ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΞΑΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

Πριν από λίγες ημέρες, το πρωί στο ιατρείο, ήρθε μια αγαπημένη ασθενής, η οποία επιτυχώς έχασε τα κιλά της και είμαστε στο πιο σημαντικό στάδιο της συντήρησης.

Ευτυχώς, προλάβαμε να ολοκληρώσουμε την απώλεια πριν την εμμηνόπαυση, όπου τα πράγματα δυσκολεύουν. Ως γιατρός έχω διαβάσει πολλά για το στάδιο της προ εμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης. Ποτέ όμως δεν είχα βιώσει την εμπειρία ενός από τα κυρίαρχα συμπτώματα, των εξάψεων.

Η Μαρία λοιπόν, ήταν το πρώτο πρωινό ραντεβού, πολύ νωρίς έκανε ακόμα δροσιά, εγώ προσωπικά κρύωνα. Μπήκε μέσα με φανελάκι αμάνικο και μου λέει άνοιξε τα παράθυρα, υποφέρω, άνοιξα και παρόλα αυτά την είδα να συνεχίζει να υποφέρει.
Άνοιξα τον ανεμιστήρα της οροφής και παρόλα αυτά έβαλα και κλιματιστικό, τότε ηρέμησε. Εγώ φυσικά έβαλα μπουφάν. Αυτό διήρκεσε γύρω στα 10 λεπτά. Μόλις ηρέμησε της ζήτησα να μου το περιγράψει. Συνήθως ήταν βράδυ όπου ξυπνάει από νυχτερινές εφιδρώσεις.

Αυτές λοιπόν είναι οι εξάψεις οι οποίες ταλαιπωρούν 8 στις 10 γυναίκες στην εμμηνόπαυση ή πριν από αυτή. Συνήθως για ένα χρόνο.

Οφείλονται στην μείωση των οιστρογόνων οι οποίες επηρεάζουν τον υποθάλαμο, ο οποίος ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος.

Εκδηλώνεται ως υπερβολική ζέστη η οποία ξεκινά από το στήθος μέχρι τον λαιμό και το πρόσωπο. Μπορεί να συνοδεύεται από έντονη εφίδρωση, κοκκίνισμα, ταχυκαρδία, ζάλη ακόμα και κρίσεις πανικού. Μόλις τελειώσει οι γυναίκες αυτές μπορεί να κρυώνουν διότι πέφτει απότομα η θερμοκρασία του σώματος.

Πώς θα τις προλάβετε;

1) Αποφύγετε τα καρυκεύματα
Ιδιαίτερα τα καυτερά όπως tabasco, πιπέρι Καγιέν, μουστάρδες και τα πικάντικα φαγητά.

2) Μειώστε το αλκοόλ

Έκτος από ότι λειτουργεί ως τοξίνη που δρα στο συκώτι και τις ωοθήκες, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας διαστολή αυτών, αυξημένη ροή αίματος και εξάψεις

3) Διατηρήστε το σάκχαρο σας σταθερό

Οι αυξομειώσεις του επιδεινώνουν τις εξάψεις. Μην μένετε νηστικές, αποφύγετε την ζάχαρη το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά. Κάντε 4-5 γεύματα. Προτιμήστε σιτηρά ολικής ,ξηρούς καρπούς, πρωτεΐνη, ρύζι καστανό, βρώμη και φρούτα τα οποία θα σας χορτάσουν και θα διατηρήσουν το σάκχαρο σας σταθερό.

4) Κρατήστε ημερολόγιο
Σημειώστε τις τροφές που καταναλώσατε πριν την εμφάνιση των εξάψεων η οτιδήποτε άλλο μπορεί να τις έχει προκαλέσει, ώστε να τα αποφύγετε την επόμενη φορά .

5) Κινηθείτε
Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα βοηθάει πολύ. Δεν χρειάζεστε να κλείνεστε στο γυμναστήριο. Περπατήστε, χορέψτε η βγάλτε βόλτα τον σκύλο σας.

6) Χαλάρωση και σωστή ανάπαυση

Αντί να αγχωθείτε πάρτε βαθιές ανάσες από την μύτη μετρώντας μέχρι το 3 και εκπνεύστε από το στόμα μετρώντας μέχρι το 6. Είναι η λεγόμενη διαφραγματική αναπνοή, η οποία μειώνει τις εξάψεις έως και 50%. Επίσης μπορείτε να κάνετε ασκήσεις γιόγκα η οποία βασίζεται σε αυτές.

7) Νερό
Πίνετε αρκετό νερό, κυρίως κρύο. Να έχετε μαζί σας κάποιο σπρέι μεταλλικού νερού , υγρά μαντιλάκια ή αν είστε στο σπίτι και έχετε ξεμείνει βάλτε τους καρπούς σας κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης. Ακόμη και τα κατεψυγμένα πακέτα λαχανικών μπορούν να βοηθήσουν, τα όποια θα τα τοποθετήσετε στο πρόσωπο ,στο εσωτερικό από τα μπράτσα στους καρπούς και στο στήθος.

8) Μειώστε τους καφέδες
Αν δεν μπορείτε, αντικαταστήστε τους με ντεκαφεινέ το ίδιο ισχύει και για τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη όπως το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου coca-cola.Προτιμήστε φασκόμηλο, βανίλια και χαμομήλι που ηρεμεί.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *