ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΙΕΣΗ!

Η φυσιολογική πίεση του αίματος είναι ένα θέμα που απασχολεί τους περισσότερους από εμάς, και είναι προς όφελος μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας από την υπέρταση.

Ένας από τους πιο φυσικούς τρόπους ώστε να το πετύχουμε αυτό και να διατηρήσουμε την πίεση του αίματος φυσιολογική, είναι το σώμα μας να παράγει περισσότερα αέρια. Μη βιαστείτε να με κρίνετε. Μιλώ για το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ), ένα αέριο που ήδη δημιουργείται από το σώμα σας.

Για να καταλάβουμε όμως, πως γίνεται ένα αέριο να βοηθά στην πίεση του αίματος, ας δούμε πρώτα λίγα πράγματα για τη λειτουργία των αρτηριών μας.

Αν η πίεση σας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, σημαίνει πως η κάρδια σας ωθεί το αίμα μέσω του συστήματος διανομής – τις αρτηρίες σας – χωρίς να κουράζεται πολύ. Οι υγιείς αρτηρίες είναι δυνατές κι ευέλικτες. Μέσα  στα τοιχώματα των αρτηριών, υπάρχουν ενδοθηλιακά κύτταρα που παράγουν μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ). Το αέριο αυτό, λοιπόν, στέλνει σήματα στα μυϊκά κύτταρα των αρτηριακών τοιχωμάτων να χαλαρώσουν – και η πίεση σας πέφτει, ηρεμεί. Άρα, το ερώτημα είναι τί μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε τα επίπεδα αυτού του αερίου στο αίμα μας ώστε να βοηθήσουμε τις αρτηρίες μας.

Υπάρχουν ορισμένα βήματα που βοηθούν στην υγιή ροη του αίματος αυξάνοντας τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ):

• Λαμβάνετε  περισσότερη  L-αργινίνη. Η L-αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθά το σώμα μας να παράγει μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ). Τροφές όπως τα οργανικά γαλακτοκομικά, τα φιστίκια, τα καρύδια, ακόμα και η σοκολάτα είναι καλές πηγές. Υπάρχουν και τα συμπληρώματα L-αργινίνης αλλά αν έχετε υποφέρει από πρόσφατο καρδιακό επεισόδιο, καλό είναι να τα αποφεύγετε.

• Καταναλώστε τροφές που περιέχουν πλούσιο σε αντιοξειδωτικά κακάο. Το κακάο είναι ωφέλιμο με πολλούς  τρόπους αλλά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την καρδιά μας. Κι ένας από αυτούς τους τρόπους είναι ότι τα φλαβονοειδή που περιέχει το κακάο ενεργοποιούν τα ενδοθηλιακά κύτταρα στις αρτηρίες ώστε να παράγουν μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ). Επιπλέον, το κακάο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος ακόμα και σε υγιείς  ενήλικες.

• Άσκηση. Η άσκηση ενισχύει τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) αυξάνοντας ένα ενζυμο με το χαρακτηριστικό όνομα: Συνθετάση του μονοξειδίου του αζώτου(ΝΟ). Άσκηση  υψηλής έντασης και μικρής  διάρκειας έχει αποδειχτεί πολύ χρήσιμη. Και πιστέψτε με. Όταν λέω μικρής διάρκειας το εννοω,15 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά.

• Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και E. Αυτά τα θρεπτικά  στοιχεία μπορούν συμβάλουν στη διατήρηση των επίπεδων του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ). Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε  αυτές τις υγιείς βιταμίνες είναι να καταναλώνετε εσπεριδοειδή, μπρόκολο, μούρα, ηλιόσπορους, αμύγδαλα, ντομάτες και πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Βιβλιογραφία:

1. Volker, Rudolph and Freeman, Bruce A., “Cardiovascular Consequences When Nitric Oxide and Lipid Signaling Converge” Circ. Res. 2009; 105: 511-522.

2. Engler, Mary B., PhD., et al, “Flavonoid-Rich Dark Chocolate Improves Endothelial Function and Increases Plasma Epicatechin Concentrations in Healthy Adults,” Journal of the American College of Nutrition, Vol. 23, No. 3, 2004; 197-204

3. Shiina, Y., Funabashi, N., Lee, K., et al, “Acute Effect of Oral Flavonoid-Rich Dark Chocolate Intake on Coronary Circulation, as Compared with Non-Flavonoid White Chocolate, by Transthoracic Doppler Echocardiography in Healthy Adults,” Int. J. Cardiol. Jan. 24, 2009; 131(3):424-429.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *