ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΣΟΥ. Η ΔΡ ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΔΙΝΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΝΥΧΙΑ

Δυστυχώς τα εύθραυστα νύχια είναι ένα κοινό πρόβλημα για τις περισσότερες γυναίκες και αυξάνεται καθώς μπαίνετε στην εμμηνόπαυση λόγω των ορμονικών διαταραχών.

Μετά από πολλά μηνύματα στην επαγγελματική μου σελίδα στο Facebook (Maria Psoma) αποφάσισα να γράψω κάποιες βασικές συμβουλές για τα υγιή νύχια.

Αρχικά θα πρέπει να γίνει ένας αιματολογικός έλεγχος και να αποκλειστούν οργανικά αίτια, όπως αναιμία και υποθυρεοειδισμός.

Υπάρχουν κάποιες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά τα οποία μπορούν να δυναμώσουν τα νύχια και να βοηθήσουν στην επαναφορά τους σε υγιή κατάσταση.

Δυστυχώς τα εύθραυστα νύχια είναι ένα κοινό πρόβλημα για τις περισσότερες γυναίκες και αυξάνεται καθώς μπαίνετε στην εμμηνόπαυση λόγω των ορμονικών διαταραχών. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά τα οποία μπορούν να δυναμώσουν τα νύχια και να βοηθήσουν στην επαναφορά τους σε υγιή κατάσταση. Παρακάτω υπάρχουν 2 βιταμίνες και 2 μέταλλα που κάθε γυναίκα θα πρέπει να συμπεριλάβει στην διατροφή της έτσι ώστε να έχει υγιή νύχια.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μια ζωτικής σημασίας μέταλλο που συμβάλλει σε ένα υγιές σώμα. Συμβάλλει στην ίαση,την ανάπτυξη και στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο έχει άμεση επίδραση στην υγεία των νυχιών. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε ξερά και εύθραυστα νύχια Προτιμήστε τροφές όπως μανιτάρια, ηλιόσπορους ,κρόκους αυγών ,κρέας και ψάρια. Ωστόσο, προσέξτε να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου καθώς η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να αναστατώσει το στομάχι και να προκαλέσει διάρροιες. Ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να μετρήσει επίπεδα στο αίμα και να σας προτείνει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής αν έχετε μεγάλη έλλειψη.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών κυττάρων στο αίμα και βρίσκεται σχεδόν πάνω από την μισή του ποσότητα εκεί. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως κοιλονυχία και ευαισθησία στα νύχια και μπορεί να καταπολεμηθεί εάν καταναλώνετε φυσικές πηγές σιδήρου, όπως φρούτα, σταφίδες ,φασόλια, ρεβίθια, σκούρα και φυλλώδη λαχανικά αυξάνοντας έτσι την απορρόφησή του. Η πιο απορροφήσιμη μορφή σιδήρου βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στη γαλοπούλα, και στους κρόκους αυγών.

Φυσικά αν ο θεράπων ιατρός σας κρίνει, μετά από την αξιολόγηση των αιματολογικών σας εξετάσεων, ότι χρειάζεστε κάποιο συμπλήρωμα, θα πρέπει να το πάρετε για κάποιο χρονικό διάστημα.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι μια βιταμίνη την οποία δεν μπορεί να παράγει ο οργανισμός από μόνος του αλλά την προσλαμβάνει από τις τροφές. Η έλλειψή της έχεις ως αποτέλεσμα εύθραυστα νύχια και επιβραδύνει την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών. Αυτό οφείλεται στο ότι η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, μια ουσία η οποία χρησιμοποιεί το σώμα για την ανάπτυξη μαλλιών και νυχιών. Δεδομένου ότι το σώμα δεν μπορεί να παράγει την βιταμίνη πρέπει να καταναλώνονται τροφές που την περιέχουν όπως πράσινα λαχανικά(μπρόκολο), πιπεριές, εσπεριδοειδή ,ακτινίδια,φράουλες και μούρα. Η βιταμίνη C βοηθάει και στην απορρόφηση σιδήρου.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Η βιοτίνη, που ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι υπεύθυνη για την διατήρηση της υγείας νυχιών και μαλλιών. Η πιθανότητα εμφάνισης ανεπάρκειάς της μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η ηλικία και οδηγεί σε ξηρά ,εύθραυστα νύχια. Η βιοτίνη βοηθά το υπόλοιπο σύμπλεγμα Β βιταμινών να εργαστούν από κοινού για να διατηρηθούν τα νύχια δυνατά και λαμπερά. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια της Β είναι να καταναλώνονται τακτικά δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια σόγιας, και κρόκοι αυγών.

Οπότε, φροντίζοντας να εμπεριέχει η διατροφή σας αυτά τα 2 μέταλλα και τις 2 βιταμίνες, τα νύχια σας θα δείχνουν λαμπερά και υγιή. Παρόλα αυτά, η πηγή του προβλήματος είναι οι ορμονικές ανισορροπίες όπως η εμμηνόπαυση. Φυτικά συμπληρώματα θρέφουν τους αδένες και το ενδοκρινικό σύστημα βοηθώντας έτσι το σώμα να λειτουργήσει σωστά.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *