ΓΙΑΤΙ ΝΙΩΘΕΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΕΣ;
Το βαρύ πρόγραμμα καθημερινά ή η κίνηση στο δρόμο δεν είναι το μοναδικό που σας κάνει να νιώθετε κουρασμένες.
Μπορεί να φταίει κάτι πιο ουσιαστικό.
1. Η διατροφή σας
Το πρόχειρο φαγητό (junk food) είναι άδειο από βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία , με αποτέλεσμα χρονίως να χάνετε την ενέργεια σας. Αν τρώτε γλυκά ή βάλετε ζάχαρη στον καφέ σας μπορεί στιγμιαία να σας τονώσει , αλλά μετά κατακρημνίζει το ζάχαρο με αποτέλεσμα να «πέφτετε».
Καταναλώσετε πρωτείνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά,). Λαχανικά πολύχρωμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες (σπανάκι, κόκκινες, κίτρινες πιπεριές, κτλ) και καλούς υδατάνθρακες που διατηρούν σταθερό το σάκχαρο του αίματος. Προτιμήστε ψωμί ολικής , καστανό ρύζι ή μπασμάτι, ζυμαρικά ολικής. Επίσηςφρούτα, ξηρούς καρπούς και πίνετε νερό. Ένα από τα κύρια συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι η κόπωση και η αδυναμία. 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα εκτός των ροφημάτων , ειδικά τώρα το καλοκαίρι και καταναλώνετε τροφές που σας ενυδατώνουν όπως αγγούρι, καρπούζι, κτλ.
2. Μένετε από ATP
Η τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP- adenosine triphosphate), είναι η πηγή ενέργειας των κυττάρων. Καθώς μεγαλώνετε αυτό μειώνεται και αυτό εξηγεί γιατί οι νέοι έχουν περισσότερη ενέργεια. Μπορείτε να το διατηρήσετε καταναλώνοντας συνένζυμο Q10, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βρίσκεται σε συμπληρώματα.
3. Υποθυρεοειδισμός
Σε χρόνια κόπωση θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε το θυρεοειδή σας. Ρωτήστε τον ιατρό σας για τον απαραίτητο αιματολογικό έλεγχο.
4. Σιδηροπενική αναιμία
Επίσης ελέγξτε τις αποθήκες σιδήρου. Η αναιμία σας καλεί να νιώθετε κουρασμένες , κρυώνετε, τα μαλλιά σας σπάζουν ή πέφτουν. Ρωτήστε τον ιατρό σας για να σας προτείνει κάποιο συμπλήρωμα. Εντάξτε το κόκκινο κρέας στη διατροφή σας. Περιέχει τη μοναδική μορφή βιοδιαθέσιμου σιδήρου από τον οργανισμό.
5. Δεν κοιμάστε καλά
Φροντίστε να κοιμάστε 6-8 ώρες την ημέρα. Ιδανικά το βράδυ να ξαπλώνετε πριν τις 12:00 πμ. Από τις 12:00 πμ-04:00πμ εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη (GH) η οποία είναι η βασική ορμόνη της αντιγήρανσης. Αν, λόγω άγχους, δεν καλύπτετε τις ώρες το βράδυ, φροντίστε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έστω και 20 λεπτά μεσημεριανός ύπνος θα σας ανανεώσει και αυξήσει τα επίπεδα του ATP.
6. Χρόνιο stress
Διανύουμε πάρα πολύ δύσκολες ημέρες. Το έντονο και διαρκές άγχος εξαντλεί τα επινεφρίδια από όπου παράγεται η κορτιζόλη. Φροντίστε, όπως είπαμε παραπάνω τη διατροφή σας και τον ύπνο σας για να μπορέσετε να επιβιώσετε.