Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Εδώ λοιπόν σε αυτό το ημερολόγιο θα λέμε πολλά που μας αφορούν και μας προβληματίζουν…

Γνωρίζετε πια ότι προσπαθώ εδώ και κάποια χρόνια να αποκτήσω παιδί.

Και πολλές από εσάς με καταλαβαίνετε απόλυτα γιατί βρίσκεστε στην ίδια ακριβώς θέση…

Και ψάχνετε, διαβάζετε, ενημερώνεστε, ελπίζετε όπως κι εγώ.

Έτσι λοιπόν ζήτησα από ανθρώπους με επιστημονικό κύρος να με βοηθήσουν και εδώ…

Και θα το κάνουν με χαρά μου είπαν!

Σήμερα ,ζήτησα από την αγαπημένη μου Μαρία Ψωμά διατροφικές συμβουλές για τη βελτίωση της γονιμότητας μας και της βελτίωσης του τρόπου ζωής μας . Άλλωστε και η ίδια προσπαθεί και θέλει πολύ να γίνει μανούλα…

Πραγματικά, αξίζει να το διαβάσετε πιστεύω!

Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Υπογονιμότητα, μια λέξη και ένας ιατρικός ορισμός, που δυστυχώς αποτελεί σημείο των καιρών που διανύουμε.


Ως ιατρός και μάλιστα κόρη γυναικολόγου, οφείλω να βασιστώ σε νούμερα και έρευνες που είναι αναμφισβήτητα.

Ως γυναίκα όμως με το διακαή πόθο να αποκτήσω παιδιά, με έκανε να ασχοληθώ πολύ περισσότερο και να το προσεγγίσω μέσα από την επιστήμη της Αντιγήρανσης και της προληπτικής ιατρικής.

Σαφώς και πρέπει να αποκλειστούν παθολογικά αίτια και να γίνει λεπτομερή διερεύνηση από τον γυναικολόγο σας.

Εγώ θα σας υποδείξω ότι εσείς μπορείτε να κάνετε με τη διατροφή σας και τον τρόπο ζωής σας,για να βοηθήσετε τον εαυτό σας, είτε προχωρήσετε με φυσιολογική σύλληψη είτε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Αρχικώς δεν πιστεύω εντελώς  στη βιολογική ηλικία, όσο πιστεύω στη δύναμη της θέλησης και στο πως εμείς συντηρούμε το σώμα μας. Άλλωστε τα ωάρια και το σπέρμα είναι τόσο υγιή όσο η γυναίκα ή ο άντρας που τα παράγει.

Όλες ξέρουμε ότι η ιδανική ηλικία για γονιμοποίηση είναι πριν τα 35. Επίσης ότι μετά τα 40 οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται και οι αποβολές αυξάνονται. Σίγουρα δεν μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ωαρίων μπορούμε όμως να βελτιώσουμε την ποιότητα των ωαρίων.

Πιστευω ότι δεν είναι τυχαίο ότι τα ποσοστά υπογονιμότητας αυξήθηκαν παράλληλα με το διαβήτη και την παχυσαρκία. Όλα έχουν σχέση με την ινσουλινοαντίσταση και το κοιλιακό παχος.

Ποια είναι όμως τα βασικά βήματα για να το διαχειριστούμε?

ΥΓΙΕΣ ΒΑΡΟΣ

Όταν το ποσοστό λίπους είναι πολύ χαμηλό,συμβαίνει να έχουμε αραιομηνόροια η και αμηνόροια. Πολύ συχνό στις κοπέλες με ανορεξία, αλλά και σε αυτές που κάνουν έντονη άσκηση. Η φύση άλλωστε έδωσε πιο πολύ λίπος στις γυναίκες για το λόγο της γονιμοποίησης.

Το ίδιο κακό είναι και το αυξημένο βάρος. Υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες δεν έχουν συνήθως σταθερό κύκλο και ωορρηξίες. Ακόμη και μόλις με 10% μείωση του σωματικού βάρους ,υπάρχουν έρευνες όπου βελτιώνονται τα ποσοστά γονιμοποίησης.

Είναι βασικό να ακολουθείτε υγιεινη διατροφή

1) Προτιμήστε τους καλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι διατηρούν σταθερό το σάκχαρο του αίματος. Ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως , ρύζι καστανό η μπασματι, γλυκοπατάτα, κινόα,φαγόπυρο.

2) Επιλέξτε οργανικό κρέας,κοτόπουλο η αυγά

3) Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά .Προτιμηστε αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

4) Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά. Αβοκάντο,καρύδια και λιπαρά ψάρια. Σαρδέλλες και ψάρια ανοικτής θαλάσσης (λαυράκι,τσιπούρα και άγριος σολωμός)

5) Αποφύγετε εντελώς τη ζάχαρη και οτιδήποτε επεξεργασμένο την περιέχει.

6) Διατηρηστε υγιές και καθαρό έντερο. Καταναλώστε ελληνικό γιαούρτι και κεφιρ ,τα οποία περιέχουν προβιοτικά. Αποφύγετε την δυσκοιλιότητα αυξάνοντας τις φυτικές ίνες >25γρ ημερησίως.

7) Σαλάτες και φρούτα με πολλά χρώματα, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

8) Πολύ νερο και περιορίστε την καφείνη και το αλκόολ.

Εκτός από την διατροφή είναι βασικό:

  • Επαρκής και ποιοτικός ύπνος χωρίς να ξυπνάτε το βράδυ
  • Σωστή άσκηση και όχι υπεράθληση.
  • Διαχείριση του άγχους. Το χρόνιο άγχος οδηγεί σε ινσουλινοαντίσταση, κοιλιακό λίπος, μειωμένη διάθεση για σεξ και υπογονιμότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά ζευγάρια συλλαμβάνουν όταν είναι σε διακοπές.
  • Μειώστε την έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες (βαρέα μέταλλα,ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κα). Πλέον μπορεί να μετρηθούν ειδικοί δείκτες και να σας δοθούν οδηγίες.
  • Πάρτε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που σίγουρα θα περιέχει φυλλικό οξύ και ότι άλλο αποφασίσει ο γιατρος  σας.

Είχα την μεγάλη τύχη να γνωρίσω πριν λίγες μέρες σε ένα συνέδριο του Harvard για την Μεσογειακη διατροφή τον καλύτερο στον τομέα της γονιμότητας σε σχέση με την διατροφή ,τον καθηγητή Ιατρικής Dr Walter Willett. Μελέτησε μαζί τους άλλους ερευνητές την γονιμότητα σε 19000 γυναίκες από την Ηarvard Nurses’ Health Study, όπου απέδειξαν ότι τα ποσοστά γονιμότητας μπορούν να αυξηθούν με σωστή διατροφή και τρόπο ζωής.

Σας ευχαριστώ

*Δρ Μαρία Ψωμά

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *