Η ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΡΙΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΛΙΓΟΥΡΕΣ
Η αλήθεια είναι ότι όλοι το έχουμε νιώσει. Υπάρχουν ημέρες που ό,τι και να περάσει από μπροστά μας, γλυκά, pizza, μακαρόνια, δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα ούτε μας κάνει αίσθηση. Αυτές είναι οι «καλές μας ημέρες» Υπάρχουν όμως και οι ημέρες εκείνες, που όχι μόνο δεν αντιστεκόμαστε σε αυτά, αλλά μας πιάνει μια ακατανίκητη επιθυμία για να φάμε ό,τι υπάρχει γύρω μας.
Ξεκινάμε με αλμυρό μετά με γλυκό, μετά ξαναπάμε σε αλμυρό και μέτα «η ζυγαριά ανεβαίνει …συναισθήματα ενοχής και αηδίας». Η ιστορία της ζωής για τις περισσότερες γυναίκες, αλλά και για τους άνδρες πια. Τα αίτια: οργανικά και συναισθηματικά. Η οικονομική κρίση, η αβεβαιότητα και το άγχος μας οδηγούν στο ψυγείο. Στις γυναίκες οι ημέρες πριν την περίοδο, τις οδηγεί να αναζητούν μανιωδώς σοκολάτα. Κάνει κρύο; Το ίδιο! Αναζητούμε φαγητά και ενέργεια. Γι’ αυτό και είναι ευκολότερο πάντα να χάσουμε κιλά τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Παρακάτω θα αναφέρω ορισμένα tips που θα βοηθήσουν μέσα από την εμπειρία μου αλλά και κάποια άλλα που είναι αποτελέσματα επιστημονικών μελετών.
1. Νερό
Το επαναλαμβάνω συνέχεια και ειλικρινά εκνευρίζομαι όταν ακούω ότι δεν τους αρέσει το νερό, 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό, την υγεία του εντέρου, το δέρμα και φυσικά τις λιγούρες. Είναι σοφή η ρύση του λαού «δεν πεινάς διψάς!!»
2. Σαλάτες
Το ίδιο με τις σαλάτες. Πρέπει να αποτελούν την βάση της διατροφής μας. Τα οφέλη γνωστά και πολλά. Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες μας προσφέρουν λαμπερό δέρμα, υγιές έντερο, αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά κυρίως ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και προκαλούν κορεσμό. Όποτε σας έρχεται λιγούρα, αναζητήστε κάποιο λαχανικό (αγγουράκι, καρότο και σέλερι) και πιείτε πολύ νερό.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αδύνατοι άνθρωποι μασούν κατά μέσο όρο 21 φορές την τροφή τους, ενώ οι υπέρβαροι 17.
3. Καλή μάσηση
Παλαιότερα εάν μας έλεγαν ότι όσο πιο πολύ θα μασήσουμε τόσο πιο πολύ βάρος θα χάσουμε, θα γελούσαμε. Κι όμως, έγινε μια αγγλική έρευνα που μελέτησε 2 ομάδες γυναικών. Η μια ομάδα αποτελούνταν από παχύσαρκες γυναίκες και η άλλη από γυναίκες με φυσιολογικό βάρος. Αυτές που ήταν, φυσιολογικές μασούσαν το φαγητό τους δύο φορές περισσότερο απ’ ότι οι παχύσαρκες. Επίσης χόρταιναν πιο γρήγορα, νιώθανε λιγότερο την ανάγκη για υδατάνθρακα και ζάχαρη τις ώρες που ακολουθούσαν το γεύμα τους.
Υπάρχουν 2 τύποι κορεσμού: ο μηχανικός που έρχεται με την πλήρωση του στομαχιού και ο αληθινός κορεσμός που επέρχεται αφού γίνει η πέψη και φτάσουν τα θρεπτικά στοιχεία μέσω της κυκλοφορίας στον εγκέφαλο. Ο τελευταίος θέλει περίπου 20 λεπτά για να πάει από το σώμα στον εγκέφαλο ώστε να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι χορτάσαμε.
Αυτοί που τρώνε γρήγορα, βασίζονται μόνο στην πλήρωση του στομαχιού για να χορτάσουν, η οποία επέρχεται μόνο με μεγάλες ποσότητες φαγητού. Τρώγοντας γρήγορα δε συνειδητοποιούν πόσο τρώνε και καταλήγουν στο τέλος με φουσκώματα.
Αντίθετα αυτοί που τρώνε αργά συνειδητοποιούν τι και πόσο τρώνε, βοηθώντας την πέψη τους και τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και δεν πεινάνε.
Ειδικά στους παχύσαρκους μπορεί να τους φαίνεται αστεία η λεπτομέρεια αυτή που είναι όμως μείζονος σημασίας. Βοηθάει όμως πολύ, ειδικά όταν κολλάει η ζυγαριά και αρκούν 4-5 μέρες για να τη συνηθίσουν τη διαδικασία της καλής μάσησης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αδύνατοι άνθρωποι μασούν κατά μέσο όρο 21 φορές την τροφή τους, ενώ οι υπέρβαροι 17.
Επίσης:
– Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένα πρωινό με φυστικοβούτυρο 100%, αποτρέπει τις λιγούρες ακόμη και για 12 ώρες μετά! Αυτό οφείλεται στην έκκριση μιας ορμόνης, του πεπτιδίου ΥΥ, που προκαλεί κορεσμό.
– Λευκίνη, είναι ένα αμινοξύ, το οποίο βοηθάει στον έλεγχο της όρεξης. Καταναλώστε γαλοπούλα, η οποία το περιέχει.
-Κουκουνάρια! Βάλτε τα στη σαλάτα σας ή στα λαχανικά. Φτιάξτε δική σας σάλτσα πέστο. Βρέθηκε οτι εκτός από πρωτείνη, περιέχουν λινολενικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ το οποίο προκαλεί κορεσμό.
-Μην υπερκαταναλώνετε γλυκαντικά. Ο εγκέφαλος το αντιλαμβάνεται ως γλυκό πάλι, με αποτέλεσμα υπερέκκριση ινσουλίνης και αντιδραστική υπογλυκαιμία, άρα πείνα.
– Κοιμηθείτε καλά. Σε έρευνα βρέθηκε ότι αυτοί που κοιμούνται 5,5 ώρες καίνε 400 θερμίδες λιγότερες την επόμενη μέρα, απο αυτούς που κοιμούνται 8,5.
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την ορμόνη της πείνας γκρελίνη και μειώνει την ορμόνη του κορεσμού λεπτίνη.