ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ - Psoma.gr
15722
post-template-default,single,single-post,postid-15722,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ

Κάποιες φορές μπορεί να ευχόμαστε να σταματήσει το ρολόι του χρόνου και της φθοράς, αλλά οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν βρει το κλειδί για την αιώνια νεότητα.Καθώς μεγαλώνεις το σώμα αρχίζει να κινείται λίγο πιο αργά και να είναι πιο ευάλωτο σε ασθένειες.
Ωστόσο υπάρχουν τροφές οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν τις αρνητικές συνέπειες που έχει ο χρόνος στο σώμα και στον οργανισμό.
Τα καλύτερα τρόφιμα που μάχονται την γήρανση:

ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Είτε το καταναλώσετε σε κομμάτια ή στο γουακαμόλε, το αβοκάντο είναι ένα φρούτο το οποίο είναι φημισμένο για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες. Αποτελεί εξαιρετική πηγή της βιταμίνης Ε, καλίου, περιέχει μονοακόρεστά λιπαρά και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία που περιέχει έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη, βελτιώνουν την υγεία του δέρματος και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Τα αβοκάντο είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ έχει συνδεθεί με την πρόληψη της καρδιακής προσβολής και τη μείωση του κινδύνου της οστεοπόρωσης. Το αβοκάντο περιέχει επίσης ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη, αυξάνει την καλή χοληστερόλη και προστατεύει από θρόμβους.

ΣΚΟΡΔΟ

Πρόσφατες μελέτες έχουν επισημάνει πως τα οφέλη του σκόρδου βρίσκονται στο υδρόθειο που περιέχει. Το υδρόθειο είναι ένα αντιοξειδωτικό, που χαλαρώνει τις αρτηρίες και βελτιώνει τη ροή του αίματος, επίσης μελέτες το συνδέουν και με την πρόληψη του καρκίνου. Το σώμα έχει την ικανότητα να παράγει φυσικά υδρόθειο, αλλά προσθέτοντας σκόρδο στη διατροφή σας, βοηθάτε τα κύτταρά σας να έχουν περισσότερα ποσοστά από αυτή την ευεργετική ένωση.

ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ ΣΙΤΗΡΑ

Είναι γνωστό ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ωφέλιμα για το πεπτικό μας σύστημα, ενώ οι φυτικές ίνες βοηθούν να απαλλαγεί το σώμα από τις ανεπιθύμητες ουσίες, όπως η κακή χοληστερόλη και τα λίπη. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στον έλεγχο της όρεξης, ενώ βοηθούν να διατηρείτε χαμηλό το σάκχαρο του αίματος.Μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένων βρώμη, σιτάρι ολικής αλέσεως και καφέ ρύζι, προσφέρει και οφέλη αντι-γήρανσης, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως έχει συνδεθεί επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.
Το κλειδί είναι να βεβαιωθείτε ότι οι κόκκοι που τρώτε δεν είναι επεξεργασμένοι, γιατί η διαδικασια επεξεργασίας τους, εξαλείφει πολλές από τις βασικές βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά τα οποία είναι πολύ ευεργετικά.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

Το λευκό κρασί δεν περιέχει τόση ρεσβερατρόλη όσο το κόκκινο κρασί, διότι η ρεσβερατρόλη βρίσκεται κυρίως στη φλούδα των σταφυλιών. Το κόκκινο χρώμα στο κόκκινο κρασί προέρχεται από το επιπλέον χρονικό διάστημα που το κρασί είναι σε επαφή με τις φλούδες των σταφυλιών και με αυτόν τον τρόπο το κόκκινο κρασί καταλήγει να έχει περισσότερες ρεσβερατρόλη από ότι το λευκό κρασί. Μπορείτε επίσης να πάρετε ρεσβερατρόλη τρώγοντας σταφύλια ή πίνοντας τον χυμό σταφυλιών.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Οι ξηροί καρποί είναι γνωστοί για την πρωτεΐνη που περιέχουν, ωστόσο δεν προσφέρουν μόνο αυτό.Οι ξηροί καρποί όλων των ειδών αποτελούν καλή πηγή ακόρεστων λιπών. Όπως και τα ψάρια, οι ξηροί καρποί περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συντελούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
Είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεση, επίσης η βιταμίνη Ε βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων και το ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση των οστών.
Μπορείτε να καταναλώσετε ξηρούς καρπούς σαν σνακ μεταξύ των γευμάτων σας.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Όπως και τα φρούτα, τα λαχανικά είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών. Βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών ενώ επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων. Τα καλύτερα αντιοξειδωτικά λαχανικά είναι τα πράσινα φυλλώδη όπως το σπανάκι και το κατσαρό λάχανο. Δύο από τα αντιοξειδωτικά που βρέθηκαν είναι η λουτείνη και ζεαξανθίνη, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τις αρνητικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας UV.

ΨΑΡΙΑ

Ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής τα τελευταία χρόνια αποτελεί το ιχθυέλαιο. Τα ψάρια, ή η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων δίνουν στο σώμα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν ενάντια στις καρδιακές παθήσεις, μειώνουν τις φλεγμονές, μειώνουν τον κίνδυνο αρρυθμίας και βοηθούν και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα συναντάμε σε μεγάλο βαθμό σε ψάρια, όπως ο σολομός, η ρέγκα, ο τόνος και οι σαρδέλες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά ψάρια ζουν περισσότερο. Μια μελέτη Στην Αμερική διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν ψάρι δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα είχαν 40 τοις εκατό χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από εκείνους που δεν το έκανε. Επίσης άτομα τα οποία είχαν υποστεί στο παρελθόν καρδιακή προσβολή, καταναλώνοντας ψάρια δύο φορές την εβδομάδα μείωσαν τα ποσοστά θνησιμότητας κατά 29 τοις εκατό.
Τα ψάρια είναι επίσης μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης και, σε αντίθεση με τα κρέατα, περιέχουν χαμηλά ποσοστά σε κορεσμένα λιπαρά. Η American Heart Association συνιστά την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρά ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

ΦΑΣΟΛΙΑ

Επειδή τα φασόλια έχουν τόσα πολλά οφέλη για την υγεία, τα αποκαλούμε «σούπερ τροφή». Τα φασόλια σας βοηθούν να βρείτε ένα σύμπλεγμα βιταμινών και μετάλλων σε μια μόνο τροφή. Επίσης λόγω των αντιγηραντικών ιδιοτήτων τους βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών. Άλλες σούπερ τροφές για να καταναλώσετε είναι τα βατόμουρα, το γιαούρτι, τα αυγά, το μπρόκολο και οι γλυκοπατάτες.

ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Μερικά από τα πιο εμφανή σημάδια της γήρανσης αρχικά φαίνονται στο δέρμα μας. Η έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία κάνει το δέρμα να γερνάει πιο γρήγορα.
Ωστόσο η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδης ακτινοβολίας. 
Οι κόκκοι κακάο, από τους οποίους είναι κατασκευασμένη η σοκολάτα, έχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα από οποιαδήποτε άλλη τροφή, και η υψηλή συγκέντρωση φλαβονολών, ισχυρά αντιοξειδωτικών ουσιών, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος που προκαλείται από την έκθεση του στο υπεριώδες φως. Επιπλέον, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα και να βελτιώσει στη διατήρηση της υγρασίας, η οποία συντελεί να μειωθούν οι ρυτίδες και να φαινόμαστε νεότεροι.

Μούρα

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες – ασταθή μόρια που παράγονται όταν το σώμα μας διασπάσει τα τρόφιμα, ή με έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία και ρύπανση. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα υγιή κύτταρα του σώματος μας, και πιστεύεται ότι παίζουν ένα ρόλο στην εκδήλωση ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της νόσου του Alzheimer, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.