Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Πόσες φορές μπαίνουν γυναίκες στο ιατρείο με τον τρόμο στα μάτια και μου λένε ότι μπαίνουμε σε εμμηνόπαυση τι θα κάνουμε, αν θα παχύνουν και φυσικά ανησυχούνε για όλα τα συμπτώματα που ακούνε για την εμμηνόπαυση. Εξάψεις, εφιδρώσεις, κατάθλιψη και πολλά άλλα.

Φυσικά το πρώτο που τους λέω είναι να ηρεμήσουν και ότι όλα είναι στο χέρι τους. Σαφώς θα είναι μια δύσκολη περίοδος που δεν έχει πάντα τα συμπτώματα που ακούνε, αλλά ειδικά όσον αφορά το βάρος τους μπορούν να το διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα, ακόμα και να χάσουν αν ακολουθήσουν μια σωστή διατροφή.

Θα προσπαθήσω σε διαδοχικές ενότητες να σας βοηθήσω με κάποιες συμβουλές με τις οποίες μπορείτε τόσο να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα αλλά και να μην πάρετε καθόλου βάρος.

1. Νερό: Όποια και αν είναι η ηλικία μας είναι πάντα απαραίτητο να πίνουμε πολύ νερό. Ειδικά όμως στη φάση της εμμηνόπαυσης αυξάνονται οι κυστίτιδες και οι ημικρανίες με αποτέλεσμα η επαρκής ενυδάτωση να είναι εντελώς απαραίτητη. Επίσης, το θέμα της διάθεσης θα μας βοηθήσει πάρα πολύ γιατί ο εγκέφαλος μας είναι 80% νερό. Σε γυναίκες που έχουν εξάψεις και εφυδρώσεις το ενάμιση λίτρο νερό την ημέρα πρέπει να είναι η βάση.

2. Ξηροί καρποί: Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του δέρματος και στην ορμονική ισορροπία. Σε έρευνες έχει βρεθεί ότι η βιταμίνη αυτή μπορεί να βοηθήσει εξάψεις και κολπική ξηρότητα. Δεκαπέντε μόνο φουντούκια είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν την ημερίσια πρόσληψη βιταμίνης Ε. Καταναλώστε επίσης αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσπορους κατά προτίμηση ωμά γιατί το ψήσιμο ή το καβούρδιασμα μειώνει την περιοκτικότητα τους σε λιγνάνες και ένζυμα. Αν προτιμάτε μπορείτε να παίρνετε φυσικό συμπλήρωμα βιταμίνης Ε χωρίς όμως να ξεπερνάτε τις 1000 IU.
Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε ωμέγα 3 λιπαρά, φυτικές ίνες και λιγνάνες για αυτό και ανακουφίζει από τις εξάψεις, προστατεύει από τα καρδιακά και βοηθάει στο να διατηρούμε το έντερο μας καθαρό. Όποια δεν μπορεί να τον καταναλώσει ολόκληρο, εξίσου ευεργετικός είναι και ο αλεσμένος ο οποίος βρίσκεται στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Προσθέστε μια με δυο κουταλιές της σούπας σε δημητριακά, σαλάτες και γιαούρτια.

3. Βρώμη: επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και λιγνάνες, βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης η οποία πολλές φορές αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Καταναλώστε την το πρωί με γιαούρτι κατσικίσιο, κανέλα και ξηρούς καρπούς.

4. Κανέλα: το μπαχαρικό αυτό θεωρείται αντιδιαβητική τροφή και βοηθάει στην περίοδο αυτή για να μην ζητάτε γλυκά. Βάλτε την στο γιαούρτι σας, τη βρώμη σας και τα φαγητά σας. Σε έρευνες έχει βρεθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη όπως και ανακουφίζει από την δυσκαμψία και τον πόνο τον αρθρώσεων.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουμε με τη λίστα τροφών για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και θα αναφερθούμε στο ποια λιπαρά πρέπει να καταναλώνετε.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *