ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Ο ρόλος των λιπαρών οξέων στη υγεία μας

Εάν είστε τακτικός αναγνώστης, θα γνωρίζετε ότι είμαι θαυμαστής των ψαριών. Είναι μια μεγάλη πηγή  ω-3 λιπαρά. Είναι επίσης ένα από τα υγιέστερα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε.

Το πρόβλημα είναι, ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν τρώμε ψάρι. Και αν φάμε, είναι συχνά τηγανητό. Τα οποία δεν είναι υγιεινά. Στην πραγματικότητα,  με το να τρώμε ψάρι στη σχάρα, ή στον ατμό ή ψητό δύο φορές τη βδομάδα  μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος  για εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή κατά το ήμισυ, τα τηγανητά ψάρια μπορούν να αυξήσουν το κίνδυνο για  εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 30%.

Ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγγα, ο τόνος, η πέστροφα και άλλα ψάρια του κρύου νερού είναι όλα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, αλλά ο υδράργυρος που περιέχουν  μπορεί να είναι ένα αρνητικό. Ευτυχώς, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα του υδραργύρου που είστε εκτεθειμένοι επιλέγοντας τα ψάρια σας με σύνεση. Ο άγριος σολομός και άλλα μικρά ψάρια έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα μεγάλα και δεν συσσωρεύουν  επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου.

Και τι γίνεται με τον τόνο; Ενώ ο τόνος ahi  και κιτρινόπτερου που χρησιμοποιείται  στο σούσι, έχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου, ο τόνος του μακρύπτερου που θα τον βρείτε  σε κονσέρβες, είναι συνήθως από τα μικρότερα ψάρια με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου.

Το μόνο μειονέκτημα στην κατανάλωση κονσέρβας τόνου είναι ότι  ενώ τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών είναι μεγάλα, κατά τη διάρκεια της μεταποίησης των ιχθύων μειώνονται λόγω της επεξεργασίας που τους γίνεται. Αλλά τι γίνεται αν δεν τρώτε ψάρια; Υπάρχει λύση και για αυτό. Αν παίρνεται συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μέσα τα δύο βασικά λιπαρά οξέα ω-3 και DHA είστε πλήρως καλυμμένοι.

Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης ανέφερε ότι τα άτομα με τα υψηλά επίπεδα  Ω3 λιπαρών οξέων είχαν τις λιγότερες βλάβες  χρωμοσωμάτων, ένα δείκτη αντιγήρανσης.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στον έλεγχο της χρόνιας φλεγμονής, επίσης βοηθούν  στην καρδιοπάθειες, στο διαβήτη, στην αρθρίτιδα και σε ένα πλήθος άλλων ασθενειών. Περισσότερες από 8.000 μελέτες δείχνουν ότι το ιχθυέλαιο βελτιώνει τη κατάσταση ποικίλων  νόσων, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, ADHD, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα τριγλυκερίδια, σχετιζόμενη με την ηλικία ακοή και προβλήματα στην όραση, ξηροφθαλμία και το άσθμα. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους, βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος και επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Όλα  τα ιχθυέλαια έχουν να προσφέρουν κάτι,  τα θεωρώ ένα από τα πιο σημαντικά συμπληρώματα που μπορείτε να πάρετε.

Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν είναι όλα τα ιχθυέλαια ίδια. Πολλά συμπληρώματα δεν προσφέρουν επαρκείς ποσότητες DHA και EPA.  Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 1 έως 2 γραμμάρια. Μεγαλύτερη δοσολογία ίσως παρουσιάσει κάποιο γαστρεντερικό πρόβλημα.

Υπάρχει όμως μεγαλύτερη ανησυχία, για ορισμένα συμπληρώματα ιχθυελαίου στην αγορά σήμερα να μην έχουν καθαριστεί σωστά και μπορεί να περιέχουν ίχνη  επικίνδυνων ρύπων, όπως οι διοξίνες. Επίσης  μπορεί να έχουν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες ή χημικούς διαλύτες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους. Αυτό μπορεί να βλάψει τα ευεργετικά λιπαρά στο ιχθυέλαιο. Έτσι, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα συμπληρώματα ιχθυελαίου αποκαλούνται ως “φυσικά”, είναι ακριβώς όπως τα βιομηχανοποιημένα, όπως τα φυτικά έλαια που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ.

Πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι παίρνετε όλα αυτά που χρειάζεστε από τα ιχθυέλαια και τίποτα από αυτά που δεν χρειάζεστε.

Ο έλεγχος της ετικέτας, τυπικά δεν προσφέρει πολλά στοιχεία πέραν των ποσών  των DHA και EPA λιπαρών οξέων που περιέχει το συμπλήρωμα σας. Ο καλύτερος τρόπος είναι να αγοράσετε ένα υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα και μια  μάρκα που εμπιστεύεστε.

Σε συνδυασμό μια  αντιοξειδωτική πλούσια διατροφή με βάση τα βιολογικά τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν, είναι η ιδανική φόρμουλα για τη βέλτιστη υγεία και ευτυχία.
References:
1. Nahab F. Racial and geographic differences in fish consumption: the REGARDS study. Neurology. 2011;76:154-158.
2. Farzaneh-Far R, Lin J, Epel ES, et al. Association of marine omega-3 fatty acid levels with telomeric aging in patients with coronary heart disease. Journal of the American Medical Association. 2010; 303:250-257.
3. 3. Vijay-Kumar M. Fish oil rich diet in comparison to saturated fat rich diet offered protection against lipopolysaccharide-induced inflammation and insulin resistance in mice. Nutrition & Metabolism (London). 2011;8:16.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *