ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΜΑΓΝΗΣΙΟ
Οι γιατροί από το πανεπιστήμιο του Παλέρμο, μέτρησαν τα επίπεδα μαγνησίου αίματος σε 1.138 άνδρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 67 ετών. Παράλληλα διεξήγαγαν σε αυτούς αριθμό δοκιμασιών που αξιολογούσαν τη μυϊκή δύναμη και λειτουργικότητα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με ψηλότερα επίπεδα μαγνησίου αίματος είχαν μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη στα χέρια και στις κνήμες. Επίσης η έκταση των γονάτων και αστραγάλων σε αυτούς, ήταν ισχυρότερη.

Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο άφθονο ανόργανο στοιχείο του ανθρώπινου οργανισμού. Περίπου το 50% του μαγνήσιου του οργανισμού, περιέχεται στα οστά. Το υπόλοιπο βρίσκεται εντός των κυττάρων των ιστών και οργάνων του σώματος. Μόνο 1% του μαγνησίου εντοπίζεται στο αίμα αλλά υπάρχουν μηχανισμοί που διατηρούν τη συγκέντρωση στο αίμα σταθερή.

Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 300 βιοχημικές αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό για τις οποίες το μαγνήσιο είναι απαραίτητο. Μεταξύ άλλων το μαγνήσιο συμβάλλει για τα ακόλουθα:

-Διατήρηση κανονικής μυϊκής και νευρικής λειτουργίας, σύσπαση και χαλάρωση μυών
-Κανονικό ρυθμό καρδίας
-Στήριξη του ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού
-Δυνατά οστά
-Ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης
-Διατήρηση κανονικής αρτηριακής πίεσης
-Μεταβολισμό ενέργειας, παραγωγή και μεταφορά ενέργειας
-Σύνθεση πρωτεϊνών

Τα τρόφιμα με πλούσιο περιεχόμενο μαγνησίου είναι:
-Όσπρια, πράσινα λαχανικά, σπανάκι,
-Ξηροί καρποί
-Σόγια και τα προϊόντα της
-Δημητριακά ολικής αλέσεως
-Αβοκάντο, μπανάνες, αποξηραμένα βερίκοκα
-Τα συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου περιλαμβάνουν:
-Ευερεθιστικότητα
-Ανορεξία
-Κούραση
-Αϋπνία
-Αδυναμία
-Μυϊκές συσπάσεις
-Δυσκολίες μνήμης και μάθησης
-Απάθεια
-Σύγχυση
-Ταχυκαρδία

Οι σοβαρές ελλείψεις μαγνησίου οδηγούν σε μυρμηγκιάσματα, μουδιάσματα, παρατεταμένες συσπάσεις μυών,  ψευδαισθήσεις, παραλήρημα. Επίσης ασθενείς με ημικρανίες βρέθηκαν να έχουν χαμηλά επίπεδα Mg. 200mg την ημέρα φαίνεται να μειώνουν τη συχνότητα των ημικρανιών.

Οι ελλείψεις μαγνησίου συμβαίνουν συχνότερα σε ασθενείς με δυσαπορρόφηση εντέρου ή με εγκαύματα, σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις και λόγω κακής διατροφής.
Α.Ε Έχει αναφερθεί διάρροια σε υπερδοσολογία.

Β ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Οι βιταμίνες Β βοηθούν στην υγεία του νευρικού συστήματος, της επιδερμίδας, των ματιών, των μαλλιών, του ήπατος και του στόματος αλλά και στο μυϊκό τόνο, στο έντερο και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Μετέχουν στην παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρα. Είναι πολύ σημαντικές στους ηλικιωμένους και βοηθούν στην πρόληψη Alzheimer. Βοηθούν στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών και επομένως αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό και βοηθούν στη νευρική βουλιμία. Ειδικά το φυλλικό οξύ βοηθάει στην πρόληψη ανωμαλιών του εμβρύικού σωλήνα, καλό είναι να λαμβάνεται πριν την εγκυμοσύνη και στο 1ο τρίμηνο με δόση 400 mg/ημέρα. Καλό είναι να λαμβάνονται όλες μαζί ως συμπληρωμα για συνέργεια.

Θα μπορούσαμε να συζητάμε για ώρες για την αξία των βιταμινών όπως και τι πρωτόκολλα πλέον προτείνονται για κάθε νόσο ή καλύτερα για την πρόληψη αυτής. Επίσης οι δόσεις πρέπει να είναι εξατομικευμένες ανάλογα με τα συμπτώματα, τις εξετάσεις κα τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής. Σαφώς δεν καταργούμε την κλασική ιατρική προσέγγιση. Απλά προσπαθούμε να βελτιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα της θεραπείας και ιδανικά να προλάβουμε τη νόσο. Γι’ αυτό και στόχος δεν είναι η συνηθισμένη ημερήσια δόση η οποία είναι η ελάχιστη για να καλυφθούν οι ανεπάρκειες, αλλά η ιδανική ημερήσια δόση (optimal daily allowance).

Το παραπάνω πρωτόκολλο συμπληρωμάτων σε συνδυασμό με μια αντιοξειδωτική πλούσια διατροφή με βάση τα βιολογικά τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν, είναι η ιδανική φόρμουλα για τη βέλτιστη υγεία και ευτυχία. Ο ιατρός σας όμως είναι αυτός που θα αποφασίσει, βάσει του ιστορικού σας και των εξετάσεων σας για τη δοσολογία τους.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *