Καρκίνος του Μαστού | Πώς μέσα από την άσκηση και τη διατροφή μειώνεις τις πιθανότητες να νοσήσεις
05.10.2022
Καρκίνος του Μαστού | Πώς μέσα από την άσκηση και τη διατροφή μειώνεις τις πιθανότητες να νοσήσεις
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνου του μαστού. Δυστυχώς τα νούμερα ολοένα και αυξάνονται. Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250000 νέες διαγνώσεις γίνονται κάθε χρόνο και 90000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Στην Ελλάδα τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε 4500 ετησίως και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού σε περίπου 1600.
Το αντιμετωπίζω καθημερινά στο ιατρείο με γυναίκες που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα. Το θετικό όμως είναι ότι έρχονται και αρκετές μαχήτριες που το ξεπέρασαν και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους. Το συμπέρασμα είναι ότι “Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ”. Γι’ αυτό πρέπει όλες ανελλιπώς , με τις οδηγίες του γιατρού μας, να υποβαλλόμαστε κάθε χρόνο στις εξετάσεις που πρέπει.
Όσον αφορά στη διατροφή, είναι αλήθεια ότι η υγιεινή διατροφή σαφώς είναι και ένας τρόπος πρόληψης από διάφορους τύπους καρκίνων, όπως και καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη.
Οι αναφορές σε ιατρικές μελέτες είναι όλο και πιο συχνές για τη μεσογειακή διατροφή και το μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Το πρότυπο αυτό διατροφής βασίζεται κυρίως σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρι και μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών και μέτρια κατανάλωση κρασιού.
Το 2015 έγινε μια μελέτη στην Ισπανία όπου πρόσθεσαν έξτρα αγνό παρθένο ελαιόλαδο σε γυναίκες που ήδη έκαναν την Μεσογειακή διατροφή, με αποτέλεσμα η μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού μειώθηκε κατά 62%. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολών.
Συνολικά η μεσογειακή διατροφή περιέχει ένα πλήθος προστατευτικών ουσιών που σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού.
Αυτές είναι το σελήνιο, η γλουταθειόνη, η ισορροπημένη αναλογία των ω6/ω3 λιπαρών οξέων , η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά όπως η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο και οι βιταμίνες C και E.
Οι γενικές οδηγίες είναι:
– Προτείνεται η κατανάλωση 5 μερίδων τη ημέρα φρούτων και λαχανικών. Ως μια μερίδα υπολογίζεται ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά ή κομμένα φρέσκα φρούτα, ένα φλιτζάνι με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, 1 ποτήρι χυμού λαχανικών ή 1 μεσαίο φρούτο. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας αναφέρει ότι με την κατανάλωση αυτή μπορεί να μειωθεί το ρίσκο για εκδήλωση καρκίνου έως και 20%.
– 2 -3 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο την ημέρα.
– Καταναλώστε σιτηρά και δημητριακά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι ή Basmati, κινόα και φαγόπυρο.
– Καθημερινά φυτικές ίνες (20 γρ/ημέρα). Σαλάτες πολλές και πολύχρωμες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.
– Πολύ νερό αν είναι δυνατόν φιλτραρισμένο.
– Σκόρδο, κρεμμύδια, πράσο (leeks), φρέσκο κρεμμυδάκι ( shallots) λιωμένο ή ωμό καθημερινά.
– Λαχανικά και φρούτα πλούσια σε καροτονοειδή. Καρότα, γλυκοπατάτα, κολοκύθια, χουρμάς, βερίκοκα, παντζάρια. Περιέχουν βιταμίνη Α και λυκοπένιο.
– Ντομάτες. Μαγειρεμένες με ελάχιστο ελαιόλαδο για να απελευθερωθεί το λυκοπένιο.
– Μανιτάρια, γιατί διεγείρουν το ανοσοποιητικό.
– Προσθέστε δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό και μέντα, μαϊντανός και σέλερι.
Dr. Μαρία Αθ. Ψωμά
Ιατρός-Βιοπαθολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI)
Board Certified στην Ιατρική της Αντιγήρανσης
Δημοσίευση @ MissBloom.gr:
https://www.missbloom.gr/life/1027378/karkinos-tou-mastou-pos-mesa-apo-tin-askisi-kai-ti-diatrofi-meioneis-tis-pithanotites-na-nosiseis/