ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ο χρόνος που πέρασε με έφερε αντιμέτωπη πολλές φορές με γυναίκες που πέρασαν ή περνούν καρκίνο του μαστού. Με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο που είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του και πολύ ευαισθητοποιημένη από αυτές τις γυναίκες που ήρθαν στο ιατρείο μου, θεώρησα ότι είναι σημαντικό να αναφερθούμε εκτενέστερα στο ρόλο της διατροφής.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο , το 1/3 των κρουσμάτων του καρκίνου που εκδηλώνονται συνδέονται με την κακή διατροφή.

Ένα στοιχείο είναι σίγουρο. Για να αποφύγει μια γυναίκα τον καρκίνο του μαστού πρέπει να υιοθετήσει το διαιτολόγιο που ακολουθούν οι Ασιάτισσες. Οι Γιαπωνέζες , εμφανίζουν σε σχέση με τις Αμερικανίδες και τις Ευρωπαίες 20% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν απο τη νόσο και αν ακόμη προσβληθούν, έχουν βραδύτερη εξέλιξη. Δεν είναι θέμα κληρονομικής προδιάθεσης. Αν οι Γιαπωνέζες μετοικίσουν, ας πούμε Αμερική και στραφούν στον δυτικό τρόπο διατροφής, τα ποσοστά καρκίνου του μαστού θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Ο καρκίνος του μαστού, όπως και αυτός της μήτρας και των ωοθηκών, είναι ορμονοεξαρτώμενες μορφές. Αυτό σημαίνει οτι η περίσσεια των γυναικείων ορμονών, που ονομάζονται οιστρογόνα, πυροδοτούν την ανάπτυξη του.

Επομένως, οι τροφές που σχετίζονται με το μεταβολισμό ή την απορρόφηση των οιστρογόνων θεωρούνται αντίδοτα. Ορισμένα φάρμακα, όπως π.χ η ταμοξιφένη, χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση, επειδή περιορίζουν τις παρενέργειες των οιστρογόνων.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

1. Φύλο: Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο
2. Ηλικία: Όσο αυξάνεται η ηλικία
3. Εθνικότητα: Καυκάσιοι > Ιαπωνέζους, Κινέζους
4. Εμμηναρχή: Hλικίες κάτω 12 και στην εμμηνόπαυση
5. Γονίδια: BRCA1, BRCA2
6. Εγκυμοσύνη: Γυναίκες που δεν έχουν παιδιά ή γεννούν μετά τα 30
7. Ιονίζουσα ακτινοβολία
8. Ορμόνες : – Οιστρογόνα στις γυναίκες, – τεστοστερόνη στους άνδρες.
9. Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
10. Διατροφή

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
5-9 μερίδες φρούτων και λαχανικών
1 μερίδα= ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά ή φρούτα κομμένα
= 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά
= 1 φρούτο μεσαίο
= 1 ποτήρι χυμό φρούτων

ΤΡΟΦΕΣ-ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

1. Σταυρανθή λαχανικά: Μπρόκολο- Κουνουπίδι- Λαχανάκια Βρυξελλών.
Περιέχουν τη σουλφοραφάνη και γλυκοσινολάτες, ουσίες που αναστέλλουν των πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και τα κάνουν ευπαθή στα κύτταρα- φονείς (nature killers)
Περιέχουν ουσίες όπως η ινδολο- 3- καρβινόλη (13C) , οι οποίες μετατρέπουν τα οιστρογόνα σε πιο ήπια μορφή , τα οποία δεν μπορούν να θρέψουν τα καρκινικά κύτταρα και αποβάλλονται πιο γρήγορα απο τον ανθρώπινο οργανισμό.

2. Λάχανο
Ινδόλες περιέχει το λάχανο. Σε μια έρευνα σε έφηβες βρέθηκες οτι όταν έτρωγαν > 4 μερίδες την εβδομάδα είχαν 72% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού ως ενήλικες σε αντίθεση με αυτές που κατανάλωναν μια μιση μερίδα.
Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρέπει να καταναλώνουμε τα λαχανικά αυτά ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα. Η αυξημένη θερμότητα αλλοιώνει τις ινδόλες και την αντικαρκινική δράση τους.

3.Καρότα
Περιέχουν β- καροτένιο , ένα αντιοξειδωτικό που δίνει στα λαχανικά το πορτοκαλί χρώμα, όπως βερίκοκα, γλυκοπατάτα και κολοκύθα. Σε μία έρευνα η κατανάλωση τρείς φορές την εβδομάδα, ενός φλιτζανιού καρότου, μείωσε την πιθανότητα προσβολής κατα 17%. 1 φλιτζάνι καρότου, 2 γλυκοπατάτες , 16 αποξηραμένα βερίκοκα δίνουν 25 mg.

4.Ντομάτα
Ίσως απο τις λίγες φορές που θα σας πω με άνεση να φάτε μια μακαρονάδα. Για να βάλετε την κόκκινη σάλτσα απο πάνω, με φρέσκια ντομάτα και ελαιόλαδο. Έτσι εκχυλίζεται το λυκοπένιο απο την ντομάτα, το ευεργετικό αυτό αντιοξειδωτικό ενάντια του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και του προστάτη στους άνδρες. Φάτε ντομάτα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Αποφύγετε κέτσαπ και έτοιμες σάλτσες με συντηρητικά

5.Κόκκινες- Κίτρινες πιπεριές .
Περιέχουν βιταμίνη C περισσότερη απο τα πορτοκάλια. Η βιταμίνη C ενδυναμώνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Ο Linus Pauling που ανακάλυψε τη βιταμίνη C πίστευε ότι οι ασθενείς με καρκίνο, θα έπρεπε να καταναλώνουν 2 με 10γρ την ημέρα. Μια μεγάλη κόκκινη πιπεριά έχει 250mg, 200γρ ωμό μπρόκολο έχουν 175mg, τα 150γρ παπάγια 90mg καιτο πορτοκαλί μόνο 65 mg.Οι φράουλες, ο μαιντανός, τα μούρα κα τα κεράσια είναι καλές πηγές.

6. Σκόρδο
Θαυματουργή τροφή για όλες τις παθήσεις χρησιμοποιήθηκε απο την αρχαιότητα.
Δρά ως αντιβιοτικό ευρέως φάσματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Είναι στις πρώτες τροφές με αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες , στη λίστα με τις τροφές για καταπολέμηση καρκίνου. 2-3 σκελίδες σκόρδο ωμό είναι το ιδανικό . Μαγειρεμένο είναι ιδανικό για τα καρδιολογικά οφέλη του.

7. Ξηροί Καρποί

Κολοκυθόσποροι
Μπορείτε να τους ανακατέψετε με τους ηλιόσπορους στο πρωινό Muesli . 5 κουταλίες σούπας θα σας δώσουν 20 mg βιταμίνη Ε, βασική αντικαρκινική βιταμίνη, που αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και προστατεύει υγιή κύτταρα απο τις ελεύθερες ρίζες
Βραζιλιάνικα αμύγδαλα
6 απο αυτά θα σου δώσουν την απαιτούμενη ποσότητα σεληνίου. 100-200mgr είναι ο στόχος. Το σελήνιο έχει αντικαρκινική δράση.

Ηλιόσποροι: Περιέχουν ψευδάργυρο (Zn) και βιταμίνη E. Ο ψευδάργυρος βοηθάει τη βιταμίνη C να δράσει. Είναι σημαντικός για τον υγιή προστάτη. Χρειάζονται 15-25 mg την ημέρα. 5 κουταλιές σούπας δίνουν 10mg. Τα στρείδια, τα 3 είναι αρκετά.
Το γάλα μπορεί να μπλοκάρει την απορρόφηση ψευδάργυρου.

Καρύδια
Περιέχουν Ω3- αντιφλεγμονώδη και φυτοστερόλες, οι οποίες συνδέονται με τους υποδοχείς των οιστρογόνων, εμποδίζοντας την ανάπτυξη του καρκίνου.
1 χούφτα την ημέρα θεωρείτεαι απαραίτητη.

8.Όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια)
Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτείνης χωρίς ζωικό λίπος. Η αντικαρκινική τιυς δράση οφείλεται στις ισοφλαβόνες- φυτοοιστρογόνα.
Ιδανικά καταναλώστε τα ανα δύο ημέρες.

9.Κρόκος αυγού
Μαζί μετά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ειδικά το σπανάκι, το αβοκάντο, τα φασόλια, τα καρότα, τα βερίκοκα και την κολοκύθα, είναι απο τα βασικά τρόφιμα με φυλλικό οξύ. Αυτό βοηθάει το DNA να διπλασιαστεί σωστά και να προστατεύει στις ραδιοθεραπείες. 400mg είναι η απαιτούμενη ποσότητα.

10.Αλκοόλ
Το Αλκοόλ με μέτρο, ένα ποτήρι κρασί την ημέρα , και ειδικά το κόκκινο φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά.
Η αντιοξειδωτική ρεσβερατρόλη, καθιστά τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στη θεραπεία με ακτινοβολίες, ενώ παράλληλα προστατεύει τα υγιή κύτταρα απο ενδεχόμενες βλάβες.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *