6 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΠΩΣΗ

Αρκετές μέρες  θα νιώθετε  ότι η ενέργεια σας εξασθενεί, είτε αυτό οφείλεται  σε μια  νύχτα αϋπνίας ή στο υπερβολικά γεμάτο πρόγραμμα σας.

Πριν φτάσετε στο σημείο να χρησιμοποιήσετε ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα ενεργειακό ποτό για να σας βοηθήσει να τονωθείτε,  δοκιμάστε μια πιο υγιεινή λύση.

Ένα σνακ καταπολεμάει την κόπωση!

1. Καταπολεμήστε τη κόπωση με σπόρους κολοκύθας
Αν  εξαντλήστε εύκολα με ένα προγράμματα γυμναστικής 30 λεπτών, ίσως να ευθύνεται η έλλειψη μαγνησίου.  Όταν οι ερευνητές τις U.S. Agricultural Research Service  περιόρισαν αυτό το ορυκτό σε 13 γυναίκες ηλικίας 47 έως 75, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ελλείψεις μαγνησίου εξαντλήθηκαν πιο γρήγορα σε σχέση με τα άτομα που πήραν αρκετό μαγνήσιο. Ένα σνακ με 1/4 του φλιτζανιού σπόρους κολοκύθας  είναι το ήμισυ περίπου του ποσοστού μαγνησίου  που χρειάζεται το σώμα σας καθημερινά.
2. Καταπολεμήστε τη κόπωση με δημητριακά ολικής αλέσεως
Εδώ  οι μαχητές είναι οι υδατάνθρακες. Ναι ξέρω, οι υδατάνθρακες είναι ένα ταμπού για τη  δίαιτα. Αλλά είναι απαραίτητοι για την ενίσχυση της ενέργειας. Για να μείνουμε έξω από ένα κατρακύλισμα, διαλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες. Το σώμα αφομοιώνει και απελευθερώνει σύνθετους υδατάνθρακες αργά, κρατώντας το σάκχαρό σας (και τη διάθεσή σας) σταθερό.
3. Καταπολεμήστε τη κόπωση με τα καρύδια
 Αυτά τα νόστιμα καρύδια είναι  γεμάτα  με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μια  μελέτη στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι εκτός από την αντιμετώπιση της κόπωσης, μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων  ήπιας κατάθλιψης.
4. Καταπολεμήστε τη κόπωση με μαύρη σοκολάτα
Ερευνητές στο Hull York Ιατρική Σχολή στο Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε σε 10 ασθενείς με χρόνια κόπωση, 45g σοκολάτας κάθε μέρα για 2 μήνες. Τα  άτομα που έφαγαν σοκολάτα ανέφεραν λιγότερη κόπωση.  Οι επιστήμονες προτείνουν ότι οι πολυφαινόλες στη σκούρα σοκολάτα αυξάνουν  τα επίπεδα της σεροτονίνης και, συνεπώς, σας κάνουν πιο ευτυχισμένους και μειώνει τη κόπωση.
5. Καταπολεμήστε τη κόπωση με το καρπούζι
Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι σε μια ζεστή μέρα ή μετά από μία σκληρή  προπόνηση, η αιτία μπορεί να είναι η αφυδάτωση. Το καρπούζι είναι μια πλούσια πηγή νερού, μαζί με ηλεκτρολύτες. Όλα τα ζουμερά φρούτα είναι γεμάτα από  κάλιο, βιταμίνη C, το λυκοπένιο και σιδήρου.
6. Καταπολεμήστε τη κόπωση με κόκκινη πιπεριά
Μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C, οι κόκκινες πιπεριές βοηθάνε  στη μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης που συμβάλλει στην κόπωση. Για να πάρετε βιταμίνη C, θα πρέπει να καταναλώνεται 1 φλιτζάνι φέτες κόκκινη πιπεριά το απόγευμα. Δεν μας προσφέρει μόνο το 200% της ημερήσιας  συνιστώμενης δόσης, έχει επίσης μόλις 29θερμίδες!

Φορτίστε ξανά τις μπαταρίες σας  με αυτούς τους φυσικούς τρόπους και δε θα ξανανιώσετε αδυναμία σε μία κουραστική μέρα της καθημερινότητας σας.
References:
1. Lukaski HC. Dietary Magnesium Depletion Affects Metabolic Responses during Submaximal Exercise in Postmenopausal Women. Journal of Nutrition. 2002 132: 5930-935.
2. Lucas M. Dietary intake of n−3 and n−6 fatty acids and the risk of clinical depression in women: a 10-y prospective follow-up study. American Journal of Clinical Nutrition. 2011 93: 1337-1343.
3. Sathyapalan T. High cocoa polyphenol rich chocolate may reduce the burden of the symptoms in chronic fatigue syndrome. Nutrition Journal 2010; 9:55.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *