ΠΙΕΙΤΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ…ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ

Πιθανόν να έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο οι περισσότερες αναφορές έχουν γίνει για το κρασί.
Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει την καρδιά σας, όμως υπάρχουν και άλλα αλκοολούχα ποτά των οποίων η κατανάλωση επιδρά θετικά στην υγεία.

Το κόκκινο κρασί έχει αποτελέσει το αντικείμενο μελέτης περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό.
Οι πολυφαινόλες έχουν γίνει γνωστές εδώ και αρκετά χρόνια αλλά τα οφέλη που προσφέρει το κρασί για την υγεία δεν περιορίζονται σε έναν μόνο τρόπο δράσης.

Μελέτες έχουν δείξει πως μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού ανταγωνίζεται τον καρκίνο . Μια νέα μελέτη κατά την οποία  εξετάστηκαν  500 άτομα, τα 250 ήταν καινούργιοι ασθενείς με  καρκίνο του παχέος εντέρου και 250 άτομα από την κοινότητα. Παρατηρήθηκε ότι καταναλώνοντας 12-35 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα μειώθηκε η πιθανότητα για καρκίνο κατά 65%  στους άνδρες και 60% στις γυναίκες, ενώ η υψηλή πρόσληψη οινοπνεύματος (πάνω από 48 γραμμάρια την ημέρα) υπερτριπλασιάσαν την πιθανότητα για εμφάνιση καρκίνου.

Ακόμα υπάρχει η ρεσβερατρόλη, ευρέως γνωστή ως η ουσία που μπορεί να ενεργοποιήσει τα γονίδια μακροζωίας, βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου και δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό.

Μελέτες έδειξαν  ότι το κόκκινο κρασί παρεμποδίζει μια ένωση η οποία πιστεύεται ότι είναι ένας βασικός παράγοντας για καρδιακές παθήσεις και υψηλή πίεση του αίματος και ονομάζεται ενδοθελίνη (endothelein-1). Αυτή η χημική ουσία κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μια μελέτη διαπίστωσε κόκκινο κρασί με και χωρίς αλκοόλ εμποδίζει το σχηματισμό αυτών των ενδοθελινών.

Το κρασί δεν είναι το μόνο αλκοολούχο ποτό που ενισχύει σημαντικά την υγεία της καρδιάς. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι κατανάλωση μέτριας ποσότητας μπύρας μείωσε την πιθανότητα για καρδιακής νόσου έως και 41% σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωναν.
Η « New England Journal of Medication»  δημοσίευσε μια μελέτη που εξέταζε την μπύρα σε συνδυασμό με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Βρήκαν ότι η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση μπίρας μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 20%.

Η μαγιά της μπύρας είναι πλούσια σε βιταμίνες.
Η μπύρα είναι πλούσια σε  βιταμίνη Β6, η οποία  έχει συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς, καθώς  μπορεί να την αυξήσει στο πλάσμα του αίματος κατά 30%.

Άλλες μελέτες που έχουν γίνει όπου δεν γίνεται διάκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων αλκοολούχων ποτών, αποδεικνύουν πως οποιαδήποτε μορφή αλκοόλ είναι χρήσιμη.
Σε μία ανάλυση άλλων μελετών, οι ερευνητές βρήκαν 10 μελέτες που έδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ήταν σημαντικά μικρότερος με μέτρια κατανάλωση κρασιού, το ίδιο ίσχυε και για τη μπύρα.

Μελέτες Υγείας διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που πίνουν 5 έως 6 ποτά την εβδομάδα έχουν 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου. Αυτοί που κατανάλωναν αλκοόλ κάθε ημέρα είχαν 40% μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Όμως οι άνδρες που έπιναν περισσότερο από δύο φορές την ημέρα είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *