13 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΠΕΔΗ ΚΟΙΛΙΑ (ΜΕΡΟΣ Α)

Το κοιλιακό λίπος το οποίο συσσωρεύεται στην κοιλιά είναι αυτό που καλούμε επικίνδυνο λίπος. Συχνά αναφέρεται από τους γιατρούς ως σπλαχνικό λίπος καθώς καταλαμβάνει την ενδοκοιλιακή περιοχή γύρω από τα όργανά μας όπως για παράδειγμα το συκώτι.

Χαρακτηριστικό του, είναι η αύξηση στην περιφέρεια της μέσης, με αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα να διογκώνονται και να οδηγούν σε μειωμένη HDL χοληστερόλη και ταυτόχρονη αύξηση των τριγλυκεριδίων τα οποία συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ανάμεσα στα 2 φύλα, οι άντρες, είναι συνήθως αυτοί που έχουν την τάση να βάζουν βάρος στην περιοχή της κοιλιάς, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Σε αντίθεση με τις γυναίκες στις οποίες αυξάνεται το κοιλιακό λίπος μετά την εμμηνόπαυση, λόγω της μείωσης των οιστρογόνων και της αύξησης της τεστοστερόνης. Επίσης ανεξάρτητα από το φύλο, καθώς αυξάνεται η ηλικία συσσωρεύεται περισσότερο λίπος στον οργανισμό, ενώ μειώνεται η μυϊκή μάζα.

Μην μένετε όμως χωρίς να κάνετε κάτι, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες στρατηγικές για να διώξετε το λίπος από την περιοχή της κοιλιάς.

Στοχεύστε στα λιποκύτταρά σας
Το λιποκύτταρα τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της κοιλιάς έχουν διαφορετικές ποσότητες μεταβολικών ενζύμων, από τα λιποκύτταρα που βρίσκονται σε άλλα μέρη στο σώμα μας. Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι τα λιποκύτταρα της κοιλιάς ανταποκρίνονται καλύτερα όταν γίνεται ο σωστός συνδυασμός της άσκησης με την σωστή διατροφή.
Από μελέτες διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που εφάρμοσαν αυτόν τον συνδυασμό μείωσαν το μέγεθος των λιποκύτταρων από την περιοχή της κοιλιάς, στο διπλάσιο ποσοστό , από τα άτομα που έκαναν μόνο διατροφή , έχοντας χάσει το ίδιο βάρος συνολικά.

Κρατήστε μακριά το άγχος
Όταν έχετε εκνευρισμό και άγχος το σώμα σας απελευθερώνει μια ορμόνη την κορτιζόλη , η οποία σας αποθηκεύει λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα λιποκύτταρα γύρω από την περιοχή της κοιλιάς έχουν υψηλότερο αριθμό υποδοχέων κορτιζόλης και μεγαλύτερη παραγωγή αίματος, με αποτέλεσμα η ορμόνη να φθάνει εκεί με ταχύτερο ρυθμό και να αποθηκεύεται πιο γρήγορα.

Κοιμηθείτε πιο νωρίς
Η έλλειψη ύπνου σας διαταράσσει ψυχικά, καθώς σας κάνει πιο ευέξαπτους, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης σας και να αποθηκεύεται περισσότερο κοιλιακό λίπος. Σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές, οι άνθρωποι που είχαν κατά μέσο όρο μόλις 5 με 6 ώρες ύπνου κάθε νύχτα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να συσσωρεύσουν λίπος στην κοιλιά.

Πάρτε επιπλέον βιταμίνη D
Έπειτα απο σειρά ερευνών διαπιστώθηκε πως η βιταμίνη D συνεργάζεται με το ασβέστιο για την εξάλειψη της κορτιζόλης.
Επίσης είναι γνωστό πως η βιταμίνη D είναι η βιταμίνη της ηλιοφάνειας, καθώς παράγεται από το δέρμα όταν εκτίθεστε στο φως του ήλιου. Δυστυχώς, λίγοι από εμάς παράγουν αρκετή βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στον ήλιο και μόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη D όπως είναι ο σολομός, ο ξιφίας, η πέστροφα, ο τόνος και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Για μεγαλύτερη σιγουριά καλό θα ήταν να πάρετε και κάποιο επιπλέον συμπλήρωμα βιταμίνης D3.

Περιορίστε το αλκοόλ
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δημιουργεί λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του σώματός σας να καίει το λίπος. Καθώς ο οργανισμός ξεκινά τη διαδικασία διάσπασης του αλκοόλ , ξεκινά η δημιουργία λίπους από ένα χημικό υποπροϊόν το οποίο παράγεται για να γίνει η διάσπαση.
Σε μια μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του Buffalo διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που πίνουν μόνο μια με δύο φορές κάθε 2 εβδομάδες, αλλά καταναλώνουν περισσότερα από 4 ποτά την φορά, έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά από εκείνους που καταναλώνουν από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα. Για να αποφευχθεί η συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά, θα πρέπει οι γυναίκες να περιοριστούν σε μια μόνο μερίδα αλκοόλ τη φορά ενώ οι άντρες στις δύο μερίδες.

Πιείτε πράσινο τσάι
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μόνο οφέλη μπορεί να σας προσφέρει. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση του καρκίνου, στη λάμψη στο δέρμα και στη μείωση των πόντων στην περιοχή της κοιλιάς.
Σε μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στο περιοδικό Journal of Nutrition, τα άτομα που έπιναν τέσσερα φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα για 3 μήνες μείωσαν οκτώ φορές περισσότερο το κοιλιακό λίπος από εκείνους που έπιναν κάποιο άλλο καφεϊνούχο ρόφημα. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ενώσεις που βοηθούν στην απώλεια λίπους , συμπεριλαμβανομένης της επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), η οποία έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την καύση του λίπους.
Καταναλώστε κάποιο πράσινο τσάι το οποίο να περιέχει τουλάχιστον 200mg ECCG.

Καταναλώστε γαλακτοκομικά
Το γάλα δεν είναι το μόνο γαλακτοκομικό που θα πρέπει να μην λείπει από το ψυγεό σας. Σε μέλετη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί διαπίστωθηκε ότι τα υπέρβαρα άτομα που έτρωγαν τρεις μερίδες γαλακτοκομικών πλούσια σε ασβέστιο ημερησίως για 6 μήνες έχασαν περισσότερο λίπος στην κοιλιά από εκείνα τα άτομα που έκαναν δίαιτα και κατανάλωναν λιγότερα γαλακτοκομικά.
Το ιδανικό είναι μια μερίδα σε κάθε γεύμα. Για παράδειγμα ενα ποτήρι γάλα με το πρωινό, μια φέτα τυρί με το μεσημεριανό γεύμα, και γιαούρτι μετά το βραδινό. Τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, δεδομένου ότι οι πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών ενισχύουν την καύση λίπους χάρη στην επίδραση του ασβεστίου.

Καταναλώστε πιο υγιεινά λίπη
Καταναλώνοντας λίπος δεν σημαίνει ότι θα βάλετε και λίπος. Τα μονοακόρεστα λίπη είναι τα καλύτερα επειδή κάνουν καλό στην καρδιά, καθώς και συντελούν στον βαθμό του κορεσμού. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα τα οποία είχαν αντίσταση στην ινσουλίνη και ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη είχαν λιγότερο λίπος στην κοιλιά από εκείνους που κατανάλωναν υδατάνθρακες ή κορεσμένα λίπη. Οι καλύτερες πηγές των υγιεινών λιπών είναι τα καρύδια, τα φουντούκια, τα πεκάν, τα αμύγδαλα, το φυστικοβούτυρο, και το ελαιόλαδο.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *