ΟΙ ΔΙΑΛΥΤΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΛΙΠΟΣ

Οι διαλυτές φυτικές ίνες μειώνουν το σπλαχνικό λίπος
Το συνολικό λίπος ή το υποδόριο λίπος το οποίο βρίσκεται κάτω απο το δέρμα δενέχει την ίδια επικινδυνότητα όπως έχει το σπλαχνικό λίπος το οποίο είναι γύρω απο την κοιλιά και καλύπτει τα ζωτικά όργανα.
Σύμφωνα με μια μελέτη , το σπλαχνικό λίπος αντιμετωπίζεται με την  κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών  δηλαδή τρώγοντας περισσότερα λαχανικά, φρούτα και φασόλια.  Επίσης παρατηρήθηκε πως για κάθε 10γρ φυτικών ινών που αυξάνονται μειώνεται το σπλανχνικό λίπος κατα 3,7%  σε διάστημα 5 ετών, ενώ αν συνδυαστεί και με άσκηση υπάρχει μείωση 7,4%.
Είναι γνωστο πως το σπλαχνικό λίπος σχετίζεται με  την υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και  με την λιπώδη διήθηση.
Η πρόσληψη δέκα γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση δύο μικρών μήλων , ενός  φλιτζάνι αρακά ή ένα μισό φλιτζάνι φασόλια . Επίσης η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας βοηθά πολύ, 30 λεπτά έντονο περπάτημα, 2 με 3 φορές την εβδομάδα.
Η αυξημένη πρόσληψη διαλυτών φυτικών  ινών συσχετίζεται  με μειωμένη  συσσώρευση σπλαχνικού λίπους.
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η κατανάλωση περισσότερων διαλυτών φυτικών ινών σε συνδυασμό με  αύξηση της άσκησης ,μειώνει το σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά . Ωστόσο δεν είναι γνωστός ο τρόπος που βοηθά.
Παρά το γεγονός ότι η σχέση των φυτικών ινών  και της παχυσαρκίας έχει μελετηθεί εκτενώς , η σχέση μεταξύ των   φυτικών ινών σε σχέση με το λίπος και ειδικά με τα αποθέματα λίπους δεν έχει  μελετηθεί. Η μελέτη για το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύτιμη, επειδή παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι φυτικές ίνες , αλλά κυρίως οι διαλυτές φυτικές ίνες , μπορούν να επηρεάσουν την αύξηση του βάρους μέσω του κοιλιακού λίπους .

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.