ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Σίγουρα το όνομα Τζίν Κάλμεντ δεν σας λέει κάτι. Λογικό. Αλλά αν σας ενδιαφέρει η αντιγήρανση και πιστεύω πως αυτό συμβαίνει, τότε θα θέλετε να ξέρετε πώς αυτό είναι το όνομα της γηραιότερης γυναίκας του κόσμου. Η ηλικία της;122 ετών. Έζησε σίγουρα ενδιαφέρουσα ζωή. Ακόμα και σήμερα, έχει διαύγεια πνεύματος ζηλευτή και είναι πολύ υπερήφανη, διότι δεν έχει ούτε μια ρυτίδα. Επαναλαμβάνω κυρίες μου. Δεν έχει ούτε μια ρυτίδα.
Φυσικά, έγινε αντικείμενο μελέτης από ερευνητές, οι οποίοι ασχολήθηκαν με τα αίτια της μακροζωϊας της συγκεκριμένης γυναίκας και ανακάλυψαν κάτι πολύ ενδιαφέρον. Η Τζίν χρησιμοποιούσε καθημερινά,και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να χρησιμοποιεί, ελαιόλαδο. Συνηθίζει μάλιστα όχι μόνο να το ψεκάζει ωμό στο φαγητό της αλλά και στο πρόσωπο της για να έχει υγιές δέρμα, με τα γνωστά αποτελέσματα. Είναι, πράγματι, λοιπόν τόσο ευεργετικό το ελαιόλαδο; Ας προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε επιστημονικά.
Το ελαιόλαδο έχει ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, την τυροσόλη, μια βιοφαινόλη άγνωστη στο ευρύ κοινό, με δέκα φορές πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση από το πράσινο τσάϊ. Επίσης, η τυροσόλη έχει την ικανότητα να σταματήσει την γήρανση των κυττάρων και ενεργοποιεί μια ομάδα γονιδίων υπεύθυνων για τη μακροζωϊα. Οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καιρό τώρα πως τα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται γρήγορα-όπως τα λευκά αιμοσφαίρια- προστατεύουν τον εαυτό τους από τις ελεύθερες ρίζες χρησιμοποιώντας αντιοξειδωτικά. Βέβαια, υπάρχουν και κύτταρα που δεν πολλαπλασιάζονται γρήγορα και δεν έχουν την ανάλογη προστασία. Άρα, πως αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών; Τα υπεύθυνα για τη μακροζωία γονίδια που ανάφερα πιο πριν, σταματούν τη γήρανση των υπό επίθεση κυττάρων και αυξάνουν τις ποσότητες της δισμουτάσης του υπεροξειδίου, του κύριου αντιοξειδωτικού του ανθρώπινου οργανισμού. Με αυτό τον τρόπο, τα γονίδια επεκτείνουν τη ζωή αυτών των κυττάρων…και η τυροσόλη ενεργοποιεί αυτά τα γονίδια. Έχει επίσης βρεθεί πως η τυροσόλη προστατεύει τα κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος από θάνατο μετά από την έκθεση τους σε τοξίνες. Και ακριβώς λόγω αυτής της ιδιότητας, η τυροσόλη αποτελεί αντικείμενο μελέτης όσον αφορά στη θεραπευτική της αξία στη νόσο του Alzheimer, του Parkinson και αλλού. Νομίζω πως έγινε κατανοητή η αξία της τυροσόλης και ήρθε η ώρα να δούμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να απολαμβάνουμε τα αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά της οφέλη.
1)Περισσότερο λευκό κρασί. Το Καρδιολογικό Ίδρυμα Ερευνών στο Νιού Τζέρσυ των Ηνωμένων Πολιτείων ήλεγξε τα λευκά κρασιά για τις αντιοξειδωτικές τους δυνάμεις. Βρήκαν πως οι καταναλωτές λευκού κρασιού είχαν μειωμένο ποσοστό ελευθέρων ριζών κατά 34%. Αλλά γιατί η τυροσόλη των λευκών κρασιών έχει τόσο καλά αποτελέσματα; Είναι θέμα μεγέθους.Έρευνες στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας εξέτασαν τα διάφορα μεγέθη των αντιοξειδωτικών μορίων στο κρασί και αυτά του λευκού κρασιού είναι μικρότερα.Έτσι, είναι πιο αποτελεσματικά μιας και απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό.
2)Χρησιμοποιήστε περισσότερο ελαιόλαδο στα γεύματα σας. Η τυροσόλη είναι η κύρια ένωση του ελαιολάδου που βοηθά στη μείωση της LDL ,της λεγόμενης και “κακής χοληστερόλης”. Η αντιοξειδωτική της δράση μπορεί επίσης να συμβάλλει στο κόψιμο της αλυσίδας των επιθέσεων των ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν το DNA και να οδηγήσουν σε καρδαγγειακά νοσήματα και σε καρκίνο. Μελέτη του Ευρωπαϊκού περιοδικού της Κλινικής Διατροφής βρήκε πώς η τυροσόλη του ελαιολάδου είναι πολύ απορροφήσιμη.
3)Η τυροσόλη υπάρχει και σε συμπλήρωμα. Μπορείτε να βρείτε την τυροσόλη (και τη σχεδόν όμοια ουσία υδροξυτυροσόλη) σε κάποια συμπληρώματα όπως η ροντιόλα, η όποια έχει ένα μικρό ποσοστό. Βέβαια,για να έχετε τα περισσότερα οφέλη, καλό θα ήταν να προτιμήσετε το σκεύασμα τυροσόλης είτε σε βάμμα είτε σε χάπι. Αν προτιμήσετε το χάπι, καλό θα είναι να έχει εντερική επικάλυψη ώστε να μη διασπαστεί πιο νωρίς απ ότι πρέπει. Το βάμμα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και διαλυμένο σε κάποιο αφέψημα.