ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΛΙΠΟΣ-ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΟΝΑΝΕ ΑΛΛΑ ΣΩΖΟΥΝ
Είτε καπνίζουμε είτε όχι, είναι ξεκάθαρο σε όλους πια πως το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, εμφύσημα, πρόωρο θάνατο. Πιστέψτε με, τόσο ξεκάθαρο όσο και ότι το κάπνισμα σκοτώνει , θα πρέπει να είναι για όλους μας να κατανοήσουμε τους κινδύνους του κοιλιακού λίπους. Όταν γίνει κτήμα μας ο κίνδυνος που κρύβει η ΄΄χαριτωμένη΄΄, φουσκωμένη κοιλιά που βλέπουμε στον καθρέπτη το πρωί, τότε το τελευταίο που θα μας ανησυχεί θα είναι η αισθητική πλευρά. Τα καρδιακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα αυτό-άνοσα νοσήματα είναι πολύ σοβαρές απειλές για την υγεία και όλες συνδέονται άμεσα με την τοξικότητα που κρύβει το λίπος γύρω από την κοιλιά. Ίσως μέχρι το τέλος αυτού του άρθρου πάψετε να ανησυχείτε τόσο για την ένδειξη της ζυγαριάς σας και αρχίσετε να προσέχετε περισσότερο τη μέτρηση της μεζούρας γύρω από τη μέση σας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν το λίπος ως αχρησιμοποίητες θερμίδες, αποθηκευμένες σε διάφορα σημεία μέσα στο σώμα με τη μορφή άχρηστων κυττάρων. Χάρη σε πρόσφατες έρευνες, έχουμε πια μια πιο πολύπλοκη εικόνα τι είναι το λίπος και πως λειτουργεί. Και ίσως και μερικές πληροφορίες πώς να το ξεφορτωθούμε. Το λίπος αποθηκεύει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και βοηθά έτσι τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στις ενεργειακές του ανάγκες σε περιόδους πείνας. Αυτή είναι η καλή, ωφέλιμη πλευρά.
Δυστυχώς ,υπάρχει και η πλευρά που κρύβει κινδύνους για την υγεία μας, όπως:
- Λιποδιαλυτοί οργανικοί ρύποι όπως είναι τα φυτοφάρμακα που συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, διαταραχές του νευρικού συστήματος και βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα
- Φλεγμονώδεις κυτοκίνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αυτό-άνοσες ασθένειες
- Περίσσεια οιστρογόνων που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και ασθένειες του προστάτη στους άντρες και κρούσματα καρκίνου των αναπαραγωγικών οργάνων των γυναικών.
Όπως φαίνεται, ο λιπώδης ιστός είναι πολύ ενεργό και περίπλοκο μέρος του μεταβολικού συστήματος. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ενδοκρινές όργανο. Όπως ο θυρεοειδής αδένας ή η υπόφυση το λίπος μπορεί να παράγει και να εκκρίνει ορμόνες. Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι υπάρχουν τρία είδη λίπους:
1. Το υποδόριο λίπος, το οποίο βρίσκεται κάτω από το δέρμα
2. Το ενδομυϊκό, που υφαίνεται γύρω από το σκελετικό μυ
3. Το σπλαχνικό λίπος, το οποίο αποθηκεύεται γύρω από την μέση και την κοιλιά και επίσης αποκαλείται και ενδό-κοιλιακό λίπος.
Κάθε τύπος λίπους συγκεντρώνεται σε διαφορετικά σημεία του σώματος, και λειτουργεί επίσης και αλλιώς μέσα στον οργανισμό.
Κάθε τύπος λίπους αποθηκεύεται σε διαφορετικές περιοχές του σώματος και λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Στο κάτω μέρος του σώματος υπάρχει κυρίως υποδόριο λίπος ενώ στην κοιλιακή χώρα σπλαχνικό λίπος. Το σπλαχνικό λίπος ειδικά έχει συνδεθεί με υψηλές τιμές χοληστερόλης, ινσουλίνης, τριγλυκεριδίων , αρτηριακής πίεσης κλπ. Η επικινδυνότητα του έγκειται και στη δυσκολία να ανιχνευτεί αλλά και να προσδιοριστεί πόσο σπλαχνικό λίπος θεωρείται πολύ. Τελευταία έγινε μια ευρωπαϊκή έρευνα η οποία προσδιορίζει τις ενδεικτικές τιμές που πρέπει να έχουμε κατά νου. Στους άντρες, η περιφέρεια μέσης δεν πρέπει να ξεπερνά τα εκατόν ένα (101) εκατοστά και στις γυναίκες τα ογδόντα εννέα (89) εκατοστά. Όσο ξεπερνά ένα άτομο αυτές τις διαστάσεις τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης προβλήματος υγείας που θα οφείλεται στο συσσωρευμένο κοιλιακό λίπος. Οι αριθμοί αυτοί σίγουρα δεν είναι τυχαίοι. Ευρωπαϊκή μελέτη έδειξε πως άτομα με μετρήσεις μεγαλύτερες των προαναφερομένων, παρουσιάζουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εκείνα των οποίων οι μετρήσεις κινούνται εντός ορίων. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της ίδιας έρευνας έχει δείξει πως αύξηση πέντε(5) εκατοστών στην περιφέρεια της μέσης αντιστοιχεί σε αύξηση της θνησιμότητας κατά 17% στους άντρες και 13% στις γυναίκες. Είναι νομίζω κατανοητό πλέον πως αν επιθυμούμε καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι σημαντικό να προσέχουμε την περιφέρεια μας.
Ας δούμε όμως πως μπορούμε να το καταφέρουμε.
Η πιο συνηθισμένη συμβουλή είναι: δίαιτα και άσκηση. Σωστά. Είναι μια πολύ καλή αρχή. Αλλά πολλές φορές η άσκηση και η δίαιτα δεν αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές λύσεις στην καύση λίπους γύρω από τη μέση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ένα μυστικό είναι η κατανάλωση αναψυκτικών χαμηλών θερμίδων ή αλλιώς light. Και πιο συγκεκριμένα, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον, όπως η ασπαρτάμη. Ξαφνιαστήκατε; Κι όμως είναι αλήθεια. Όταν παίρνετε το τοξικό χημικό ασπαρτάμη, απορροφάται από τα έντερα. Αμέσως μετά περνά στο συκώτι. Όταν λοιπόν το συκώτι μεταβολίζει την ασπαρτάμη, ο οργανισμός παίρνει τρεις ουσίες: τη φαινυλαλανίνη, το ασπαρτικό οξύ και τη μεθανόλη. Και οι τρεις είναι τοξικές. Ένα μεγάλο φορτίο από τοξίνες οδηγεί σε υπερβολικό φόρτο εργασίας του ήπατος. Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα- το λεγόμενο λιπώδες ήπαρ-και δυσχεραίνει πολύ την απώλεια βάρους.
Αυτό σημαίνει πως τα διαιτητικά αναψυκτικά τα όποια πωλούνται ως ενδεδειγμένα για απώλεια βάρους, στην πράξη έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Η ασπαρτάμη προκαλεί αύξηση βάρους και με άλλους τρόπους. Επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου με τέτοιο τρόπο ώστε αυξάνεται η όρεξη και θέλουμε γλυκά και ζάχαρη. Επίσης προκαλεί κατακράτηση υγρών, δίνοντας μια αίσθηση φουσκώματος. Έτσι μπορεί να δείχνετε πιο παχιά και να αυξηθεί και ο κοινός εχθρός των γυναικών, η κυτταρίτιδα.
Τέλος, υπάρχουν κι άλλες αιτίες που προκαλούν αύξηση της περιφέρειας όπως οι ορμονικές διαταραχές, η έλλειψη άσκησης ή ακόμα και ο τρόπος που το σώμα σας αποθηκεύει το λίπος. Ας αρχίσουμε όμως να μειώνουμε την περιφέρεια μας με όποιον τρόπο μπορούμε. Θα αποδειχτεί πολύ ωφέλιμο για την υγεία μας.