ΟΙ ΛΙΓΟΥΡΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ

Όλοι ξέρουμε τη λέξη λιγούρα και τι σημαίνει. Τι κρύβετε όμως, πίσω από κάθε τροφή, που αποζητάμε απεγνωσμένα και τι σημαίνει αυτό, για τον ψυχικό μας κόσμο και τον χαρακτήρα μας; Ποια είναι η σωστή τροφή που πρέπει να πάρουμε εκείνη τη στιγμή;

ΤΡΑΓΑΝΑ

Αν αισθάνεστε  πιεσμένη, πικραμένη  ή απογοητευμένη, είναι πιθανό να στραφείτε σε φαγητά τραγάνα. Μασώντας ποπ κόρν, πατατάκια, κρακεράκια ή ακόμα και σέλινο, καταπολεμάτε  την ένταση  στο σώμα  σας. Προμηθεύουν  τον οργανισμό,  με ένα είδος καθαρτικού για την συσσωρευμένη  ένταση  στο σαγόνι  και δρα, όπως ένας  νόστιμος σάκος  του μποξ, καθώς με κάθε μπουκιά,  νιώθουμε  ότι φεύγει ο θυμός και το στρες από μέσα μας.

ΚΡΕΜΩΔΗ

Επιθυμούμε  κρεμώδη, μαλακά φαγητά, όπως το παγωτό και τα τυριά, όταν νιώθουμε  αγχωμένοι, ανασφαλείς, ντροπιασμένοι  και ένοχοι, ακριβώς  επειδή πιστεύουμε, ότι μας προσφέρει  ηρεμία  και άνεση. Η χολίνη που βρίσκεται στο γάλα, έχει ηρεμιστική δράση στο σώμα. Επίσης, στο γάλα, περιέχεται  και L-τρυπτοφάνη, η οποία  σε συνδυασμό  με υδατάνθρακες (όπως η ζάχαρη) ενεργοποιεί την παράγωγη  σεροτονίνης, χημικό  του εγκέφαλου, που δημιουργεί μια ευχάριστη διάθεση στο άτομο. Επιπλέον, η ζάχαρη στα προϊόντα γάλακτος, ανεβάζει την ενέργεια και τη διάθεση, ενώ η κρεμώδης, απαλή υφή, μας καθησυχάζει

ΜΑΣΤΙΧΩΤΑ

Προφανώς, έχετε κρυμμένα για χρόνια, καταπιεσμένα συναισθήματα ζήλιας, σύγχυσης, φόβου, ότι κάτι τρομερό θα συμβεί ή κάτι απεχθές, για εσάς. Η ανάγκη σας, να μασήσετε κάτι, συνδέεται με την έμφυτη πίστη σας, ότι έτσι θα διώξετε την ένταση και θα διαχειριστείτε τη σύγχυση σας. Για παράδειγμα, αν η λιγούρα σας, προστάζει να φάτε καραμέλες, μάλλον παλεύετε με την αναποφασιστικότητα.

ΚΑΥΤΕΡΑ

Η λιγούρα για κάτι καυτερό, σημαίνει ότι θέλετε να ζήσετε κάτι συναρπαστικό και έντονο. Έχετε μεγάλη θέληση για αλλαγή και βελτίωση. Ορισμένοι ερευνητές, σύνδεσαν  την <<συναισθηματική αναζήτηση>> με τη λιγούρα για καυτερά, ξινά και εξωτικά φαγητά.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Τα συμφυή  χημικά, που  υπάρχουν στους καρπούς, όπως και η υφή τους, τείνουν να ηρεμούν άτομα που στερούνται χαράς και η λιγούρα για ξηρούς καρπούς, θα μπορούσε να υποδεικνύει μια έκφραση από ανικανοποίητες ανάγκες, για χαρά και ικανοποίηση. Τα κάσσιους και τα φιστίκια,  περιέχουν  μεγάλη ποσότητα τυροσίνης, η οποία ανεβάζει την πίεση του αίματος. Οι ξηροί καρποί, περιέχουν ένα αμινοξύ το οποίο ενεργοποιεί το κέντρο ευχαρίστησης του  εγκεφάλου. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία  στο φαγητό,  μπορεί  να αναπληρώσουν  αισθήματα κενότητας , μοναξιάς, ανησυχίας και δυσαρέσκειας.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Το ψωμί, το ρύζι  και τα μακαρόνια, μας ικανοποιούν σε καταστάσεις με στρες, φόβο  και νευρικότητα. Όταν μας πιάνει νευρικότητα, το σώμα  μας υποθέτει, ότι είμαστε σε κίνδυνο και εκκρίνει κορτιζόλη. Η κορτιζόλη, ενεργοποιεί  και την παραγωγή, ενός άλλου χημικού του εγκεφάλου, το Νευροπεπτίδιο Υ το οποίο  ευθύνεται  εν πολλοίς, για τη λιγούρα για υδατάνθρακες.

ΤΟΥΡΤΕΣ, ΚΕΗΚ ΚΑΙ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Η έντονη επιθυμία, για γλυκούς υδατάνθρακες, ομοιάζει με την αντίστοιχη για ρύζι, ψωμί και μακαρόνια. Και οι δυο, περιλαμβάνουν  πολλούς  υδατάνθρακες, οι οποίοι παράγουν καθησυχαστικά, ηρεμιστικά συναισθήματα. Η λιγούρα  για μπισκότα, κέικ και τούρτες  αντανακλά την επιθυμία για αισθήματα άνεσης και επιβεβαίωσης, αλλά μπορεί  να σηματοδοτεί και αντίδραση να κάνουμε  ή να αποφύγουμε κάτι, που δεν θέλουμε να κάνουμε. Οι λιγούρες, μπορούν να είναι ιδιαίτερα δυνατές, ειδικά αν τα γλυκίσματα χρησιμοποιούνταν ως επιβράβευση, στην παιδική μας ηλικία. Στην πράξη, όταν απλώνετε το χέρι σας, ψάχνοντας ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι τούρτα, απλά λέτε <<χρειάζομαι  μια αγκαλιά>>.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η σοκολάτα, είναι ένα από τα πιο συχνά αντικείμενα λιγούρας, ειδικά στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει, διότι η σοκολάτα, περιέχει το ίδιο χημικό-φαινυλθελαμίνη- που παράγει κι ο εγκέφαλος, όταν βιώνει ερωτικά ρομαντικά συναισθήματα. Αυτός είναι και ο λόγος, που πολλοί από εμάς στρεφόμαστε στη σοκολάτα, όταν χρειαζόμαστε αγάπη ή όταν αισθανόμαστε απογοητευμένοι από τη σχέση μας. Επιπλέον, τα πολλά λιπαρά  που περιέχονται, ηρεμούν  τα συναισθήματα κενού, ανασφάλειας  ή μοναξιάς, ενώ η υφή, μπορεί να είναι κρεμώδης όταν χρειάζεστε άνεση  ή τραγανή, όταν είστε θυμωμένοι.Επίσης, περιέχει  μια ουσία, όμοια με τη σεροτονίνη, την διφενυλαμίνη, η οποία φαίνεται να προωθεί  το αίσθημα της ηρεμίας. Όποτε η ημέρα μας είναι γεμάτη στρες και μας ρουφά  όλη μας την ενεργεία ή το πρόγραμμα μας είναι πολύ πιεστικό, τρώμε ανθυγιεινά  και στρεφόμαστε στη σοκολάτα, για να νιώσουμε καλύτερα.   Η σοκολάτα  περιέχει ενεργοποιητές, που δρουν ως στιγμιαία <<τονωτικά>>. Η πυραζίνη, ένα χημικό που βρίσκεται στο άρωμα της, ενεργοποιεί το κέντρο  ευχαρίστησης του εγκεφάλου.    Άρα, πως μπορείς να βγεις νικητής από τη μάχη με τη λιγούρα για σοκολάτα; Το τζίντζερ (εκχύλισμα) και το γάλα σόγιας, περιέχουν υψηλή ποσότητα τυραμίνης που μπορεί  να ανακουφίσει από τη συγκεκριμένη  λιγούρα. Τα γλυκαντικά, στα αναψυκτικά διαίτης, ξεκινούν την εγκεφαλική παραγωγή φαινυλθυλαμίνης, το ίδιο <<χημικό ναρκωτικό>> που βρίσκεται στη σοκολάτα, ενώ η μυρωδιά  του καφέ, ηρεμεί τη λιγούρα, μιας και περιέχει  πυραζίνη.   Η σοκολάτα χωρίς λιπαρά,  μπορεί  να βοηθήσει, αλλά να είστε  προσεκτικοί : χωρίς λιπαρά δεν σημαίνει  χωρίς  θερμίδες.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *