ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ CELEBRITY ΔΙΑΙΤΑ, ΤΗΝ “ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ”

Στο τελευταίο συνέδριο αντιγήρανσης στο Dubai, υπήρχαν πολλοί ένθερμοι υποστηριχτές της “παλαιολιθικής διατροφής” η αλλιώς “της διατροφής των προγόνων μας”.

Είναι μια απο τις δίαιτες της μόδας στο Hollywood, αφού αρκετοί stars ορκίζονται σε αυτήν, όπως οι Matthew McConaughey, Kim Kardasian, Uma Thurman. Υπόσχεται άμεση απώλεια κιλών (σε 10 εβδομάδες), ευεξία και πρόληψη παθήσεων όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθειες, αυτοάνοσα. Εμπνευστής της ήταν ένας γαστρεντερολόγος το 1974.

Πρεσβεύει οτι πρέπει να τρώμε ό,τι έτρωγαν οι πρόγονοί μας ( οι άνθρωποι των σπηλαίων) πριν τη Γεωργική Επανάσταση. Ότι έτρωγαν οι κυνηγοί- τροφοσυλλέκτες. Θεωρείται «αγνή διατροφή και η πιο φιλική στο σώμα μας, γιατί όλα τα τρόφιμα είναι στην αρχική τους μορφή και φυσικά ανεπεξέργαστα.

Τι προτείνει λοιπόν η δίαιτα αυτή:

-Κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, κυνήγι, ψάρια), βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής και άπαχα για να προσομοιάζουν όσο είναι δυνατόν τα κρέατα της τότε εποχής, που ήταν απο το κυνήγι και το ψάρεμα
-Αυγά
-Θαλασσινά
-Ανάλατες ελιές και ξηρούς καρπούς
-Φρούτα, επιτρέπει σχεδόν όλα, εκτός απο τα πολύ γλυκά, όπως τα σταφύλια
-Λαχανικά τα πάντα εκτός απο τα αμυλούχα (παντζάρι, πατάτα, αρακά)
-Απο τα λιπαρά το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, macademia, λινέλαιο και το αβοκάντο.
-Ξηρούς καρπούς ανάλατους, άψητους
-Ροφήματα βοτάνων, τσάι

Ένα απο τα ροφήματα , αυτής της δίαιτας που είναι «στη μόδα», είναι ο «Paleo- coffee». Φτιάχνεται με καφέ απο κόκκους χαμηλούς σε τοξίνες και βούτυρο! Αυτό του δίνει μια αίσθηση κρεμώδη, όχι σαν αυτή του cappuccino, αλλά σαν βούτυρο που άλλοι τη λατρεύουν και άλλοι τη μισούν. Οι δημιουργοί του ισχυρίζονται ότι το λίπος στον καφέ μας κρατάει χορτάτους, αυξάνει τη δράση της καφείνης και μας δίνει ενέργεια.

Δεν επιτρέπει οτιδήποτε επεξεργασμένο και οτιδήποτε δημιούργησε ο άνθρωπος με γεωργική επανάσταση, όπως:
-Ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά
-Όσπρια, φυστίκια
-Γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, βούτυρο)
-Αλκοόλ, ζάχαρη

Όπως όλες οι δίαιτες οι αυξημένες σε πρωτείνη (Dukan, Atkins) βοηθάει στην άμεση απώλεια βάρους. Επίσης η πρωτείνη προκαλεί κορεσμό και δεν υπάρχει πείνα. Είναι αυξημένη σε καλό λίπος το οποίο επίσης βοηθάει στην απώλεια κιλών, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τις φλεγμονές. Είναι μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης και λακτόζης το οποίο βοηθάει να μειωθεί ο αντιαισθητικός μετεωρισμός, που έχουν πολλές γυναίκες, ειδικά όταν ακολουθούν μια διατροφή αυξημένη σε φυτικές ίνες.

Θεωρω όμως οτι η διατροφή αυτή έχει κάποια βασικά μειονεκτήματα.

-Στερεί όλους τους υδατάνθρακες οι οποίοι μας δίνουν ενέργεια και στη δύσκολη αυτή εποχή, μας στηρίζουν «ψυχολογικά», λόγω της παραγωγής σεροτονίνης απο τον εγκέφαλο. Υπάρχουν οι «καλοί» υδατάνθρακες όπως κριθάρι, σιτάρι ολικής, ζυμαρικά ολικής, καστανό ρύζι οι οποίο δεν ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος απότομα και μας παρέχουν μια σταθερή πηγή ενέργειας.

-Στερείται ποικιλίας. Ειδικά για την Ελλάδα, η κατανάλωση οσπρίων που αποτελούν μέρος της «Μεσογειακής διατροφής» με τα πολυάριθμα οφέλη, είναι μέρος της κουλτούρας μας και απίθανο να ακολουθηθεί.

-Επίσης στερεί εντελώς τα γαλακτοκομικά ειδικά το γιαούρτι και το τυρί, τα οποία είναι εξαιρετικές πηγές προβιοτικών (το γιαούρτι) και ασβεστίου.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *