ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ

Τι είναι ο βασικός Μεταβολισμός;

Ο Βασικός Μεταβολικός ρυθμός είναι η ενέργεια που καταναλώνει το σώμα μας σε ηρεμία σε μια ημέρα για να εκτελέσει τις ζωτικές του λειτουργίες , όπως είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος , η αναπνοή, η πέψη και η λειτουργία της καρδιάς. Πιο απλά , είναι οι θερμίδες που δαπανάμε σε μια ημέρα αν είμαστε ξαπλωμένοι και δεν κάνουμε τίποτα.
Χωρίς την εξέταση Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώσει κάποιος για να χάσει τα κιλά που θέλει.

 

Πώς γίνεται η μέτρηση του Βασικού Μεταβολισμού;

Η μέτρηση του Βασικού μεταβολισμού είναι μια απλή εξέταση κατά την οποία ξαπλώνετε σε ένα κρεβάτι ή κάθεστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα , φοράτε μια μάσκα η οποία συνδέεται μέσω ενός σωλήνα σε μια συσκευή και αναπνέετε φυσιολογικά για 15 λεπτά. Η συσκευή μετρά τον όγκο του οξυγόνου που καταναλώνετε και του διοξειδίου του άνθρακα που παράγετε και με αυτό τον τρόπο εκτιμάται με μεγάλη ακρίβεια η ενέργεια που καταναλώνει το σώμα σας, δηλαδή ο μεταβολισμός σας.

 

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το Βασικό Μεταβολισμό;

Ο Βασικός Μεταβολισμός είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο, καθώς επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.
– Ηλικία: Όσο το άτομο μεγαλώνει , ο βασικός Μεταβολισμός του μειώνεται. Έτσι , στους ενήλικες μειώνεται κατά 2% περίπου κάθε δεκαετία και ειδικά στη φύση της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες.
– Γενετική προδιάθεση: Κάποια άτομα είναι επιβαρυμένα γονιδιακά.
– Φύλο: Φυσιολογικά οι άντρες έχουν υψηλότερο Βασικό Μεταβολισμό από τις γυναίκες , διότι έχουν περισσότερη μυική μάζα και αυξημένη τεστοστερόνη.
– Σύσταση σώματος: Όσο πιο αυξημένο είναι το ποσοστό της μυικής μάζας τόσο πιο αυξημένος είναι και Ο Βασικός Μεταβολισμός για αυτό φροντίζουμε σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους να μην μειωθεί η μυική μάζα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι άντρες έχουν υψηλότερο Βασικό Μεταβολισμό από τις γυναίκες και οι αθλήτριες από τις γυναίκες που κάνουν καθιστική ζωή.
– Ειδικές καταστάσεις: Τέτοιες καταστάσεις είναι η εγκυμοσύνη, όπου παρατηρείται αύξηση του Βασικού Μεταβολισμού λόγω της αύξησης του όγκου αίματος, της μήτρας , του πλακούντα και του εμβρύου, ο θηλασμός αλλά και καταστάσεις στρες και τραυματισμών.
– Διατροφή: Η ασιτία , η έντονη νηστεία και οι εξαντλητικές δίαιτες μειώνουν το Βασικό Μεταβολισμό έως και 20 % . Επίσης οι συχνές εναλλαγές στέρησης και κατάχρησης τροφής και οι διαρκείς αυξομειώσεις βάρους (φαινόμενο γιο-γιο) επιφέρουν σημαντική μακροχρόνια μείωση.

Στο ιατρείο μας γίνεται η μέτρηση με έμμεση θερμιδομετρία και μετά προσαρμόζεται το πρόγραμμα διατροφής από τη διαιτολόγο της ομάδας μας.