ΔΡ ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ-ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο το 10% συσχετίζεται με γενετικούς παράγοντες. Το υπόλοιπο 90% φαίνεται να πυροδοτείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

 

Tην Κυριακή 1 Οκτωβρίου συμμετείχα στην διοργάνωση που γίνεται κάθε χρόνο πια από το ”Άλμα Ζωής” Στο Ζάππειο .Γυναίκες με λευκές μπλούζες , ως ένδειξη συμμετοχής στην πρόληψη , γυναίκες με ροζ μπλούζες νικήτριες από τη μάχη με την επάρατη νόσο. Χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, όλες οι ηλικίες, άλλοι έτρεχαν, άλλοι περπατούσαν. Πραγματικά συγκινητική εμπειρία.

Το μήνυμα: ” Η πρόληψη σώζει ζωές ”.

Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία για αυτόν τον τύπου καρκίνου. Σύμφωνα με το breastcancer.org, 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσουν και περίπου 40.000 χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο το 10% συσχετίζεται με γενετικούς παράγοντες. Το υπόλοιπο 90% φαίνεται να πυροδοτείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούμε να αλλάξουμε είναι:

  • Το γυναικείο φύλο
  • Η ηλικία: σύμφωνα με την American Cancer Society , 1 στους 8 διηθητικούς καρκίνους του μαστού αναπτύσσονται σε γυναίκες <45ετών ενώ 2 στους 3 σε γυναίκες >55ετών.Όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες για βλάβες στο DNA και τόσο λιγότερη η ικανότητα επιδιόρθωσης από το σώμα
  • Οικογενειακό ιστορικό: αν έχετε συγγενείς πρώτου βαθμού( αδερφή , μητέρα, κόρη) που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού, οι πιθανότητες διπλασιάζονται, ενώ αν έχετε δυο συγγενείς πρώτου βαθμού , πενταπλασιάζονται. Τα γονίδια που εμπλέκονται είναι τα BRCA1 και BRCA2
  • Παχυσαρκία: Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες με ΔΜΣ (Δείκτη μάζας σώματος) >25 έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με αυτές που διατηρούν ένα υγιές βάρος, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.
  • Η παχυσαρκία επίσης αυξάνει την πιθανότητα υποτροπής. Ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στο ότι τα λιποκύτταρα παράγουν οιστρογόνα. Τα αυξημένα οιστρογόνα στις παχύσαρκες γυναίκες μπορεί να πυροδοτήσουν ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους . Ακόμη πιο επικίνδυνο είναι το λίπος στην κοιλιά, διότι αυξάνει τις φλεγμονώδεις διεργασίες. Οπότε, ένα υγιές βάρος είναι ένα από τα βασικότερα βήματα για την πρόληψη .
  • Αποφύγετε εντελώς τα ζάχαρη είτε στην κρυσταλλική της μορφή είτε την ”κρυμμένη” ,που βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η ζάχαρη αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης , η οποία οδηγεί σε αύξηση του κοιλιακού λίπους και σε φλεγμονές.
  • Αυξήστε την κατανάλωση καλών λιπαρών. Τα Ω3 λιπαρά λειτουργούν αντιφλεγμονωδώς. Αβοκάντο, λιναρόσπορος, καρύδια, λιπαρά ψάρια ανοικτής θαλάσσης είναι μερικές από τις επιλογές.
  • Καταναλώστε αρκετή βιταμίνη Α, η οποία φαίνεται να συσχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Προτιμούμε να την παίρνουμε από τρόφιμα και όχι από συμπληρώματα. Κρόκος αυγού, καρότο, λαχανίδα, κολοκύθα , πεπόνι, μάνγκο.
  • Καταναλώστε μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, μούρα, φράουλες, πράσινο τσάι, σκόρδο, κρεμμύδι. Θεωρούνται τροφές αντικαρκινικές ,πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.
  • Κουρκουμάς : Περιέχει φυτοχημικές ενώσεις, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Σε πολλές έρευνες που έγιναν σε ζώα , φαίνεται να αναστέλλουν την αγγειογένεση και τις μεταστάσεις.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ ή τουλάχιστον περιορίστε το.
  • Διατηρήστε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σας, η οποία θεωρείται αντικαρκινική. Ο θεράπων ιατρός σας μετά από εξέταση αίματος θα σας δώσει την κατάλληλη δοσολογία.
  • Αποφύγετε ξενοοιστρογόνα . Είναι συνθετικές χημικές ενώσεις , οι οποίες μιμούνται των φυσικών οιστρογόνων. Κάποια από αυτά είναι το BPA (bisphenol A) , το οποίο βρίσκεται στα πλαστικά μπουκάλια και parabens , τα οποία κυρίως βρίσκουμε σε είδη προσωπικής περιποίησης.
  • Καλός και ποιοτικός ύπνος. Ο διαλειμματικός ύπνος προκαλεί ινσουλινοαντίσταση και αύξηση βάρους. Σε μια έρευνα φάνηκε ότι ο ύπνος >8 ώρες μαιώνει τον κίνδυνο κατά 72%! <6 ώρες αυξάνεται κατά 10%.
  • Άσκηση: Διάφορες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο .Αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη , βοηθάει στην ισορροπία των οιστρογόνων και στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους .
  • Υγιές έντερο: Η υγιής μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην αποβολή της περίσσειας οιστρογόνων από το σώμα. Καταναλώστε >35γρ φυτικών ινών την ημέρα, προλαμβάνοντας την δυσκοιλιότητα. Τροφές με αυξημένες ίνες είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και ο λιναρόσπορος.
  • Διαχείριση στρες: Αν και οι περισσότερες χαμογελάμε όταν το ακούμε, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να εκτονωνόμαστε. Yoga, βάδισμα, χορός, διαλογισμός, φίλοι, ταξίδια είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους αυτούς.
  • Στο πλαίσιο αυτο εννοείται ότι δεν παραλείπουμε τον ετήσιο έλεγχο με τις εξετάσεις που θα μας προτείνει ο θεράπων ιατρός μας. Επίσης στον μέσα στο πλαίσιο της αντιγήρανσης υπάρχουν ειδικές εξετάσεις και τεστ,τα οποία θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ένα “καθαρό” και υγιές σώμα με ισχυρό ανοσοποιητικό.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *