H DR. ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΥΣ 8 ΜΥΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Διαβάζοντας τα όσα γίνονται  στο internet, social media λίγο πριν το καλοκαίρι, θεώρησα σημαντικό να συγκεντρώσω τους “μύθους” που έχει δημιουργήσει η βιομηχανία αδυνατίσματος.

1. Όλες οι δίαιτες δουλεύουν.

Φυσικά και όλες οι δίαιτες που εμφανίζονται κατά καιρούς, υποστηρίζουν οτι θα έχετε “μαγικά αποτελέσματα”, θα αλλάξετε νούμερο σε λίγες ημέρες.
Η αλήθεια είναι οτι γενικά και στην πλειοψηφία οτι σχήμα και αν ακολουθήσετε, απλά αλλάζοντας κάποιες συνήθειες, το βάρος σας στην αρχή θα μειωθεί.
Μπορεί και οι περισσότεροι να φτάσετε στο στόχο σας, δυστυχώς όμως το 85% ξαναπαίρνουν όλα τα κιλά σε λιγότερο απο ένα χρόνο.

Γιατί; Γιατί απλά οι στόχοι δεν ήταν μακροπρόθεσμοι.

Θα πρέπει να καταλάβετε οτι ο στόχος δεν είναι η δίαιτα που θα χάσουμε τον τάδε αριθμό κιλών. Στόχος πρέπει να είναι η αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφικής συμπεριφοράς. Μόνο έτσι θα κατοχυρώσετε τη μόνιμη απώλεια βάρους και φυσικά χωρίς προβλήματα υγείας.

2. Η απώλεια βάρους όταν ξεκινάμε μια δίαιτα έχει μια συνεχή πρόοδο.

Αυτό είναι λάθος! Δεν μπορείτε να χάνετε συνέχεια με τον ίδιο ρυθμό. Είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία όπου εμπλέκονται το άγχος, ο ύπνος, η ποιότητα τροφής, οι δίαιτες  που έχετε κάνει, τα φάρμακα που παίρνετε, το ιατρικό ιστορικό σας (αναιμία, δυσκοιλιότητα, υποθυρεοειδισμός) και φυσικά οι ορμονικοί λόγοι ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Πόσες από εμάς βλέπουμε το δείκτη της ζυγαριάς να ανεβοκατεβαίνει, ανάλογα την ημέρα του κύκλου. Μην αγχώνεστε, αυτό που βλέπετε στη ζυγαριά είναι απλά κατακράτηση υγρών, η οποία θα αποβληθεί.

3. Όλα είναι ζήτημα θερμίδων.

Ως γιατρός, θεωρώ ότι αυτό είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους. Σαφώς και εμπλέκεται το ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή πόσες θερμίδες καταναλώνουμε και πόσες δαπανώνται .
Μακάρι όμως να ήταν μόνο αυτό και η απώλεια βάρους να στηριζόταν μόνο σε μαθηματικές πράξεις.
Η θερμίδα είναι μονάδα ενέργειας. Όλες όμως οι πηγές θερμίδων δεν έχουν την ίδια επίδραση στο βάρος. Τα συστατικά της τροφής (πρωτεΐνη,  υδατάνθρακες, λίπος), ακολουθούν διαφορετικά μεταβολικά μονοπάτια και έχουν άλλη επίδραση στον κορεσμό και στις ορμόνες που εμπλέκονται με την ρύθμιση της όρεξης και του βάρους.
Έτσι μια θερμίδα από πρωτεΐνη δεν είναι το ίδιο με αυτήν από υδατάνθρακα και λίπος.
Αντικαθιστώντας το λίπος και τους υδατάνθρακες με πρωτεΐνη αυξάνεται ο μεταβολισμός, μειώνεται η όρεξη και οι λιγούρες.
Επίσης οι θερμίδες απο ανεπεξέργαστες τροφές (φρούτα, δημητριακά ολικής), προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό και βοηθούν στην απώλεια βάρους σε σχέση με τις επεξεργασμένες (γλυκά, μπισκότα, πατατάκια).

4. Οι υδατάνθρακες σας παχαίνουν.

Σαφώς οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων βοηθούν στην απώλεια βάρους, αλλά το ίδιο γίνεται και με τις υποθερμιδικές.

Είναι όμως λάθος να λέμε ότι δίαιτες με υδατάνθρακες παχαίνουν και να οδηγούμαστε σε αυστηρά πρωτεϊνική διατροφή. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (ζάχαρη, λευκό αλεύρι) συνδέονται με την παχυσαρκία και θα πρέπει να τους αποφεύγουμε. Προτιμήστε ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης ή πολύσπορα.

5. Τα συμπληρώματα διατροφής αδυνατίζουν.

Έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από αυτά. Πολλά από αυτά δεν έχουν καλές πρώτες ύλες και θα πρέπει να γνωρίζουμε την προέλευσή τους και φυσικά πάντα μετά από υπόδειξη ιατρού. Εγώ προσωπικά, πάντα κάνω ειδικές εξετάσεις για βιταμίνες και βάσει ιατρικού ιστορικού θα αποφασίσω αν θα χορηγήσω.

6. Η παχυσαρκία δηλώνει ότι είσαι αδύναμος άνθρωπος και με έλλειψη θέλησης.

Πραγματικά είναι απο τους μεγαλύτερους μύθους και προσωπικά επειδή έχω βιώσει το πρόβλημα με τα κιλά, με εξοργίζει.

Η  παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική νόσος. Εμπλέκονται γονίδια, ορμονικοί λόγοι (θυρεοειδής, πολυκυστικές, ινσουλίνη, λεπτίνη), διαταραχές νευροδιαβιβαστών (κατάθλιψη) και πάρα πολλοί λόγοι, που ο ιατρός σας θα πρέπει να  εκτιμήσει για να μπορέσει να βοηθήσει.

Το Α και το Ω για το φαγητό είναι η ψυχολογία και η ψυχολογία είναι ζήτημα φυσιολογίας, βιολογίας και βιοχημείας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα πρέπει να τα παρατάμε. Ακόμη και αν είμαστε γονιδιακά επιβαρυμένοι είναι στο χέρι μας να “αλλάξουμε τα πράγματα” και αποτελώ ζωντανό παράδειγμα.

7. Τα προϊόντα διαίτης σας βοηθούν να χάσετε βάρος.

Όταν σε ένα προϊόν αναγράφεται ότι είναι χαμηλών λιπαρών ή ελεύθερο γλουτένης ή χωρίς ζάχαρη, δε σημαίνει ότι μπορούμε να τα καταναλώνουμε απεριόριστα, γιατί πάλι θα οδηγηθούμε σε αύξηση βάρους.

Προτιμώ να καταναλώσετε τυρί πλήρες, επειδή σας αρέσει αν δεν έχετε χοληστερίνη ή είστε καρδιοπαθής με υπέρταση, αλλά με μέτρο δηλαδή 30 γρ. παρά να καταναλώσετε 100 γρ. χαμηλών λιπαρών .

8. Το λίπος σάς παχαίνει.

Το πιο λογικό είναι να σκεφτούμε ότι τρώγοντας λίπος θα αποθηκεύσουμε λίπος. Και όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Επιγραμματικά απλά θα αναφέρω ότι το καλό λίπος βοηθάει στην απώλεια βάρους και θα αναφερθώ εκτενέστερα στο επόμενο άρθρο μου στο Womantoc.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *