ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΚΡΑΤΟΥΝ ΧΟΡΤΑΤΗ (ΜΕΡΟΣ Α)

Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, την έλλειψη πείνας. Σε μια σωστή διατροφή δεν υπάρχει πείνα. Το τυπικό είναι συχνά γεύματα ανά 3-5 ώρες, τα οποία δεν αυξομειώνουν το σάκχαρο του αίματος και προκαλούν κορεσμό. Συνήθως τέτοιες τροφές είναι αυτές με διαλυτές φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και καλό λίπος. Θα αναφέρω τις τροφές που έχουν βρεθεί, μέσα από έρευνες σε πανεπιστήμια, με τον υψηλότερο δείκτη κορεσμού.

Οι πιο γνωστές είναι:

1. Αυγό
Θεωρείται η τροφή με τον υψηλότερο δείκτη κορεσμού, λόγω του λευκώματος υψηλής βιολογικής αξίας που έχει το ασπράδι. Έρευνες από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον έδειξαν ότι όταν ένα ημερήσιο διαιτολόγιο έχει 30% πρωτεΐνη, καταναλώνουμε 441 θερμίδες λιγότερες από αυτό με 15% πρωτεΐνη. Όταν ξεκινάμε την ημέρα με ένα πρωινό με αυγά, μετά έχουμε λιγότερες πιθανότητες να πεινάσουμε και να τσιμπολογήσουμε ανθυγιεινά σνακ. Φάτε μια ομελέτα ή αν δεν προλαβαίνετε πάρτε μαζί σας βραστό αυγό που αποτελεί ιδανικό σνακ.

2. Γιαούρτι με προβιοτικά
Προτιμήστε το γιαούρτι με πέτσα , πρόβειο ή κατσικίσιο. Ακόμη και αν είναι πλήρες, είναι πλούσιο σε προβιοτικά τα οποία ενισχύουν τα φιλικά βακτηρίδια του εντέρου. Αν δεν σας αρέσουν καταναλώστε τα γιαούρτια με ένδειξη « με προβιοτικά». Είναι πλούσια σε lactobacillus acidophilus, B. Fidobacterium και Lactobacillus casei. Σε έρευνα βρέθηκε ότι καταναλώνοντας ένα φλιτζάνι από αυτά όχι μόνο χάνουμε ευκολότερα βάρος, αλλά και νιώθουμε λιγότερη πείνα, λόγω της αυξημένης λεπτίνης. Αν δεν σας αρέσει το γιαούρτι χρησιμοποιήστε το σας σος αντί για μαγιονέζα.

3. Αβοκάντο
Τα μονοακόρεστα «καλά» λιπαρά που περιέχουν, φαίνεται να είναι πιο χορταστικά από τα ανθυγιεινά κορεσμένα. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες. ½ αβοκάντο μας δίνει > 25% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης των παραπάνω. Τρώγοντας μισό αβοκάντο με το γεύμα σας μειώνει την πείνα σας κατά 40% για τις επόμενες 3 ώρες και κατά 28% για τις επόμενες 5 ώρες.

4. Μήλα
Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Σε έρευνα από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία, αυτοί που έφαγαν 15 λεπτά πριν από το γεύμα , κατανάλωσαν 187 λιγότερες θερμίδες στο γεύμα. Φάτε το καλά πλυμένο με την φλούδα. Εκεί είναι όλες οι φυτικές ίνες και η πηκτίνη που προκαλεί κορεσμό. Συνδυάστε το με πρωτεΐνη ή λίπος όπως τυρί, ξηρούς καρπούς για να σταθεροποιήσετε το σάκχαρό σας.

5. Σούπες
Ουσιαστικά γεμίζετε το στομάχι σας με υγρά και βοηθάει στον κορεσμό, βοηθώντας να χάσετε πιο εύκολα κιλά. Ειδικά αν περιέχουν λαχανικά, είναι πλούσιες σε βιταμίνες ,μέταλλα, ιχνοστοιχεία και προσέξτε την προσθήκη λίπους και αποφύγετε την πατάτα, μπορείτε να την καταναλώνετε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας ακόμη και ως σνακ. Αποφύγετε τις έτοιμες, προπαρασκευασμένες που είναι υψηλές σε νάτριο και συντηρητικά. Φτιάξτε δικές σας με κοτόπουλο, λαχανικά και πολλά μυρωδικά και μπαχαρικά.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *