Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ

Έχετε σκεφτεί πώς οι ρυθμοί ζωής που όλοι έχουμε υιοθετήσει βρίσκουν αντίθετο τον οργανισμό μας και τις ανάγκες του;Οι περισσότεροι από μας εξαντλούνται καθημερινά και δυστυχώς δεν δίνουν στον οργανισμό τους τη δυνατότητα να αναπληρώσει,μέσω του ύπνου, την απαραίτητη ενέργεια που τόσο έχει ανάγκη. Στην πραγματικότητα, έχουμε συνηθίσει να στερούμαστε τον ύπνο και θεωρούμε πια φυσιολογικό να ξυπνάμε κάθε πρωί
κουρασμένοι. Η ξεκούραση μέσω του ύπνου αποτελεί το θεμέλιο λίθο της υγείας. Επηρεάζει και “αναπλάθει” κάθε όργανο, τρέφει το μυαλό και ρυθμίζει την όρεξη, τις ορμόνες και το σάκχαρο του αίματος. Μακροχρόνιες μελέτες έχουν δείξει πως άτομα που συστηματικά δεν κοιμούνται αρκετά έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής και μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων. Ήρθε λοιπόν η ώρα να παραδεχτούμε την αλήθεια. Οι 8 ώρες ύπνου την ημέρα είναι απαραίτητες. Ας δούμε λοιπόν μερικά κόλπα για να κοιμόμαστε αρκετά, κάθε βράδυ.
Μπείτε στο φυσιολογικό ρυθμό του οργανισμού σας. Με το φως της ημέρας, το σώμα παράγει μελατονίνη, μια κρίσιμη ορμόνη του ύπνου και ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τη νύχτα, η μελατονίνη εκρήγνυται στον οργανισμό προκαλώντας υπνηλία και δείχνοντας στον οργανισμό πώς είναι ώρα για ξεκούραση και ανανέωση. Άρα πολύ φως την ημέρα και καθόλου τη νύχτα θα βοηθήσει τον οργανισμό να ξαναμπεί στο φυσιολογικό ρυθμό ύπνου που χρειάζεται.
Ξαναγίνετε παιδί! Τι εννοώ; Άπλα, θέστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα πηγαίνετε για ύπνο, όπως ακριβώς όταν ήσασταν παιδιά. Επίσης καθιερώστε μια χαλαρωτική συνήθεια όπως το διάβασμα και δώστε έτσι στον οργανισμό σας το σήμα να ετοιμάζεται για ύπνο.
Δείπνο. Όσο είναι δυνατόν, φροντίστε να παίρνετε το δείπνο σας τρεις ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι αποφεύγοντας τη ζάχαρη, την καφεΐνη και το αλκοόλ και να πίνετε νερό δύο ώρες πριν τον ύπνο. Έτσι θα αποφύγετε τα συχνά ξυπνήματα για να πάτε στην τουαλέτα, διαταράσσοντας έτσι τον ύπνο σας.
Διαμορφώστε σωστά το χώρο σας. Η κρεβατοκάμαρα σας είναι χώρος για ύπνο και στιγμές οικειότητας. Αυτό σημαίνει όχι τηλεόραση, ηλεκτρονικό υπολογιστή ή φακέλους για εργασία στο κρεβάτι. Επίσης, η θερμοκρασία να είναι δροσερή και το κρεβάτι σας, ακόμη κι αν το μοιράζεστε, θα πρέπει να έχει αρκετό χώρο ώστε να νιώθετε άνετα.
Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα βελτιωθεί η ποιότητα αλλά και η διάρκεια του ύπνου σας. Όμως συχνά ακούω παράπονα από ασθενείς μου για μικρά προβλήματα υγείας που διαταράσσουν τον ύπνο τους. Ενδεικτικά παραθέτω μερικές προτάσεις για την αντιμετώπιση τους.
• Πόδια που δεν ξεκουράζονται και υποφέρουν από κράμπες; Προσθέστε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο στη διατροφή σας.
• Πρόβλημα με την παραγωγή ορμονών, ίσως και της μελατονίνης; Ένα συμπλήρωμα διατροφής που να περιέχει ηρεμιστικά βότανα και τρυπτοφάνη θα βοηθούσαν αρκετά.
Ελπίζω πώς έχετε καταλάβει τη σπουδαιότητα του ύπνου και το ρόλο που παίζει στη βελτίωση της υγείας μας. Σίγουρα αξίζει τον κόπο να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές στοχεύοντας σε περισσότερο και καλύτερης ποιότητας ύπνο και φυσικά σε πιο ξεκούραστα πρωϊνά.
Σας ευχαριστώ!
ΚΑΛΟ ΥΠΝΟ!!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *