5+1 ΛΑΘΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ
Ένας από τους βασικούς λόγους που ήθελα να γράψω το καινούριο μου βιβλίο “Αδύνατη για πάντα” ήταν να προσπαθήσω, να δώσω να καταλάβετε πόσο κακό κάνετε στον εαυτό σας με τις λάθος δίαιτες.
Πραγματικά, στη διάρκεια όλων αυτών των ετών, το 80% των ασθενών στο ιατρείο έχει κάνει όχι μόνο αμέτρητες δίαιτες αλλά και λάθος.
Υπήρξαν περιπτώσεις που γέλασα, γιατί δεν είχαν καμία βάση φυσιολογίας και για μένα αστεία ονόματα (η δίαιτα 123, η δίαιτα του 5, του ανανά, κτλ) και άλλες φορές που εξοργίστηκα στη δίαιτα 500-600 θερμίδων σε ένα άκρως παραγωγικό άνθρωπο, που μου ήρθε σε σημείο εξάντλησης, με αναιμία και διαταραχές ηλεκτρολυτών.
Γι’ αυτό και πάντα στην πρώτη συνεδρία στο ιατρείο, στην κλασική ερώτηση «Γιατρέ, πόσα κιλά θα χάσω σε ένα μήνα;» η απάντηση είναι φυσικά «Δέν ξέρω, εξαρτάται απο το πόσες και τι διαδικασίες έχετε κάνει».
Για να μπορέσετε να αποφύγετε και να διακρίνετε τις λάθος δίαιτες, απλά προσέξτε τα ακόλουθα.
1. Όχι μονοφαγία
Ημέρες μόνο με φρούτα, ή μόνο κρέας ή μόνο σαλάτες ή μόνο γαλακτοκομικά.
2. Όχι δίαιτες πείνας
Καταλαβαίνετε μόνες σας τις υποθερμιδικές δίαιτες. Είναι ελάχιστες οι ποσότητες.
3. Αν νιώθετε εκνευρισμό, ζάλη, έχετε τρέμουλο ή αυπνία, τότε κάτι λάθος γίνεται.
4. Όχι δίαιτες που δεν έχουν λογική βάση
Π.χ. «Μέχρι 5 το απόγευμα φάτε 1 γιαούρτι και μετά ελεύθερα». Το έχω ακούσει και αυτό.
5. Ποτέ δίαιτες χωρίς ή περιορισμένες σαλάτες
Είναι ό,τι πιο ωφέλιμο μπορείτε να φάτε.
6. Και φυσικά όχι δίαιτες που επιβάλλουν ξηρασία
Δηλαδή περιορίζουν το νερό. Είναι ό,τι πιο καταστροφικό μπορείτε να κάνετε στον οργανισμό σας.
Στο βιβλίο μου «Αδύνατη για πάντα» που κυκλοφορεί 9 Μαΐου με τον Τηλεθεατή αναφέρω αναλυτικά, πώς να κάνετε μια σωστή διατροφή και όχι δίαιτα, αλλά και πως να αναστρέψουμε τις παρακάτω συνέπειες μιας λάθος δίαιτας που έχουμε ήδη κάνει.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις τους;
1. Μειώνεται ο ρυθμός του μεταβολισμού
Κάθε φορά που υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε λάθος δίαιτα με ασιτία, ο οργανισμός θεωρεί ότι απειλείται και την επόμενη φορά που θα φάμε αντιστέκεται με αποθήκευση λίπους, για την επόμενη φορά που θα επέλθει λιμός. Ο ρυθμός μειώνεται μέχρι και 45%!
2. Χάνεται μυική μάζα
Όπου δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στις σωστές αναλογίες (πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, λίπος), ο οργανισμός καταναλώνει μυικό ιστό. Ο μυς όμως είναι ενεργό μεταβολικό όργανο οπότε πάλι μειώνουμε τον μεταβολισμό μας.
3. Οι ανεπαρκείς δίαιτες σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φθείρουν τον οργανισμό
Επηρεάζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα εκνευρισμό, μείωση της πνευματικής διαύγειας. Επέρχεται κόπωση, ναυτία, υπνηλία, τριχόπτωση, τα νύχια σπάνε, το δέρμα αγριεύει.
4. Διατροφικές διαταραχές
Πολυάριθμες έρευνες δείχνουν ότι οι λανθασμένες δίαιτες, λόγω των στερήσεων και των απογοητεύσεων που προκαλούν, επιφέρουν διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς, με πιο συνηθισμένη τη βουλιμία.