Η ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΑ SUPER FOODS ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Η περίοδος της νηστείας αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να αποτοξινωθείς και να νιώσεις πιο ανάλαφρη και υγιής.

Ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, η νηστεία ή έστω μία μικρή αλλαγή στη διατροφή σου – θα σε βοηθήσει να διώξεις τις τοξίνες, να βελτιώσεις την καλή σου υγεία και να νιώσεις πιο καλά με το σώμα σου.

Ελαιόλαδο

Αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής και όχι άδικα. Πρόκειται για μία πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, με συστατικά που έχουν παρουσιάσει αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν εκατοντάδες μελέτες που παρουσιάζουν τα πολλαπλά οφέλη του ελαιόλαδου, τονίζοντας τις ιδιότητές του για την προστασία της καρδιάς, τη βελτίωση της όψης του δέρματος και την ενίσχυση της καλής υγείας στο σύνολο.

Ταχίνι

Το βασικό συστατικό των σαρακοστιανών γλυκών και σνακ, γίνεται επίσης ένα υπέροχο συστατικό για το dressing της σαλάτας. Θα το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις το επίσης θρεπτικό χούμους, χαλβά αλλά θα το απλώσεις μόνο του πάνω στο ψωμί. Αποτελείται από πολτοποιημένους σπόρους σουσαμιού, και δεδομένου ότι το σουσάμι είναι υψηλό σε ασβέστιο, βιταμίνες και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, το ταχίνι κατατάσσεται πρώτο στη λίστα των σούπερ τροφών.

Μανιτάρια

Δεν λέγονται τυχαία το “κρέας” των χορτοφάγων, αφού μπορούν να το αντικαταστήσουν επάξια προσφέροντας ακόμα περισσότερα οφέλη στην υγεία. Τα μανιτάρια είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες, θερμίδες, νάτριο, χοληστερόλη και λιπαρά, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού και αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου, ένα μεταλλικό στοιχείο που βοηθά στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος. Πλουσια σε ψευδάργυρο και β-γλυκάνες ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα .

Όσπρια

Δεν φαντάζεσαι πόσο καλό κάνουν στον οργανισμό σου τα ταπεινά όσπρια. Πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα όσπρια δεν σε βοηθούν μόνο να χάσεις βάρος, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών. Υψηλά σε φυτική πρωτεΐνη μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζωική πρωτείνη. Πλουσια σε διαλύτες και αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στη δυσκοιλιότητα. Επίσης περιέχουν σύμπλεγμα βιταμινών Β και φυλλικό, τα οποία σε συνδυασμό με τα χαμηλά κορεσμένα λιπαρά λειτουργούν καρδιοπροστατευτικά.

Κινόα

Δημητριακό με διπλάσια πρωτείνη από το ρύζι και το σιτάρι,ενω παράλληλα δεν περιέχει γλουτένη. Πλούσια σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, μαγνήσιο και το μαγγάνιο. Επίσης περιέχει Β βιταμίνες,την Ε που ειναι αντιοξειδωτική και φυτικές ίνες ,τα οποία βοηθούν στο μεταβολισμό του λίπους,των υδατανθράκων και τη ρύθμιση του σακχάρου,μειώνοντας το αίσθημα της πείνας. Πλούσια σε σίδηρο,υποκαθιστά το κρέας τόσο σε χορτοφάγους όσο και στην νηστέια.

Μπρόκολο & Κουνουπίδι

Τόσο το μπρόκολο όσο και το κουνουπίδι είναι οι σύμμαχοί σου στην καλή υγεία. Το μπρόκολο έχει ένα εξαιρετικό θρεπτικό προφίλ. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, Α, Β6 και φώσφορο, το μπρόκολο αποτελεί επίσης μία καλή πηγή πρωτεΐνης και αντιοξειδωτικών. Το κουνουπίδι, με τη σειρά του, έχει και αυτό ελάχιστες θερμίδες αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες. Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι θα σου δώσει την απαραίτητη αντιοξειδωτική βιταμίνη C – που απαιτείται για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών σε όλα τα μέρη του σώματος, και είναι αναγκαία για το σχηματισμό του κολλαγόνου.

Ξηροί καρποί

Τα οφέλη των ανάλατων (προσοχή) ξηρών καρπών έχουν αποδειχθεί μέσα από αρκετές έρευνες και μελέτες. Κάθε είδος ξηρού καρπού έχει διαφορετικές ιδιότητες και προσφέρει τα δικά του θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Αρκεί μία μικρή χούφτα από αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια και φιστίκια στις σαλάτες, τα smoothies ή απλά σαν σνακ για να πάρεις τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεσαι και να γεμίσεις ενέργεια.

Μαύρη σοκολάτα και κακάο

Οι μαγικές αυτές τροφές δεν θα διώξουν απλά τη λιγούρα για γλυκό αλλά θα σου προσφέρουν τα αντιοξειδωτικά συστατικά που χρειάζεσαι και θα ενισχύουν την καλή σου διάθεση. Πλούσια σε μαγνήσιο βοηθούν στο πρεμμηνορυσιακο συνδρομο και λειτουργουν κατευναστικά (comfort foods).Το ακατέργαστο κακάο περιέχει δύο συγκεκριμένα είδη αντιοξειδωτικών: πολυφαινόλες και φλαβονοειδή. Το μυστικό είναι να αποφύγεις τις επεξεργασμένες και γεμάτες ζάχαρη σοκολάτες γάλακτος, αλλά να προτιμήσεις αυτές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *