ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Τις ημέρες αυτές , έρχονται στο ιατρείο οι περισσότεροι για να τους δώσω τις τελευταίες οδηγίες για τις διακοπές τους.

Κάθε χρόνο αυτό που λέω σε όλους είναι ότι στην περίοδο των διακοπών στόχος μας είναι όχι να χάσουμε αλλά να συντηρήσουμε αυτό που πετύχαμε μέχρι τώρα. Πόσο μάλλον φέτος, που το καλοκαίρι ουσιαστικά αρχίζει τώρα, μετά από μια τόσο δύσκολη περίοδο οικονομικά και συναισθηματικά.
Πρέπει όμως να χαλαρώσουν και να “γεμίσουν” τις μπαταρίες τους, για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Άλλωστε ζούμε σε μια απο τις ωραιότερες χώρες του κόσμου, και σίγουρα το καλύτερο καλοκαίρι και θα πρέπει να το απολαύσουμε, συμπεριλαμβανομένου του πολύ καλού “ελληνικού φαγητού”.Χωρίς πίεση, ενοχές και τύψεις…Θα απαντήσω στα ερωτήματα που μου θέτουν οι περισσότεροι.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Καλύτερα να τσιμπάω λίγο απο τα απαγορευμένα καθημερινά ή να πειθαρχώ όλη την εβδομάδα και να ξεφεύγω εντελώς το Σαββατοκύριακο;

Έρευνες από το Boston University College of Health and Rehabilitation Science, υποστηρίζουν ότι προτιμούν την καθημερινή μικρή ατασθαλία, για να μπορέσει να υπάρχει έλεγχος στο φαγητό. Η νοοτροπία του “όλα ή τίποτα”, θεωρούν ότι οδηγεί σε αντιδραστικές συμπεριφορές και βουλιμικές τάσεις. Βέβαια η προτεινόμενη ατασθαλία είναι μια μπουκιά ή μια κουταλιά γλυκό!!!

2. Καλύτερα να ξεφύγουμε εντελώς το Σαββατοκύριακο στο αλκοόλ ή ένα ποτηράκι καθημερινά;

Αρχικά αν δεν πίνετε καλό είναι να μην αρχίσετε. Φυσικά και προτιμούμε το ένα ποτήρι οι γυναίκες και δύο οι άντρες καθημερινά, εφόσον δεν μπορείτε να το αποχωριστείτε. Το να πίνετε ένα μπουκάλι σε κάθε ευκαιρία γιορτής ή το Σαββατοκύριακο θα σας οδηγήσει μόνο σε προβλήματα. Το αλκοόλ έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα το σάκχαρο του αίματος και να χρειάζεται όλο και μεγαλύτερη έκκριση ινσουλίνης για να το μεταβολίσει. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη και βλάβη στο συκώτι.

3. Τι αλκοόλ να πίνουμε;

Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο ποτό, προσπαθείστε τουλάχιστον να μην πίνετε ποτέ νηστικοί. Ειδικά στην παραλία, με την ζέστη, αν πιείτε χωρίς να έχετε φάει το μόνο που θα πετύχετε είναι ζάλη και αφυδάτωση. Προτιμήστε τα καθαρά ποτά και όχι cocktail, αν θέλετε να προσέξετε τα κιλά σας.4. Μένετε όλη τη μέρα νηστικές στην παραλία για να φάτε το βράδυ στην ταβέρνα.

Ένα από τα σημαντικότερα λάθη των διακοπών ή από έλλειψη οργάνωσης ή “για να κάνετε δίαιτα” μένετε όλη μέρα νηστικές και φυσικά το βράδυ δεν υπάρχει έλεγχος. Έχετε ήδη πάθει υπογλυκαιμία και για να ισορροπήσετε το σάκχαρο σας, τρώτε ότι βρείτε μπροστά σας.
Οργανωθείτε και πάρτε μαζί σας, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ένα τοστ ολικής με γαλοπούλα και τυρί, αγγουράκια και φυσικά νερό!! Προσέξτε να πίνετε συνέχεια νερό. Υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης, ειδικά αν κάνετε και κάποια δραστηριότητα. Προτιμήστε αλμυρούς ξηρούς καρπούς. Το αλάτι, βοηθάει το νερό που πίνετε να συγκρατηθεί από το σώμα σας.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι το καλοκαίρι και οι διακοπές είναι ιδανική εποχή για να χαλαρώσουμε. Απολαύστε τον ήλιο, τη θάλασσα, τους φίλους και την περίφημη μεσογειακή κουζίνα.

Αν υπάρχει μέτρο και στοιχειώδη οργάνωση, θα διασκεδάσετε και θα διατηρήσετε το βάρος σας.Σας εύχομαι ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *