6 ΦΡΟΥΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Θα συνεχίσουμε αυτήν την εβδομάδα τις οδηγίες για αποτοξίνωση μετά τις γιορτές, επικεντρώνοντας στα φρούτα.
Για τα φρούτα έχουν ακουστεί πολλά, στη διαδικασία μιας δίαιτας. Επίσης υπάρχουν οι δίαιτες που τα αποκλείουν (πρωτεϊνικές) , με τον ισχυρισμό ότι περιέχουν πολύ φυσική ζάχαρη,άλλες που απαγορεύουν ορισμένα όπως η μπανάνα λόγω αυξημένων θερμίδων και γλυκαιμικού δείκτη, αλλά και δίαιτες αποτοξίνωσης με φρούτα.

Θεωρώ ότι ακόμη και αν τα αποκλείσεις για κάποιο χρονικό διάστημα πρέπει οπωσδήποτε να τα επαναεισάγουμε στη διατροφή μας. Πλούσια σε βιταμίνες , ικανοποιούν το αίσθημα του γλυκού και φυσικά η διατροφή δεν είναι ζήτημα θερμίδων μόνο. Είναι κοινή λογική ότι μεταξύ μιας μπανάνας 100 θερμίδων και μπισκότου «διαίτης» γεμάτα με συντηρητικά και χρωστικές, θα πρέπει να προτιμήσετε την μπανάνα.

Άλλωστε υπάρχουν φρούτα που περιέχουν συστατικά που επιταχύνουν τον μεταβολισμό και βοηθούν στη καύση του λίπους, όπως τα παρακάτω

1.Γκρέιπφρουτ
Έρευνες έχουν δείξει ότι μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, βοηθάει στη καύση του λίπους.
Περιέχει μια αντιοξειδωτική ουσία η οποία μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα. Αυτό βοηθάει και στον κορεσμό, στη λιγούρα για ζάχαρη και στη λιπόλυση.

2. Αχλάδι
Πλούσια σε φυτικές ίνες, αυξάνουν τον μεταβολισμό και προκαλούν κορεσμό, Kαλά πλυμένα , τρώγοντας τη φλούδα, καταναλώνετε τη πηκτίνη, η οποία βοηθάει τα κύτταρα να συγκρατήσουν την υγρασία, προκαλεί κορεσμό και αποτρέπει την αποθήκευση λίπους.
Ιδανικό σνακ μεταξύ των γευμάτων , μαζί με μια χούφτα ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς.

3. Ρόδι
Ο χυμός του ροδιού είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών στο σώμα. Οι πολυφαινόλες , όπως ονομάζονται αποτρέπουν τη συσσώρευση αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, επιταχύνουν τον μεταβολισμό και « κόβουν» την όρεξη.
Ιδανικά πιείτε ένα ποτήρι χυμό πριν από κάθε γεύμα.

4. Blueberries
Σύμφωνα με έρευνα απο το πανεπιστήμιο του καρδιολογικού κέντρου του Michigan μειώνουν τις πιθανότητες για καρδιακά νοσήματα και διαβήτη, ενώ σε ποντίκια μείωσαν το κοιλιακό πάχος κατά 2%. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών που οδηγούν σε αύξηση βάρους.
Προσθέστε τα σε γιαούρτι μαζί με βρώμη και φτιάξτε το ιδανικό πρωινό.

5. Ντομάτα
Πολλοί δε γνωρίζουν ότι κατατάσσεται στα φρούτα. Περιέχει βιταμίνη C η οποία βοηθάει στη λιπόλυση, ενώ το καροτενοειδές που περιέχει βοηθάει στην υγεία της καρδίας.
Καλύτερα να την καταναλώσετε ελαφρώς μαγειρεμένη με λίγο ελαιόλαδο, γιατί τότε εκχυλίζεται το λυκοπένιο αλλά και επιταχύνει τον μεταβολισμό.

6. Μήλο
Τα μήλα βοηθούν στην απώλεια βάρους λόγω της πηκτίνης η οποία είναι διαλυτή φυτική ίνα. Προκαλούν κορεσμό, ενώ βοηθούν στην ομαλή αύξηση του σακχάρου στο αίμα και όχι στη απότομη αύξηση του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ομαλή έκκριση ινσουλίνης στον οργανισμό κάτι το οποίο βοηθά στην απώλεια βάρους.
Επίσης η παρουσία της πηκτίνης καθυστερεί την πέψη και την απορρόφηση των μακροθρεπτικών συστατικών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η έκκριση πεπτικών ενζύμων.
Ωστόσο δεν βοηθά ο χυμός μήλου καθώς ένα μεγάλο μέρος της πηκτίνης έχει απομακρυνθεί με το στύψιμο.Τα μήλα έχουν λίγες θερμίδες και μαζί την αυξημένη περιεκτικότητα τους σε διαιτητικές ίνες καθιστούν ένα εξαιρετικό σνακ .
Νεότερες μελέτες αποδεικνύουν πως η κατανάλωση διαιτητικών ινών βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας γιατί βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους και σωματικού λίπους. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν γίνεται κατανάλωση φυτικών ινών, προκαλείται κορεσμός με αποτέλεσμα την μειωμένη πρόσληψη τροφής και στη συνέχεια μείωση του βάρους.
Επίσης έρευνες δείχνουν ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν μήλα έχουν μικρότερη περίμετρο μέσης , το οποίο αποδεικνύει λιγότερο λίπος στην κοιλιά. Αυτο συνεπάγεται μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειωμένο κίνδυνο για την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *