ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ - Psoma.gr
18500
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-18500,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Η ζωή μου κυλούσε πολύ ευχάριστα και η καθημερινότητα περιλάμβανε συμμετοχή σε πολλά αθλήματα μαζί με φίλους (κολύμπι, ρακέτες παραλίας, θαλάσσιο σκι, κανό, τρέξιμο, τέννις, γυμναστήριο). Όλα αυτά ήταν τρόπος ζωής που απολάμβανα σε μεγάλο βαθμό.

Ένας όμως μικροτραυματισμός (αχίλλειος τενοντίτιδα) θα με κρατούσε για λίγο μακριά. Δεν έγινε όμως έτσι.

Αυτό που ξεκίνησε να είναι ένας ασήμαντος τραυματισμός μετεξελίχτηκε σε σοβαρότατα προβλήματα που οδήγησαν σε χρόνιες τενοντίτιδες και φλεγμονές σε όλο το σώμα.

Λένε ότι η πηγή της χαράς σου είναι και πηγή της λύπης σου. Χάνοντας τις αγαπημένες μου συνήθειες ουσιαστικά, συνάμα έχανα και την αγαπημένη μου καθημερινότητα, τους φίλους μου, τη ζωή όπως την γνώριζα μέχρι τότε. Κάθε απόπειρα για δίαιτα διακοπτόταν από επεισόδια υπερφαγίας και βουλιμίας. Αποτέλεσμα ήταν η συνεχιζόμενη αύξηση βάρους που κατάληγε σε φαύλο κύκλο. Με νίκησε η ματαιότητα, με κατέβαλε η απογοήτευση, βυθίστηκα στην απελπισία, οδηγήθηκα στην απομόνωση και την απεξάρτηση από την ελπίδα. Μέσα σε ένα χρόνο έβαλα 17 κιλά.

Μέχρι τη μέρα που άκουσα τυχαία τη Μαρία να μιλάει στην τηλεόραση είχα ήδη επισκεφτεί διατροφολόγους, αθλίατρους, φυσιοθεραπευτές, οστεοπαθητικούς, βελονιστές και είχα ήδη ξοδέψει πολύ χρόνο και αρκετό χρήμα. Κανένας δεν είχε καταφέρει να ελέξει τις φλεγμονές στο σώμα μου ή να μειώσει τον οξύ πόνο. Εύκολα προσηλώθηκα σε αυτά που έλεγε: «ένας οργανισμός που είναι γεμάτος με βιταμίνες έχει πολύ καλό μεταβολισμό», «η παχυσαρκία είναι νόσος», «η γήρανση δεν είναι αναπόφεκτη», «καίμε λίπος με καλό λίπος». Η πληροφορία όμως που με καθήλωσε ήταν όταν έκανε αναφορά για τροφές που προκαλούν απότομη αυξομείωση του σακχάρου στο αίμα.

Αποφάσισα να την επισκεφτώ αν και πρέπει να είμαι ειλικρινής και να ομολογήσω ότι εκεί με οδήγησε περισσότερο η περιέργεια. Φτάνοντας στο ιατρείο μου πήραν το ιστορικό και μαζί με όλες τις αναλύσεις αίματος που είχα πάρει μαζί μου με οδήγησαν στη γιατρό.

Μπαίνοντας στο γραφείο της εκπλάγηκα ευχάριστα. Αντίκρισα μια απρόσμενα ψηλή και εντυπωσιακή κυρία, με καλοπροαίρετη έκφραση αλλά και με μια άτακτη λάμψη στα μάτια. Εύκολα εξοικειώθηκα με το βλέμμα της και σύντομα ένιωσα ότι κατανόησε τις αδυναμίες μου. Είναι πολύ καλή ακροατής με ανεπτυγμένο το αίσθημα του να μπορεί να αντιλαμβάνεται μιας και δύσκολα ξεφεύγεις από το διερευνητικό της βλέμμα. Λειτουργεί με αμέριστη συμπάθεια προς τους ασθενείς της και διακατέχεται από ένα υπέροχο ενθουσιασμό που εύκολα θα παρομοίαζα με πάθος για αυτό που κάνει. Εκφράζεται με βεβαιότητα, διατυπώνει με ταχύτητα και διαθέτει σε πρωτόγνωρα επίπεδα επιστημονική αντίληψη που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης και αμφιβολιών. Είναι φανερό ότι οι γνώσεις της είναι απόκτημα πολυετούς μελέτης και σπουδών.

Η Μαρία Ψωμά είναι φανταστικός άνθρωπος, και για να χρησιμοποιήσω και μια δική της λέξη είναι super. Θα έλεγα ότι είναι χαρισματική, όμως πολύ φοβάμαι ότι θα την αδικήσω τραγικά. Έχει τον τρόπο να σαγηνεύει και να ρουφάει όλη την προσοχή. Έχει όλα όσα δεν συναντάς ούτε εύκολα ούτε συχνά.

Ποτέ δεν μου άρεσαν τα ταξίδια, προτιμούσα πάντα τους προορισμούς. Με βοήθησε να κατανοήσω το νόημα της υπομονής και την έννοια της επιμονής. Με δίδαξε ότι τα ταξίδια της προσπάθειας είναι ανεκτίμητα.

Η υπερφαγία-βουλιμία είναι πρόβλημα που ανήκει στο παρελθόν, αδυνατίζω με ένα πολύ όμορφο τρόπο καίγοντας λίπος χωρίς να μου λείπουν τροφές ή να έχω αίσθημα πείνας. Με τις οδηγίες της και την καθοδήγηση της οι φλεγμονές τείνουν να εξαφανιστούν, ο πόνος χάθηκε και μπορώ πια τα βράδια να κοιμάμαι. Ξαναμπήκα στα παλιά μου αγαπημένα ρούχα και ξαναβρίσκω τον παλιό υπερκινητικό εαυτό μου.

Τελικά, είναι μεγάλη υπόθεση η απόφαση του νου αλλά καμιά φορά από μόνη της δεν αρκεί. Είναι δύσκολο να ορίσουμε τη μοίρα μας, η Μαρία Ψωμά πολύ απλά την εκβιάζει. Είναι η αγαπημένη απάντηση στο πρόβλημα μου. Μέσα από την εμπειρία μου τη συστήνω ανεπιφύλακτα.

Category
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ