8 ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΕΣ

Πόσες φορές ξυπνάτε το πρωί, μετά από ξενύχτι και δεν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας; Όταν είστε κουρασμένες οι γραμμές γύρω από τα μάτια σας γίνονται πιο έντονες και το δέρμα πιο θαμπό. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε το 2013 έδειξε ότι η έλλειψη ύπνου ενισχύει τις σακούλες των ματιών, τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το θαμπό δέρμα.

Τα καλά νέα είναι πως αν δεν μπορείτε να αλλάξετε τις ώρες που κοιμάστε, αυτό που θα σας βοηθήσει να δείχνετε πιο ξεκούραστες και το δέρμα σας λαμπερό κρύβεται στην κουζίνα σας.

Αρχικά θα πρέπει να αποφύγετε τη ζάχαρη, τα γλυκαντικά, το αλκοόλ και τα τηγανιτά. Μπορείτε όμως να καταναλώσετε τα παρακάτω τρόφιμα ώστε να δείχνετε περισσότερο ξεκούραστες.

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι δρα σαν φυσική πηγή νεότητας για το δέρμα. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε, οι πολυφαινόλες που περιέχει το πράσινο τσάι, αναζωογονούν τα κύτταρα του δέρματος, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ρυτίδες και να φαίνεται πιο υγιής η επιδερμίδα. Το 2011 δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition μια μελέτη στην οποία οι συμμετέχοντες έπιναν ένα ρόφημα πράσινου τσαγιού για 12 εβδομάδες και το δέρμα τους έγινε πιο λείο, ελαστικό και ενυδατωμένο. Επίσης έχει αποδειχθεί πως το πράσινο τσάι αυξάνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στο δέρμα. Για να επωφεληθείτε στο μέγιστο τις αντιγηραντικές του ιδιότητες, στύψτε μέσα στο πράσινο τσάι λίγο λεμόνι, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα εσπεριδοειδή αυξάνουν την ποσότητα των αντιοξειδωτικών στον οργανισμό.

Σολωμός
Τα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα όπως είναι ο σολωμός , οι σαρδέλες, αλλά και το λινέλαιο έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες οι οποίες βοηθούν στην μείωση των ερεθισμών του δέρματος ενώ ταυτόχρονα ενυδατώνουν σε βάθος την επιδερμίδα. Το καροτενοειδές ασταξανθίνη, το οποίο βρέθηκε στο σολομό, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε το 2012. Επίσης και τα καρύδια, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και περιέχουν και μαγνήσιο, το οποίο βελτιώνει τη ροή του αίματος, δίνοντάς στο δέρμα σας μια υγιή λάμψη.

Βραζιλιάνικα αμύγδαλα
Για να μην δείχνει το δέρμα σας κουρασμένο, αλλά και για να αντιμετωπίσετε την χαλάρωση που τυχόν υπάρχει, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σελήνιο. Καλές πηγές Σελήνιου είναι τα καρύδια Βραζιλίας, ο τόνος και τα μανιτάρια. Το σελήνιο βοηθά ώστε να διατηρηθεί η ελαστικότητα του δέρματος και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα και επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος. 2 βραζιλιάνικα αμύγδαλα την ημέρα αρκούν

Σπανάκι
Η βιταμίνη C που υπάρχει στο σπανάκι, βοηθά να διατηρηθεί το κολλαγόνο του δέρματος, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι λεπτές γραμμές . Η βιταμίνη C ωστόσο δρα και ως αντιοξειδωτικό, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα του κολλαγόνου. Επίσης τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, κατσαρό λάχανο και σέσκουλο, περιέχουν πολύ νερό, το οποίο ενυδατώνει και διατηρεί την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη και υγιή.

Tofu
Καταπολεμήστε την κόπωση που κάνει το δέρμα να φαίνεται θαμπό καταναλώνοντας τρόφιμα από σόγια, όπως είναι το tofu. Πολλοί στην Ελλάδα δεν το γνωρίζουν αλλά είναι μια από τις κυριότερες πηγές ασβεστίου και φυτοοιστρογόνων. Το χρησιμοποιούν ειδικά αυτοί που είναι χορτοφάγοι. Σύμφωνα με μια ιαπωνική μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 40 γραμμάρια ημερησίως, είδαν βελτίωση των λεπτών γραμμών στο πρόσωπο καθώς και πιο σφριγηλή την επιδερμίδα τους μετά από 12 εβδομάδες.

Νερό
Διατηρώντας τον οργανισμό σας ενυδατωμένο, βοηθάτε ώστε το δέρμα σας να μην χάσει την ελαστικότητά και την ανθεκτικότητά του, ενώ ταυτόχρονα δείχνει νεότερο και πιο φρέσκο. Θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν κατεβαίνετε από ένα ένα αεροπλάνο δείχνετε περισσότερο κουρασμένες και το δέρμα σας δείχνει θαμπό, αυτό συμβαίνει γιατί έχετε αφυδατωθεί, λόγω της πτήσης.

Ακτινίδια
Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνες και κυρίως σε βιταμίνη C η οποία δρα αντιοξειδωτικά. Το 2007 δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition  μια έρευνα στην οποία διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες οι οποίες ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C έδειχναν νεότερες με λιγότερες ρυτίδες και περισσότερο ενυδατωμένο δέρμα.

Χόρτα πικραλίδες και μάραθος
Και τα δύο αυτά χορταρικά αποτελούν φυσικά διουρητικά, τα οποία μειώνουν το πρήξιμο και την κατακράτηση.
Επίσης οι πικραλίδες έχουν υψηλά ποσοστά βιταμίνης Α, η οποία αποτελεί σημαντικό θρεπτικό συστατικό του δέρματος και των ματιών. Ακόμη, ο μάραθος περιέχει το αντιοξειδωτικό quercetin, το οποίο δρα ενάντια στις φλεγμονές, ενώ μειώνει τον ερεθισμό του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της ξηρότητας ακόμα και όταν προκαλείται από ψωρίαση.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *