ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

Η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια!

Όπως σε όλες τις αλλαγές στη ζωή μας, το πως τις αντιμετωπίζουμε καθορίζει και την εξέλιξή τους. Δεν είναι τυχαίο το πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουν τη φάση αυτή διαφορετικοί λαοί. Στην Κίνα, την Ινδία, Νότιο Αφρική τη θεωρούν ως ένα φυσιολογικό στάδιο της ζωής τους έως και ευλογία. Το 70% των γυναικών στη Μαλαισία, δηλώνει ότι δεν υποφέρει από εξάψεις. Σπανίως οι γυναίκες των λαών αυτών ζητούν ιατρική βοήθεια. Μπορεί βέβαια να οφείλεται και στον τρόπο ζωής τους.

Στην Ιαπωνία παραδείγματος χάρην τρώνε πολλά προϊόντα σόγιας. Η σόγια είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή φυτοοιστρογόνων τα οποία έχει βρεθεί ότι έχουν οιστρογονική δράση. Σύμφωνα με μία έρευνα όσες γυναίκες κατανάλωναν 45γρ. ημερησίως είχαν 40% λιγότερες εξάψεις. Η σόγια είναι εξαιρετική πηγή πλήρους πρωτεΐνης. Περιέχει και τα οκτώ αμινοξέα και είναι πλούσια στα βασικά λιπαρά οξέα. Επίσης έχει βρεθεί ότι μειώνει τη χοληστερίνη με αποτέλεσμα να προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αντί για αγελαδινό γάλα, πιείτε γάλα σόγιας, το οποίο είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο με αποτέλεσμα να προφυλάσσει από την οστεοπόρωση. Εξαιρετική πηγή σόγιας είναι και το τόφου το οποίο δυστυχώς δεν αρέσει σε όλους λόγω της ουδέτερης γεύσης του. Μπορείτε όμως να το χρησιμοποιήσετε σε σούπες, στο wok με σόγια σως, ακόμα και σε γλυκά.

Ιδανικά πρέπει να καταναλώνουμε 45mm ισοφλαβόνες (φυτοοιστρογόνα) την ημέρα. Το οποίο μπορούμε να το πάρουμε από 60γρ. τόφου ή 600ml γάλα σόγιας. Η σόγια σως δίνει πλούσια γεύση στο φαγητό σας, περιέχει μικρότερο ποσοστό σε ισοφλαβόνες και θέλει προσοχή λόγω του αλατιού που περιέχει.

Μπορείτε να φτιάξετε smoothies από φρούτα και γάλα σόγιας. Βάλτε βερύκοκα, φράουλες, ροδάκινα, αχλάδια, κεράσια, τα οποία είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες, σε φυτικές ίνες και προσθέστε κανέλα. Η οποία όχι μόνο θα προσθέσει γεύση αλλά ενισχύει και τη δράση των φυτοοιστρογόνων.

Εκτός από τη σόγια πλούσια πηγή σε φυτοοιστρογόνα είναι τα όσπρια. Ρεβίθια, χούμους, φασόλια προσθέστε τα καθημερινά στο διαιτολόγιο σας. Επίσης, καλό είναι τακτικά να τρώτε αρακά ή ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου ή ως κυρίως πιάτο.

Προτιμήστε ψωμί ολικής αλέσεως-πολύσπορο ή ψωμί με λιναρόσπορο τα οποία είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα και καλά λιπαρά οξέα.

Καστανό ρύζι ή ρύζι basmati: δεν αυξάνει το ζάχαρο του αίματος και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πάλι φυτοοιστρογόνα.

Σπόροι: ο λιναρόσπορος θεωρείται εξαιρετική πηγή για την εμμηνόπαυση γιατί περιέχει Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Εναλλακτικές είναι το σουσάμι που είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ο ηλιόσπορος και chia seeds. Προσθέστε τους στο γιαούρτι σας, τις σαλάτες, τα ψωμιά ωμούς και όχι καβουρδισμένους.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *