Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απ’ όλες τις διατροφές, η μεσογειακή είναι αυτή που κατά τη γνώμη μου είναι η πλέον επωφελής για την υγεία, καθώς επίσης, η πλέον εμπεριστατωμένη και υποστηριζόμενη από έρευνες και αναλύσεις πολλών ετών.

Μελέτες έχουν δείξει πως η δίαιτα αυτή καταπολεμά την παχυσαρκία, τον διαβήτη, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, ενώ καταπολεμά πολλές μορφές καρκίνου.

Παρ’ όλ’ αυτά, όπως όλες οι παραδοσιακές διατροφές, έτσι κι αυτή, χρειάζεται κάποια τροποποίηση ώστε να ταιριάζει με τις ανάγκες του σήμερα. Να τι προτείνω…

Αντίθετα με άλλες ονομαστές δίαιτες, αυτή δεν είναι μια μόδα της εποχής, ούτε προέρχεται από κάποιον γκουρού της υγιεινής διατροφής. Περισσότερο περιγράφει έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής και διατροφής που εφαρμόζεται για πάρα πολλά χρόνια από τους λαούς της λεκάνης της Μεσογείου. Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και κάποιες χώρες της Μ. Ανατολής, έχουν όλες συνεισφέρει στην διαμόρφωση της Μεσογειακής Δίαιτας.

Αν και υπάρχουν κάποιες μικροδιαφορές από χώρα σε χώρα, η Μεσογειακή Δίαιτα είναι γνωστή γιατί περιλαμβάνει:
• Μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών που αποτελούν την βάση κάθε γεύματος
• Ωμά και ακατέργαστα σιτηρά για ψωμί και ζυμαρικά
• Ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και τις σαλάτες
• Πρωτεΐνες κυρίως από ψάρια και δευτερευόντως από αρνί, κατσίκι και κοτόπουλο
• Κρασί με μέτρο σε κάθε γεύμα

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1970, γνωστή σήμερα ως «Η Μελέτη των Επτά Κρατών» , καταγράφει με σαφήνεια τα ωφέλη της Μεσογειακής Δίαιτας και τις συνέπειες εάν δεν εφαρμόζεται.

Από τα επτά κράτη που μελετήθηκαν, αυτά που είχαν την μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος, την περισσότερη λήψη κορεσμένου λίπους και την υψηλότερη κατανάλωση χοληστερόλης, είχαν επίσης τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο. Αυτές που ακολουθούσαν την Μεσογειακή Δίαιτα και τρόπο ζωής, είχαν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Όπως όμως προαναφέραμε, θα ήθελα να σας συστήσω τις ακόλουθες τροποποιήσεις:

Σιτηρά και Ζυμαρικά: Επειδή πλέον δεν έχουμε πρόσβαση στα παλιά αγνά σιτηρά, προτείνω την αντικατάσταση τους με το σκούρο ρύζι και τα ζυμαρικά από κινόα.

Κρέας και Ψάρι: Ο τρόπος που μεγαλώνουν το κρέας και το ψάρι που περιλαμβάνει το φαγητό μας έχει σημασία. Οργανικό, ταϊσμένο με χορτάρι, μεγαλωμένο στην άγρια φύση, είναι φράσεις που πρέπει να ψάχνουμε στις ετικέττες. Επίσης, η κατανάλωση πολύ ψαριού, ενδεχομένως να σημαίνει την αυξημένη έκθεσή μας σε υδράργυρο. Δυστυχώς, οι πρακτικές εκτροφής των ζώων και η αυξημένη μόλυνση του περιβάλλοντος πρέπει ακόμη και στην πλέον υγειινή διατροφή, να ψάχνουμε να βρούμε τρόπους αποφυγής των κακών ανθρώπινων πρακτικών.

Γαλακτοκομικά: Αν και το γιαούρτι, το τυρί και το γάλα είναι όλα μέρος της Μεσογειακής Δίαιτας, συνηγορώ στο να τα αποφεύγουμε στο πιάτο μας. Ή να προτιμούμε το κατσικίσιο γάλα απ’ το αγελαδινό, επειδή ο τρόπος παρασκευής του πλησιάζει ακόμη τον παραδοσιακό τρόπο. Προτιμήστε το γιαούρτι με πέτσα το οποίο είναι πλούσιο σε προβιτικά. Αποφύγετε ότι αναφέρει «επιδόρπιο γιαουρτιού».  Γάλα από ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα, είναι ένα υγιεινό υποκατάστατο. Επίσης το γιαούρτι από γάλα καρύδας για σάλτσες και επάλειψη, συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Ωμά και Ακατέργαστα:Έχει παρατηρηθεί πως πολλοί άνθρωποι που θέλουν να ακολουθήσουν την Μεσογειακή Δίαιτα, συνεχίζουν να τρώνε επεξεργασμένο φαγητό. Ζυμαρικά και ψωμί από επεξεργασμένα σιτάρια. Γλυκαντικά από επεξεργασμένη ζάχαρη. Κρέατα με νιτρικά. Προτιμήστε οτιδήποτε ωμό και ανεπεξέργαστο.

Μεσογειακή στο πνεύμα, Τοπική στην πραγματικότητα: Προσπαθήστε να τρώτε λαχανικά που καλλιεργούνται στον τόπο σας και είναι της εποχής.

Γνωρίζατε πως κατα μέσο όρο, τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώτε, έχουν ταξιδέψει περίπου 1200 χιλιόμετρα  από τον τόπο καλλιέργειας στον τόπο που τα αγοράσατε; Μεταφέροντας τα τρόφιμα τόσο μακρυά, γίνονται πιό ακριβά και λιγότερο υγειινά. Αλλά η γεύση είναι αυτή που θα σας πείσει να προτιμάτε τις ντόπιες τροφές εν τέλει. Γιατί άλλο είναι να ωριμάζουν τα λαχανικά στις ειδικές αποθήκες και άλλο σε ένα κοντέϊνερ.

Ο τρόπος ζωής παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα που παρατηρήθηκε στην Μεσογειακή Δίαιτα. Προτείνουμε να υιοθετήσετε παράλληλα και κάποιες από τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των λαών της Μεσογειακής Δίαιτας.

Προτείνουμε να ασκείστε καθημερινά με περπάτημα και βόλτες έξω. Επίσης, η κοινωνική συναναστροφή κατά τη διάρκεια του γεύματος είναι πολύ σημαντική. Ιδιαιτέρως, το Κυριακάτικο μεσημεριανό φαγητό, μπορεί να πάρει και ώρες.

Ο συνδυασμός αυτός, της καθημερινής άσκησης με πιο αργά και κοινωνικά γεύματα, είναι ένα σημαντικό στοιχείο του Μεσογειακού τρόπου ζωής. Συμβάλλει στην μείωση του στρες, βοηθά την διαδικασία της χώνεψης και προσθέτει στην συνολική ποιότητα ζωής.

Μπορεί να τρώτε όλες τις σωστές τροφές – αλλά να μην αθλείστε και να καταπίνετε βιαστικά το φαγητό σας ! Έτσι όμως στερείστε όλα τα  πλεονεκτήματα που  θα μπορούσατε να πάρετε  από την Μεσογειακή Δίαιτα!

Αλλά όταν συνδυάζετε τη σοφία των λαών που δημιούργησαν αυτό τον τρόπο ζωής, με τροποποιήσεις σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα, τότε έχετε μια συνταγή για …υγιή και χαρούμενη ζωή!

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *