Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ

Οι καλύτερες τροφές για τον υποθυρεοειδισμό, που φέρνουν ορμονική ισορροπία και απώλεια βάρους.

Οι ορμόνες αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της υγείας μας.
Από αυτές εξαρτώνται σχεδόν τα πάντα, από την διάθεση, την αντίδραση στο στρες, την ανάπτυξή μας , τη σεξουαλική λειτουργία, τη λειτουργία των ιστών, την πείνα, την καύση του λίπους, αλλά και την αποθήκευση λίπους, καθώς και τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Οι ορμόνες που παράγονται και διανέμονται στο ενδοκρινικό μας σύστημα, το οποίο αποτελείται από τα επινεφριδία, τον θυρεοειδή και την υπόφυση, αν υποστούν την παραμικρή ανισορροπία τότε προκαλούν έντονες διαταραχές στην ενέργειά μας, στα συναισθήματα, στις σκέψεις και γενικότερα σε όλο το ψυχισμό μας.

Συγκεκριμένα ο θυρεοειδής αδένας έχει άμεση ευθύνη για ότι αφορά τον μεταβολισμό σας. Παράγει δύο ορμόνες (Τ-3 και Τ-4) που ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματός σας και το ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί και δαπανά την ενέργεια από τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες.

Επίσης ο θυρεοειδής ρυθμίζει τις ορμόνες και την ορμονική επικοινωνία.

Όταν όλα είναι σε ισορροπία, ο οργανισμός λειτουργεί στο μέγιστο και με τα καλύτερα αποτελέσματα, αλλά όταν υπάρξει ανισορροπία είτε λόγω κακής διατροφής , είτε λόγω άγχους, τότε ο οργανισμός διαταράσσεται.

Συμπτώματα της υπολειτουργίας του θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός) είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, η κατάθλιψη, η δυσκοιλιότητα και η κόπωση.

Υπάρχουν τροφές οι οποίες βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων του θυρεοειδή και στην ρύθμισή του.

1) Φύκια

Είναι σημαντικό για να λειτουργήσει ο θυρεοειδή σας να απορροφήσει το ιώδιο που παράγεται και να το μοιράσει σε όλο το σώμα. Εάν δεν απορροφώνται επαρκείς ποσότητες ιωδίου, τότε νιώθετε αδύναμη, υποτονική, ενώ μειώνεται και ο μεταβολικός ρυθμός.

Τα λαχανικά που βρίσκονται στη θάλασσα έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, με τα φύκια να έχουν το υψηλότερο ποσοστό.

Η κατανάλωση φυκιών , όχι μόνο σας βοηθά να ξεπεράσετε τυχόν ελλείψεις σε ιώδιο , αλλά ταυτόχρονα ενεργοποιεί τον μεταβολισμός με αποτέλεσμα τη μείωση των κιλών.

Επίσης επειδή τα φύκια αποτελούν αλκαλική τροφή , βοηθά στην εξισορρόπηση τουph του σώματος και βελτιώνει την συνολική υγεία του οργανισμού.

Επίσης συντελεί στην αύξηση της ενέργειας αλλά και στην καλύτερη πέψη, είναι πολύ σημαντική η καλή πέψη καθώς τροφές η οποίες δεν πέπτονται σωστά , γίνονται τοξικές για τον οργανισμό.

Επομένως η σωστή πέψη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό γιατί συντελεί στην αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών.

2) Καρύδια Βραζιλίας (Brazilian nuts)

Το σελήνιο που περιέχουν τα καρύδια Βραζιλίας είναι απαραίτητο για την σύνθεση και τον μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών.

Τα άτομα που έχουν υποθυρεοειδισμό συνήθως πάσχουν από αισθήματα κατάθλιψης και κόπωσης. Το σελήνιο αυξάνει την ενέργεια των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 (triidothyronine) ξεκινώντας την μετατροπή της Τ4 (θυροξίνη) και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην ενίσχυση του μεταβολισμού και της διάθεσης, βοηθώντας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου του θυρεοειδούς.

Καταναλώστε ένα ή δύο καρύδια την ημέρα για να έχετε την ημερήσια πρόσληψη σελήνιου (100 έως 200 μικρογραμμάρια) που χρειάζεστε

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι να μην ξεπεράσετε το όριο των 3200 μικρογραμμαρίων την ημέρα καθώς μπορεί το σελήνιο να γίνει τοξικό στον οργανισμό σας.

3) Φακές

Προτιμήστε τις φακές σαν όσπρια, όταν θέλετε να τονώσετε την διάθεσή σας και να καταπολεμήσετε την κόπωση.

Οι φακές είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδίως, Β1 (θειαμίνη) και Β6 (πυριδοξίνη), οι οποίες βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού.

Οι B1 βιταμίνες δίνουν στον εγκέφαλο την γλυκόζη που χρειάζεται για ενέργεια , ενώ είναι απαραίτητη για τη διέγερση των νεύρων.

Η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για την παραγωγή της σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής που μας φέρνει ο αίσθημα της ευφορίας) και είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση της διάθεσης. Οι φακές είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο απαιτείται για να παραχθεί η σεροτονίνη.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές περιέχει τα δύο τρίτα της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης φυτικών ινών που χρειάζεστε. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, ενώ σας βοηθά με τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας τα οποία συνδέονται με τον υποθυρεοειδισμό.

Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί, για να διατηρήσετε την καλή λειτουργία του θυρεοειδή και του ενδοκρινικού σας συστήματος.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *