11 ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2

Ακόμα και αν νιώθετε μια χαρά, μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 2.

Βρίσκεστε σε κίνδυνο να αποκτήσετε διαβήτη τύπου 2;

Σχεδόν 26 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαβήτη, μια μεταβολική διαταραχή που οδηγεί σε υπερβολικά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα σας. Αφού δεν  μπορείτε να αλλάξετε κάποιους από τους κοινούς παράγοντες κινδύνου για διαβήτη
(π.χ. οικογενειακό ιστορικό σας, την ηλικία, την εθνικότητα κτλ), μπορείτε ωστόσο να ελέγξετε τους περισσοτέρους άλλους παράγοντες κινδύνου για  διαβήτη.
Δείτε πως.

Παράγοντας κινδύνου  # 1: Είσαι Καναπεδάκιας

Ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη. Πρόσφατες μελέτες συνδέουν πάρα πολύ το γεγονός ότι κάθεστε – είτε στο γραφείο σας στη δουλειά ή στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση – με τον  υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Κάνοντας συστηματική άσκηση μπορεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα να κάνουμε για την πρόληψη του διαβήτη.
Γιατί είναι τόσο καλή η άσκηση; Η τακτική άσκηση παίρνει τη γλυκόζη από το αίμα σας και τη στέλνει στους μυς σας, όπου χρησιμοποιείται  ως ενέργεια. Αυτό βοηθά να κρατήσει το σάκχαρο του αίματος  σταθερό. Η άσκηση βοηθάει επίσης στην αποφυγή άλλων παραγόντων κινδύνου για διαβήτη συμπεριλαμβανομένου την αύξηση του βάρους, το στρες και την αϋπνία.

Παράγοντας κινδύνου # 2: Έχετε λίπος στην κοιλιά.

Τα πολύ αυξημένα  ποσοστά του διαβήτη στην Αμερική συνδέονται άμεσα με το φλέγον θέμα της περιφέρειας της κοιλιάς. Πάνω από το 85% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαρα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Δεν είναι σαφές γιατί η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά οι ειδικοί υποψιάζονται πως επιπλέον κιλά – κυρίως το λίπος στην κοιλιά –  κάνουν τα κύτταρα του σώματος να αντιστέκονται  στην ορμόνη ινσουλίνη, η οποία μεταφέρει τη γλυκόζη στο αίμα για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια στα κύτταρα. Όταν αναπτύσσεται  αντίσταση στην ινσουλίνη, τα κύτταρα δεν μπορούν να δεσμεύσουν τη γλυκόζη, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα το σάκχαρο του αίματος.

Παράγοντας κινδύνου # 3: Δεν είχατε  κάνει μέτρηση γλυκόζης αίματος.

Όταν πρόκειται για την κατανόηση του κινδύνου διαβήτη σας, η γνώση είναι δύναμη. Αυτό  εξηγεί γατί συνηθισμένες εξετάσεις για τον διαβήτη είναι τόσο σημαντικές. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να σας πει αν η γλυκόζη του αίματός σας αυξάνεται ή αν έχετε προδιαβήτη, μια κατάσταση όπου τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι ελαφρώς αυξημένα, αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως διαβήτης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο προδιαβήτης επηρεάζει 79 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ “Όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν ότι έχουν προδιαβήτη, τους λέω ότι είστε εξαιρετικά τυχεροί,” λέει ο Betul Hatipoglu, MD, ενδοκρινολόγος στο Cleveland Clinic. «Είναι μια ευκαιρία για να κάνουν αλλαγές ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν την ασθένεια.” Mετρήστε το σάκχαρο του αίματος σας κάθε ένα έως τρία έτη, ανάλογα με το αν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου.
Παράγοντας κινδύνου # 4: δεν έχετε αρκετό ύπνο

Το να αμελείτε τον ύπνο είναι εξαντλητικό και σας κάνει να γκρινιάζετε. Ακόμα χειρότερα, προκαλεί το σώμα σας να εκκρίνει ορμόνες του στρες που επιπλέον οδηγούν σε αντίσταση στην ινσουλίνη και αύξηση του σωματικού βάρους, λέει ο Δρ Hatipoglu .Συμπληρώνει πως, «Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά το βράδυ είναι επίσης πιο πεινασμένοι, επειδή έχουν περισσότερη γκρελίνη, μια ορμόνη που τους κάνει να τρώνε περισσότερο».  Ο στόχος είναι 7 έως 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Εάν ο σύντροφός σας, λέει πως  ροχαλίζετε, και δεν ξυπνάτε ανανεωμένοι, δείτε το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε υπνική άπνοια, μια διαταραχή αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη.
 Παράγοντας κινδύνου # 5: Κάνετε κακή διατροφή.

Σε πολλούς ανθρώπους, η κακή διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες να αποκτήσουν διαβήτη. Οι περισσότεροι  τρώνε λίγα φρούτα και λαχανικά, που τους θέτει σε κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης. Στην πραγματικότητα, μια έρευνα επιβεβαίωσε ότι λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς τρώνε πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών πιο πολλές φορές την εβδομάδα. Ιδιαίτερα ωφέλιμα είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, λάχανο, και λαχανίδες. Μια ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση  περισσότερο από μία μερίδα  την ημέρα πράσινα λαχανικά(περίπου 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά)μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 14%.

Παράγοντας κινδύνου # 6: Ζείτε με στρες

Η διαχείριση των  καθημερινών υποχρεώσεων αλλά και οι πολλές ώρες εργασίας δεν είναι  μόνο άγχος, αλλά αυξάνουν και τον κίνδυνο για διαβήτη. Το χρόνιο στρες αναγκάζει το σώμα σας να απελευθερώσει επιπλέον ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη,, όπου με τη σειρά της,  προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που καθιστά άνοδο του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα . Το στρες συμβάλλει επίσης και σε άλλους παράγοντες κινδύνου του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της κακής διατροφής, και του άσχημου ύπνου, λέει η Hatipoglu . Διαχειριστείτε το στρες με τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός. Περάστε χρόνο με τους φίλους ή  παρακολουθήστε κωμικές σειρές που προσφέρουν  γέλιο.
Παράγοντας κινδύνου # 7:  Αναψυκτικά με ζάχαρη.

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν  περιστασιακά σόδα με την πίτσα τους, κυρίως πίνουν πάρα πολλά ζαχαρούχα ποτά – συμπεριλαμβανομένων και των χυμών, των ενεργειακών ποτών, των γλυκών, παγωμένο τσάι, καφέ και ποτά – πλούσια σε θερμίδες που μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και διαβήτη. Οι ειδικοί υποψιάζονται πως η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών μεταβάλει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη αποτελεσματικά, προκαλώντας  αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. Μια καλύτερη επιλογή; Πιείτε νερό.
Παράγοντας κινδύνου # 8: Έχετε υπέρταση

Σχεδόν ένας στους τρεις Αμερικανούς έχει υψηλή πίεση στο αίμα, ή αλλιώς υπέρταση. Μια κατάσταση όπου  τα επίπεδα της πίεσης στο αίμα είναι πάνω από 140/90. Η υψηλή αρτηριακή πίεση σημαίνει ότι η καρδιά σας δουλεύει πιο σκληρά από ότι θα έπρεπε για να αντλεί το αίμα σε όλο το σώμα σας. Η υπέρταση δεν προκαλεί διαβήτη, λέει η Hatipoglu  , αλλά η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνά ένα σημάδι του διαβήτη. Τα καλά νέα είναι ότι πολλές από τις συστάσεις που μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν την πίεση  μπορούν να βοηθήσουν και στην πρόληψη του διαβήτη (π.χ., η άσκηση και η  σωστή διατροφή) .
 Παράγοντας κινδύνου # 9: Είστε πιεσμένοι

Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει περισσότερα από ό, τι  απλά σας κάνε να αισθάνεστε  λυπημένοι, οξύθυμοι, ή να χάνετε το ενδιαφέρον σας σε δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάνατε. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 60%.
Πώς;
Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη συχνά δεν ασκούνται και δεν τρώνε καλά, δύο  παράγοντες εκ των οποίων ενισχύουν  τις πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη. Επίσης έρευνα συνδέει την κατάθλιψη με  ορμονικές αλλαγές που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κατάθλιψη, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, θεραπεία, ή συνδυασμό και των δύο.

Παράγοντας κινδύνου # 10:  Μεγαλώνετε

Η μέση ηλικία ενδεχομένως να συνεπάγεται υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Ο διαβήτης εμφανίζεται συχνότερα μετά την ηλικία των 45 ετών, όταν ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται,τότε αρχίζετε να χάνετε μυϊκή μάζα, και το βάρος σας ανεβαίνει προς τα επάνω. Γι ‘αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να διατηρεί κάποιος υγιείς διατροφικές συνήθειες και να κάνει έλεγχο για  διαβήτη κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 45 ετών.
Παράγοντας κινδύνου # 11: η οικογένειά σας έχει ιστορικό διαβήτη.

Ο διαβήτης αγαπά  τις οικογένειες! Είναι αλήθεια ότι η γενετική παίζει  σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο για  διαβήτη. Εάν έχετε ένα γονέα ή αδελφό με διαβήτη, κυρίως με  τύπου 2 διαβήτη, οι πιθανότητές σας είναι σημαντικά υψηλότερες. Για παράδειγμα, αν ένας δίδυμος πάσχει από διαβήτη τύπου 2,τότε ο άλλος έχει 3 στις 4 πιθανότητες να τον αναπτύξει. Ωστόσο, η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι η κληρονομικότητα δεν είναι και η βασική αρχή. Ενώ μπορείτε να έχετε  γενετική προδιάθεση για διαβήτη, υιοθετώντας  υγιεινές συνήθειες, όπως  να προσέχετε το βάρος σας και να  ασκήστε, αυτό μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και προλάβει τον διαβήτη.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.