμβατικά προϊόντα φροντίδας σώματος που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συστατικά όπως:

DEA
Parabens
Προπυλενογλυκόλη
Λαουρυλοθειικό Νάτριο

Όλα αυτά τα συστατικά σχετίζονται με την αλλαγή στην παραγωγή των οιστρογόνων και ενδεχομένως του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων. Επίσης καλό είναι να αντικαταστήσετε τα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας με γυάλινα δοχεία ή με δοχεία από ανοξείδωτο χάλυβα, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη βλαβερών ουσιών για τον οργανισμό.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *