Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΩΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΣΕΤΕ ΕΝΑ ΝΟΥΜΕΡΟ

Μένουν λιγότερο από 2 μήνες για την ωραιότερη περίοδο του χρόνου, τα Χριστούγεννα. Καλέσματα, πάρτι, οικογενειακές υποχρεώσεις σίγουρα θα μας βγάλουν από το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής.

Δε θα πρέπει όμως να αγχωνόμαστε, διότι όλοι έχουμε την ανάγκη να “ξεφύγουμε” και να χαλαρώσουμε τις μέρες αυτές. Μπορείτε όμως από σήμερα, με μικρές αλλαγές στη διατροφή σας και στην καθημερινότητά σας, να προσέξετε και πιθανά να χάσετε κάποια κιλά μέχρι τότε. Ποια είναι τα βασικότερα βήματα;

1) Σωστό πρωινό.

Ένα πρωινό με πρωτεϊνη όπως αυγά, γιαούρτι, φυστικοβούτυρο, άπαχο γάλα και καλούς υδατάνθρακες όπως ψωμί ολικής άλεσης, Dinkel, βρώμη, θα σας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα και θα σας δώσει ενέργεια. Αποφύγετε όμως τους καφέδες από έξω με κρέμα και ζάχαρη, οι οποίοι θα σας επιβαρύνουν με κενές θερμίδες μέχρι και 350 θερμίδες τον καφέ. Επιλέξτε καφέ σκέτο με κάποιο γλυκαντικό τύπου stevia αν θέλετε την αίσθηση του γλυκού. Aν δεν έχετε χρόνο ή δεν πεινάτε μόλις ξυπνήσετε, ετοιμάζετε ένα τοστ ολικής με γαλοπούλα και τυρί, αμύγδαλα και ένα μήλο και πάρτε τα μαζί σας.

2) Αποφύγετε τα γλυκά μέχρι τις γιορτές.

Καλό είναι να κάνετε αποχή από τη ζάχαρη μέχρι τα Χριστούγεννα. Θα δείτε ότι το σώμα σας θα αλλάξει. Θα ξεφουσκώσετε και μετά τις πρώτες ημέρες που θα είναι πιο δύσκολες, δε θα έχετε έφεση πια για γλυκό. Τις δύσκολες μέρες πριν την περίοδο, μπορείτε να καταναλώσετε λίγη μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο, που είναι πλούσια σε μαγνήσιο και θα σας ηρεμήσει.

3) Καλός ύπνος.

Όσο παράξενο και αν σας ακούγεται, ο καλός ύπνος παίζει μείζονα ρόλο στο μεταβολισμό. Η έλλειψη ύπνου ενισχύει την παραγωγή της γκρελίνης, την ορμόνη που μας πεινάει περισσότερο.

4) Φορέστε τις φόρμες σας!

Φορέστε ένα ποδόμετρο, βάλτε τις φόρμες σας και περπατήστε. 10000 βήματα ημερησίως χρειάζονται ή 30-40 λεπτά έντονου βαδίσματος, για να χάσετε βάρος. Συνδυάστε το με ασκήσεις ενδυνάμωσης για τους γλουτιαίους και τετρακέφαλους, όπως και αρκετούς κοιλιακούς. Μόνο έτσι θα δείτε το σώμα σας να μεταμορφώνεται.

5) Βάλτε το ξυπνητήρι μια ώρα νωρίτερα!

Ξέρω ότι σας ακούγεται « Mission impossible», αλλά όταν θα το συνηθίσετε και νιώσετε τις αλλαγές θα γίνει εθισμός.
Κάντε ένα ντουζ με εναλλαγή ζεστού / κρύου νερού. Ξέρω.. ακούγεται σαν σκωτσέζικο ντουζ αλλά κινητοποιεί το λεμφικό, ξυπνάει τον οργανισμό και «σφίγγει» το δέρμα.

6) Εντάξτε δημητριακά υψηλά σε πρωτείνη και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Κινόα, φαγόπυρο, κριθάρι, καμούτ, ντίνκελ, ρύζι καστανό και μπασμάτι.
Δεν ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος απότομα με αποτέλεσμα να προκαλούν κορεσμό.
Τα βράζουμε και προσθέτουμε μυρωδικά (αυγό, κρόκο Κοζάνης, πιπέρι καγιέν, μαϊντανό, ρίγανη), τα οποία είναι αντιοξειδωτικά και αυξάνουν τον μεταβολισμό.

7) Καταναλώστε καλό λίπος.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα καλά λιπαρά τα πολυακόρεστα και κυρίως τα Ω3, βοηθούν στην απώλεια κιλών. Προσθέστε στη σαλάτα ελαιόλαδο, αβοκάντο και καταναλώστε τόνο, σαρδέλα, σολομό.

8) Πιάτα «ουράνιο τόξο».

Φροντίστε το πιάτο σας να έχει χρώμα! Λαχανικά με έντονο πράσινο χρώμα (σπανάκι το καλύτερο γιατί περιέχει φυλλικό οξύ), μπρόκολο, λάχανο, κόκκινες και κίτρινες πιπεριές (βιταμίνη C), γλυκοπατάτα που είναι πολύ καλύτερη από την πατάτα, γιατί έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πάρα πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Όσο περισσότερα αντιοξειδωτικά έχει ένα πιάτο, τόσο πιο πολύ μας θωρακίζει από ιώσεις αυτήν την εποχή και μας αποτοξινώνει.

9) Kαταναλώστε πράσινο τσάι.

Αποτοξινώνει, είναι αντιοξειδωτικό και διεγείρει το βασικό ρυθμό του μεταβολισμού. Εάν δεν σας αρέσει τουλάχιστον πιείτε οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, φασκόμηλο, χαμομήλι, μέντα, δίκταμο.

10) Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ.

Περιοριστείτε στα 1-2 ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα και πάντα μετά από φαγητό. Το μόνο που πετυχαίνετε όταν πιείτε νηστικοί είναι να πέφτει το σάκχαρό σας και μετά να τρώτε περισσότερο. Αποφύγετε εντελώς τα cocktails τα οποία έχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης μέσα.

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά, Ιατρός-Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI), Board Certified στην Ιατρική της Αντιγήρανσης

 

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ASIST.GR

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *