H ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΣΤΡΕΣ

Οι φρενήρεις ρυθμοί ζωής που έχουμε όλοι απαιτούν να ενισχύσουμε όσο μπορούμε τη διατροφή μας, με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα , ιχνοστοιχεία και καλό λίπος , για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.

Όσο πιο «άδεια» είναι η διατροφή μας απο αυτά, τόσο πιο πολύ φθείρεται το κεντρικό νευρικό σύστημα, δε μπορούμε να εργαστούμε, να σκεφτούμε, να διαβάσουμε. Οι αντοχές μας πέφτουν, έχουμε ευερεθιστότητα ή αντίθετα υπνηλία.
Επίσης, ειδικά για μαθητές ή φοιτητές, η διατροφή και ο καλός ύπνος είναι τα βασικότερα εργαλεία για τη μέγιστη αποδοτικότητα.

Η βασική αρχή είναι να έχουμε τακτικά γεύματα, που να μην προκαλούν αυξομειώσεις σακχάρου, οι οποίες φθείρουν το νευρικό σύστημα.

Τα γεύματα αυτά έχουν ώς βάση τις εξής τροφές , οι οποίες και βοηθούν στην πνευματική εκγρήγορση και την πνευματική διαύγεια.

1.Καλούς υδατάνθρακες.
Ψωμί ολικής ή σικάλεως, ρύζι καστανό ή basmati , ζυμαρικά ολικής αλέσεως, γλυκοπατάτα.

2. Σολομός.
Αποτελεί το καλύτερο τρόφιμο για τον εγκέφαλο. Είναι πλούσιος σε Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας. Επίσης έχουν αντιφλεγονώδεις ιδιότητες οι οποίες βοηθούν στη μειωση των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της νόσου Alzheimer. Καταναλώστε 3 μερίδες σολομού την εβδομάδα.

3. Λιναρόσπορος.
Ο συγκεκριμένος σπόρος ο οποίος περιέχει Ω3 λιπαρά οξέα αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα για τους χορτοφάγους. Δεν αποτελεί μόνο το λινάρι για την βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, αλλά βοηθά και στη μείωση των φλεγμονών και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Επίσης βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα.Καταναλώστε μια κουταλιά της σούπας αλεσμένους σπόρους λιναριού μέσα σε βρώμη ή να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας λάδι λιναριού στις σαλάτες σας.

4. Βατόμουρα.
Τα βατόμουρα περιέχουν φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν αποδειχθεί οτι βοηθούν στην βελτίωση της ικανότητάς σας για να αφομοιώσετε περισσότερες πληροφορίες. Επίσης βοηθούν στην πρόληψη εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου , όπως είναι η νόσος Alzheimer και η άνοια. Προσθέστε ένα φλιτζάνι βατόμουρα στη βρώμη του πρωινού σας ή έχετε το σαν επιλογή για ενδιάμεσο σνακ.

5. Ξηροί καρποί.
Αποτελεί εξαιρετικό απογευματινό σνακ καθώς είναι πολύ καλή πηγή σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, τα οποία βελτιώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης περιέχουν βιταμίνη E, η οποία προστατεύει τον εγκέφαλο απο τις ελεύθερες ρίζες. Τα καρύδια είναι καλύτερο σνακ για ενδυνάμωση του εγκεφάλου.Τα κάσιους και οι ηλιόσποροι περιέχουν ένα αμινοξύ το οποίο βοηθά στην ενισχύση των επιπέδων της σεροτονίνης με αποτέλεσμα να βοηθά στην μείωση του άγχους.

6. Αυγά
Τα αυγά αποτελούν καλή πηγή χολίνης, ένα απαραίτητο δομικό στοιχείο για τον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, η οποία σας βοηθά να συγκεντρωθείτε ενώ βοηθά και στη μνήμη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν μειωμένες ποσότητες αυτού του σημαντικού νευροδιαβιβαστή.

7. Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Τα σέσκουλα,το σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες Β, και φολικό οξύ , το οποίο προστατεύει τον εγκέφαλο και τον βοηθά να είναι σε εγρήγορση. Αυτά τα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν απο καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.Καταναλώνετε καθημερινά σκούρα πράσινα λαχανικά στις σαλάτες σας.

8. Σοκολάτα.
Αυτό το γλύκισμα είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά τα οποία αυξάνουν την ροή του αίματος στον εγκέφαλο και με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τα κύτταρα του εγκεφάλου. Όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό σε κακάο τόσο πιο ευεργετική είναι η σοκολάτα.Καταναλώστε μια πλάκα μαύρης σοκολάτας μετά το γεύμα σας και δώστε στον εαυτό σας μια ώθηση για το απόγευμα.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *