STOP ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! Η ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΩΣ
Αυτή την φορά, λοιπόν, αναφέρεται σε ένα super sos θέμα, που δεν είναι άλλο, από αυτό της κατακράτησης υγρών. Πολλές και πολλούς από εμάς μας ταλαιπωρεί, αλλά σήμερα θα μάθουμε τα αίτια αλλά ακι τους τρόπους καταπολέμησής της.
Διαβάστε τα όσα αναφέρει παρακάτω η κορυφαία Βιοπαθολόγος Μ. Ψωμά και θα με θυμηθείτε.
Γράφει η Μαρία Ψωμά
Είμαστε όλοι το ίδιο, μόλις πλησιάσουν οι γιορτές και έχουμε να πάμε σε κάποιο κάλεσμα το οποίο απαιτεί να φορέσουμε το στενό μας φόρεμα, ψάχνουμε την μαγική λύση. Όμως δεν υπάρχει, ούτε πρέπει να οδηγούμαστε σε δίαιτες πείνας.
Επίσης είναι αδύνατο, να χαθούν 3 kg λίπους την εβδομάδα. Αυτό που είναι όμως εφικτό είναι να αλλάξετε ένα μέγεθος στα ρούχα σας, χάνοντας την περίσσεια υγρών.
Το σώμα μας είναι 75% νερό. Μια γυναίκα 50 kg έχει 30 lt νερό. Τα 18 lt περίπου είναι το ενδοκυττάριο, που συμμετέχει στους μύες, τα κόκαλα, το δέρμα, τα 4lt αποτελούν το το αίμα , τα πεπτικά υγρά, το σάλιο και τέλος τα 8lt είναι το διάμεσο υγρό, που είναι σε διαρκή κίνηση μέσω του αρτηριακού και φλεβικού συστήματος.
Τα αίτια της κατακράτησης είναι
1. Πρόβλημα κυκλοφορικού ή λεμφικού
2. Ορμονικό, ανισορροπία των οιστρογόνων και προγεστερόνης. Γι’ αυτό πριν
την περίοδο νιώθουμε φουσκωμένες και στην κοιλιά και στα πόδια.
3. Φάρμακα κυρίως αντιφλεγμονώδη
Θα αναφέρω κάποιες βασικές οδηγίες σε συνδυασμό με συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να ξεφουσκώσετε άμεσα.
1. Μειώστε το αλάτι
Συνήθως υπερβάλουμε με αυτό. Σκεφτείτε ότι 9gr αλατιού είναι 1 lt νερό
κατακράτηση για 24-48 h! Μειώστε το στο ελάχιστο. Ξεχάστε chips, αλλαντικά, τυριά, ελιές, κονσέρβες,
τη soya sauce, τη μουστάρδα και φυσικά την αλατιέρα! Αντικαταστήστε το με μυρωδικά φρέσκα, με αλάτι χαμηλό σε νάτριο ή βάλτε το ανεπεξέργαστο, που είναι πλούσιο σε μέταλλα.
2. Δώστε έμφαση στις πρωτεΐνες.
Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης βοηθάει στην παραγωγή αλβουμίνης από το συκώτι, η οποία διευκολύνει την αποβολή της περίσσειας υγρών μέσω των τριχοειδών αγγείων. Ένα άλλο πλεονέκτημα των πρωτεϊνών είναι ότι προκαλούν κορεσμό, διατηρούν τη μυική μάζα και δεν αποθηκεύονται. Προτιμήστε την πρωτεΐνη από τα ψάρια, το κρέας και τα αυγά σε σχάση με αυτή των γαλακτοκομικών ή την φυτική που είναι δύσπεπτη.
3. Λαχανικά – φυτικές ίνες.
Βοηθάνε στην κινητικότητα του εντέρου, οπότε στη δυσκοιλιότητα και δεσμεύουν τα λιπαρά, αποβάλλοντας τα μέσω των κοπράνων και βοηθούν στο αδυνάτισμα. Χρησιμοποιείτε τα σε κάθε κυρίως γεύμα αλλά και σε περίπτωση πείνας στα ενδιάμεσα. Προσοχή όμως στην ποσότητα. Φάτε τόσα όσα αντέχει το έντερό σας για να μην προκληθεί τυμπανισμός. Πιο ανώδυνα είναι τα φασολάκια, ψητές μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές.
4. Νερό, Ούτε πολύ, ούτε λίγο.
Ακόμα κι αν η θερμοκρασία είναι στους 40 oC υπο σκιά, δεν υπάρχει ανάγκη να πίνουμε 4lt νερό την ημέρα. Το βασικό είναι 1,5lt (περίπου 8 ποτήρια) την ημέρα. Ο ρυθμός; Ένα ποτήρι χλιαρό νερό με στυμμένο λεμόνι στην έγερση για να διεγείρουμε το έντερο και 2 ποτήρια πριν από κάθε γεύμα για να προκληθεί κορεσμός. αυξήστε τα το καλοκαίρι ακόμη και πριν διψάσετε, όταν ιδρώνετε πολύ και όταν κάνετε σπορ. Μπορείτε να συμπληρώνετε με πράσινο τσάι που λειτουργεί αποσυμφορητικά.
5. Προσοχή στη ζάχαρη.
Η ινσουλίνη που εκκρίνεται μόλις φάμε ζάχαρη είναι αναβολική ορμόνη, η οποία προκαλεί κατακράτηση.
Όποτε νιώθετε λιγούρα στη θέση ενός γλυκού φάτε ένα φρούτο με γιαούρτι ή 30 γρ μαυρη σοκολατα 70% κακάο, η οποία περιέχει μαγνήσιο.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΠΟΛΥ.
1. Κάλιο
Βρίσκεται στη μπανάνα, το αβοκάντο, το αγγούρι, τις ντομάτες, τα μήλα,
το ροδάκινο και τα αποξηραμένα φρούτα.
2. Β6. Βοηθάει ειδικά σε προεμμηνορυσιακό σε συνδυασμό με μαγνήσιο.
Βρίσκεται στο κρέας , το ψάρι , το κοτόπουλο, τη μπανάνα και το κακάο.
3. Βιταμίνη Ε : αντιοξειδωτική, προστατεύει το αγγειακό και λεμφικό
σύστημα. Βρίσκεται στα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα λιπαρά ψάρια, τα
αυγά και το αβοκάντο.
4. Βιοφλαβονοειδή: βοηθούν στη διαπερατότητα των αγγείων. Βρίσκονται
στα: φράουλες, framboise, φραγκοστάφυλα, σταφίδες.