ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ - Psoma.gr
16221
page-template-default,page,page-id-16221,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Στις μέρες μας υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων που για τα προβλήματα υγείας που τους απασχολούν, ανατρέχουν σε ιατρικές μεθόδους ολοένα πιο φυσικές που δε δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό. Σε αυτές τις μεθόδους συγκαταλέγεται και ο ωτοβελονισμός, η τοποθέτηση δηλαδή μικροσκοπικών βελονών στο αυτί του θεραπευόμενου.

Ο ωτοβελονισμός είναι μια θεραπευτική μέθοδος ανώδυνη, ασφαλής, σχετικά οικονομική με ενθαρρυντικά μέχρι τώρα αποτελέσματα. Εφαρμόζεται μόνη ή σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους.

Μια ιστορική αναδρομή μας δείχνει ότι στην Κίνα εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια ενώ για την παχυσαρκία από τη δεκαετία του ’80. Αν και είναι μια νέα μέθοδος σε αυτή την εφαρμογή οι αποδέκτες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν με γρήγορους ρυθμούς.

Η μεγάλη αξία του ωτοβελονισμού στην παχυσαρκία έχει να κάνει με άτομα που δυσκολεύονται να τηρήσουν τις διατροφικές τους δεσμεύσεις όταν μπαίνουν σε μία διαδικασία απώλειας βάρους και συχνά λοξοδρομούν σε τροφικές επιλογές κατώτερης διατροφικής αξίας (τροφές σκουπίδια).

Ο ερεθισμός συγκεκριμένων σημείων στο πτερύγιο του αυτιού επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά του υπέρβαρου ασθενούς, ως εξής:

 1. Διαμορφώνει εκ νέου την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού
 2. Παρεμβαίνει στους ψυχολογικούς και ψυχοπαθολογικούς παράγοντες της διατροφικής συμπεριφοράς, όπως:
 • Η ψυχική πείνα
 • Το ψυχολογικό αποτέλεσμα του διαιτητικού περιορισμού (άγχος, κατάθλιψη, εκνευρισμός, επιθετικότητα)
 • Τη λαχτάρα για συγκεκριμένες τροφές όπως γλυκά, ζυμαρικά, ψωμί
 1. Αυξάνει το μεταβολισμό που είναι συνήθως χαμηλός σε άτομα που κάνουν συχνά δίαιτες αδυνατίσματος.

Ιστορική αναδρομή

Ο ωτοβελονισμός αναγνωρίστηκε ως θεραπεία σε καταστάσεις έξεων και εθισμού στις αρχές του 1970, όταν χρησιμοποιήθηκε για την αποτοξίνωση ασθενών από το όπιο και την κοκαΐνη στο Hong Kong. Από τότε χρησιμοποιούνται πρωτόκολλα αποτοξίνωσης με ωτοβελονισμό παγκοσμίως. Η χρήση του ωτοβελονισμού για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων προϋπήρχε εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, αλλά η συστηματική προσέγγιση αυτής της μεθόδου έγινε από το Γάλλο νευρολόγο και βελονιστή Paul Nogier στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Ο Nogier ανακάλυψε την αρχική αντιπροσώπευση του σώματος στο αυτί με την παρουσίαση του ανάποδου εμβρύου. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε στην αναγνώριση ανατομικών δομών του σώματος με τη μορφή ζωνών στο αυτί.

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ

Ωτοδιάγνωση και ωτοανίχνευση

Για την επιτυχία της θεραπείας απαιτείται άριστη ωτοδιάγνωση και ωτοανίχνευση γιατί τα σημεία που πρέπει να ενεργοποιηθούν είναι πολύ συγκεκριμένα στο αυτί και το ένα ενεργειακό κέντρο είναι κοντά στο άλλο. Η συνεδρία του ωτοβελονισμού αφορά στην ενεργοποίηση ειδικών σημείων βελονισμού στο αυτί με βελόνες ή άλλες συσκευές. Το αυτί απαρτίζεται από ένα έλασμα από ελαστικό χόνδρο και μία λεπτή στρώση λίπους καθώς και από πλούσια εννευρωμένο συνδετικό ιστό. Τα ωτικά σημεία διανέμονται σε συγκεκριμένες θέσεις,τα οποία αντιπροσωπεύουν τα όργανα του σώματος . Η ωτοδιάγνωση αποτελείται από την επισκόπηση, την ηλεκτρική αντίσταση και την ψηλάφηση. Τα ωτικά βελονιστικά σημεία βρίσκονται στην πρόσθια και στην οπίσθια επιφάνεια του αυτιού. Όταν τα εσωτερικά όργανα ή άλλα σημεία του σώματος επηρεάζονται από παθολογίες, διαφόρων ειδών αντιδράσεις μπορούν να παρατηρηθούν στις αντίστοιχες ζώνες του αυτιού, οι οποίες γενικά μπορεί να είναι: αλλαγές στο χρώμα, αλλοιώσεις αγγειακού τύπου, εξογκώματα, εντομές κ.α.

 

ΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στην κλινική εφαρμογή ο θεραπευόμενος πρέπει να γνωρίζει ότι θα συνομιλήσει με τον ιατρό του για αρκετή ώρα σχετικά με τις διατροφικές του συνήθειες και συμπεριφορές, τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει (καλό θα ήταν να υπάρχει πρόσφατος αιματολογικός έλεγχος), για το συναισθηματικό του φορτίο και γενικά τον τρόπο ζωής που τον έχουν οδηγήσει στην παχυσαρκία. Είναι ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό που περιλαμβάνει πολλές προσωπικές πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες στην εφαρμογή της ωτοθεραπείας. Μετά από αυτό το λεπτομερές ιστορικό ο ιατρός καταλαβαίνει ποια είναι τα σημεία που πρέπει να ενεργοποιήσει μέσω των μικροσκοπικών βελονών. Τα σημεία αυτά διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Η επιτυχία της μεθόδου του ωτοβελονισμού στηρίζεται κυρίως σε αυτό το σημείο. Ακολουθεί η επισκόπηση, η ηλεκτρική ανίχνευση και η πίεση με το palpeur. Μαρκάρονται τα σημεία που επρόκειτο να ερεθιστούν με μικρά μαγνητικά σφαιρίδια, σποράκια vaccaria ή μικροσκοπικές ημιμόνιμες βελόνες που περιορίζουν την όρεξη και μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα να “ξεσπάσει” κάποιος στις λάθος τροφές. Στη συνέχεια στα σημεία αυτά τοποθετούμε ”αυτοκολλητάκια” τα οποία είναι ανώδυνα, στο χρώμα του δέρματος και δεν γίνονται ιδιαιτέρως αισθητά. Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα για ένα μήνα, κάθε 15 ημέρες για δύο μήνες και κατόπιν μία φορά το μήνα έως ότου προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς και στη φάση της συντήρησης. Τα αποτελέσματα στην πλειονότητα των ασθενών εμφανίζονται από την πρώτη κιόλας θεραπεία, αν και η εγκατάσταση του μόνιμου αποτελέσματος καθώς η προσαρμογή και η αφομοίωση στη νέα διατροφική συμπεριφορά απαιτεί την ολοκλήρωση της θεραπείας. Μιλώντας για την ελληνική πραγματικότητα η μέθοδος που εφαρμόζεται από την ιατρική ομάδα μας έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, είναι αποδεκτή ακόμα και σε παιδιά, δεν έχει καμιά ιατρική επιπλοκή, είναι ανώδυνη, προσφέρει συναισθηματική ευεξία, δίνει μια νότα αισιοδοξίας και πληρότητας. Αντιμετωπίζουμε περιστατικά που αφορούν είτε μικρό αριθμό απώλειας κιλών, είτε χρόνιας παχυσαρκίας και βουλιμίας. Η εμπειρία κέντρων παχυσαρκίας του εξωτερικού είναι ότι η μέθοδος εφαρμόζεται σε διατροφικά δύστροπους ασθενείς που αδυνατούν να τηρήσουν ένα σταθερό και υγιεινό τρόπο απώλειας βάρους. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας είναι να εκτελείται από ιατρούς με αποδεδειγμένη και πιστοποιημένη γνώση της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής και συγκεκριμένα του ωτοβελονισμού.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΧΟΥΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

Η πλέον ενδεδειγμένη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του τοπικού πάχους και της υπερφαγίας είναι ο ηλεκτροβελονισμός γιατί ελαχιστοποιεί την όρεξη και προκαλεί λιπόλυση . Με το βελονισμό επιτυγχάνουμε το άτομο να μην έχει όρεξη και βουλιμικές κρίσεις, έτσι αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του, ενισχύεται το θυμικό του, ισορροπείται το φυτικό νευρικό σύστημα, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί ενίσχυσης του πεπτικού συστήματος και όταν γίνει τοπικός ηλεκτροβελονισμός έχουμε λιπόλυση και σύσφιξη. Η λιπόλυση αποτελεί έναν τρόπο αντιμετώπισης του τοπικού πάχους, το οποίο δεν μπορεί εύκολα να απολεσθεί με δίαιτα ή άσκηση. Η μέθοδος αυτή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε περιοχές που ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν, όπως η εσωτερική επιφάνεια του μηρού, του βραχίονα, και της τραχηλικής χώρας. Το λίπος ακολουθεί την οδό του μεταβολισμού για να αποβληθεί. Το δέρμα της υπό θεραπείας περιοχής, λόγω της ελαστικότητας του, συστέλλεται και τελικά δημιουργείται μια λεία και ομοιόμορφη επιφάνεια. Παράλληλα η ανεπιθύμητη κυτταρίτιδα μειώνεται ή εξαφανίζεται εντελώς. Ο βελονισμός κάνει το αδυνάτισμα πιο εύκολη υπόθεση. Είναι η πλέον ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του τοπικού πάχους. Ο βελονισμός μπορεί να μειώσει την όρεξη, τη διάθεση για γλυκά και τον χρόνο κορεσμού. Παράλληλα κινητοποιεί τον οργανισμό να αποκτήσει μεγαλύτερο μεταβολικό ρυθμό, να κάνει δηλαδή περισσότερες καύσεις, ενώ αυξάνει και την κινητικότητα του παχέος εντέρου, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα δυσκοιλιότητας. Τα ιδιαίτερα σημεία που χρησιμοποιούνται για κάθε ασθενή επιλέγονται με βάση την κατανομή λίπους, το επίπεδο στρες και συγκινησιακών παραγόντων, τις διατροφικές συνήθειες και άλλους παράγοντες. 12 περίπου συνεδρίες είναι συνήθως αρκετές και θα πρέπει να γίνονται μια με δύο φορές την εβδομάδα. Η απώλεια βάρους συνεχίζεται και μετά το τέλος της θεραπείας. Το αποτέλεσμα του βελονισμού διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες και μερικές φορές ένα χρόνο. Εάν η επιθυμία για υπερβολική λήψη τροφής επανέλθει οποιαδήποτε χρονική στιγμή μελλοντικά, λίγες ακόμα συνεδρίες βελονισμού θα πρέπει να την καταστείλουν. Η απώλεια βάρους αναμένεται να είναι ένα με δύο κιλά την εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα ο συνδυασμός βελονισμού – ηλεκτροβελονισμού για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους προσφέρει:

 • Βελτίωση του μεταβολισμού
 • Αποτοξίνωση των ιστών
 • Ανακούφιση από το στρες
 • Προωθεί την εξάλειψη του λίπους και της κυτταρίτιδας
 • Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος
 • Βοηθά στην εξάλειψη της εμφάνισης “φλοιού πορτοκαλιού” του δέρματος
ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Ο ωτοβελονισμός είναι η πιο αποτελεσματική και εύκολη μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος.

Με ποιο τρόπο δρα ο βελονισμός;

Ο ωτοβελονισμός προάγει την απελευθέρωση ενδορφινών (ενδογενείς ουσίες με χαλαρωτική και αναλγητική δράση). Οι ουσίες αυτές μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και τα νευρικά κύτταρα σε ειδικούς νευρώνες του εγκεφάλου, όπου μιμούνται τη δράση της νικοτίνης, συμπληρώνοντας το κενό που δημιουργείται από την έλλειψή της.

Η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος επηρεάζει το Νευρικό σύστημα. Λίγες ώρες μετά το τσιγάρο, ο καπνιστής παρουσιάζει συμπτώματα έλλειψης νικοτίνης, όπως εκνευρισμό, μειωμένη συγκέντρωση, κακή διάθεση, κεφαλαλγία, κόπωση κ.α. Οι ενδορφίνες που παράγονται με τη βοήθεια του βελονισμού, μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων αυτών και ανακουφίζουν τον καπνιστή από την ψυχική πίεση και το άγχος.

Με την πρώτη κιόλας συνεδρία του ωτοβελονισμού:

 • Μειώνεται η επιθυμία για κάπνισμα
 • Μειώνεται το σύνδρομο στέρησης
 • Αρχίζει να προκαλείται μια απέχθεια για τον καπνό

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Συνήθως χρειάζονται περίπου 2-5 συνεδρίες ( εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, την ψυχική και σωματική του κατάσταση και το περιβάλλον στο οποίο ζει και εργάζεται). Αν όμως ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα ( ημέρες ή μήνες ) ο πρώην καπνιστής νιώσει την επιθυμία να καπνίσει, συνιστάται να κάνει ακόμη 1-2 συνεδρίες βελονισμού.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας;

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι περίπου 70%. Από αυτούς το 20% θα υποτροπιάσει το πρώτο εξάμηνο και ένα επιπλέον 10% μέσα στον πρώτο χρόνο. Μετά τον ενάμιση χρόνο η πιθανότητα υποτροπής είναι ελάχιστη. Τα ποσοστά αποτυχίας και υποτροπής οφείλονται στο γεγονός ότι ο ωτοβελονισμός βοηθάει όσους έχουν πραγματικά τη διάθεση να κόψουν το κάπνισμα και όχι όσους έστω και υποσυνείδητα ανταγωνίζονται τη μέθοδο και δεν έχουν κατά βάθος σκοπό να αλλάξουν συνήθειες. Υπάρχουν παρενέργειες;

Οι νανοβελόνες που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένες, μιας χρήσεως και δεν υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης. Η τοποθέτησή τους είναι ανώδυνη.

Γιατί πολλοί άνθρωποι παχαίνουν όταν κόβουν το τσιγάρο;

Παρότι δεν είναι κανόνας, συμβαίνει συχνά για τους εξής λόγους:

 1. Η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο είναι ουσία ανορεξιογόνος. Όταν λοιπόν μειώνεται η λήψη νικοτίνης, αυξάνεται λίγο η όρεξη για φαγητό
 2. Το κάπνισμα αυξάνει το μεταβολισμό. Ο καπνιστής καίει περίπου 200 θερμίδες για κάθε πακέτο τσιγάρα που καπνίζει. Όταν κόψει το κάπνισμα πρέπει να μειώσει λίγο το φαγητό ή να κινείται περισσότερο για να μην πάρει βάρος.
 3. Η αμηχανία και η συνήθεια να είναι απασχολημένα τα χέρια, οδηγεί σε συχνή κατανάλωση φαγητού κυρίως γλυκών και λιπαρών τροφών.

Ο καπνιστής που είναι ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος και προσέξει κατά τη διάρκεια της απεξάρτησης, δε θα παχύνει. Αν πάλι δεν τα καταφέρει και πάρει βάρος, μπορεί σε δεύτερο χρόνο με κάποιες συνεδρίες ωτοβελονισμού να το αντιμετωπίσει.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ STRESS
 Ο ωτοβελονισμός σε συνδυασμό με το σωματικό βελονισμό κινητοποιεί ενδογενείς μηχανισμούς μείωσης ή αύξησης του παρασυμπαθητικού – συμπαθητικού τόνου με άμεση δράση στο συναίσθημα και στο στρες (σωματικό και ψυχικό) που προκύπτει από την καθημερινότητα.

Οι στρεσογόνες καταστάσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν είναι:

 • Άγχος
 • Σωματικές εκδηλώσεις του άγχους ( υπέρταση, ταχυκαρδία, δύσπνοια, υπέρπνοια)
 • Πρόληψη κρίσεων πανικού
 • Αυπνία
 • Κατάθλιψη
 • Ευερεθιστότητα

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται; Συνήθως χρειάζονται περίπου 10-12 συνεδρίες

ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ LIFTING

Τι είναι ο Βελονισμός Λίφτινγκ;

Με το πέρας του χρόνου ο συνδετικός ιστός χάνει το σφρίγος και την ισχύ του με αποτελέσμα να έχουμε την εμφάνιση των ρυτίδων και της χαλάρωσης του δέρματος. O βελονισμός lifting είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να απομακρυνθούν ή να μαλακώσουν οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες από το πρόσωπο. Τελευταίως όλο και περισσότεροι άνθρωποι καθώς και πολλοί celebrities όπως η Madonna, η Cher, η Claudia Schiffer, η Elle Macfferson, η Gwyneth Paltrow κ.α. στρέφονται προς το αρχαίο αυτό ιατρικό σύστημα, αντί της χειρουργικής επέμβασης, του Botox, του ενέσιμου υαλουρονικού κ.α. τα οποία μπορούν να εμφανίσουν παρενέργειες.

Ο βελονισμός λίφτινγκ μειώνει τα σημάδια της γήρανσης, αναζωογονεί το δέρμα και φέρνει μια πιο νεανική λάμψη στο πρόσωπο.

Πως δρα ο Βελονισμός Λίφτινγκ;

Ο βελονισμός επαναπρογραμματίζει την αναγέννηση των δερματικών κυττάρων. Η εισχώρηση λεπτών και μικρών βελονών στο πρόσωπο αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.

Το δέρμα πρέπει να τρέφεται, να οξυγονώνεται και να ενυδατώνεται από μέσα προς τα έξω. Όταν αυξάνεται η κυκλοφορία, αυξάνεται και η παραγωγή κολλαγόνου η οποία κάνει το δέρμα πιο ελαστικό συμβάλλοντας στην κάλυψη και στο γέμισμα των ρυτίδων.

Μελέτη του Journal of Clinical Acupuncture αναφέρει ότι σε 300-περιπτώσεις που αντιμετωπίστηκαν με βελονισμό λίφτινγκ το 98% είχε επιτυχή και διαρκή αποτελέσματα.

Πως γίνεται η θεραπεία;

Στην κλινική εφαρμογή ο/η θεραπευόμενος/η πρέπει να γνωρίζει ότι θα συνομιλήσει με τον ιατρό του για αρκετή ώρα σχετικά με το θέμα που τον απασχολεί, τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, για το συναισθηματικό του φορτίο και γενικά τον τρόπο ζωής του. Είναι ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό που περιλαμβάνει πολλές προσωπικές πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες στην εφαρμογή του βελονισμού λίφτινγκ.

Μετά από αυτό το λεπτομερές ιστορικό ο ιατρός καταλαβαίνει ποια είναι τα σημεία που πρέπει να ενεργοποιήσει μέσω των βελονών. Τα σημεία αυτά διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και από πρόβλημα σε πρόβλημα. Την ημέρα που θα έρθει για θεραπεία, θα πρέπει να μην είναι άρρωστη, να έχει φάει ελαφρά και να μην έχει πιει καφέ ή τσάι. Τοποθετούνται πρώτα βελόνες στο σώμα στα κατάλληλα σημεία εξισορρόπησης και moxa όπου είναι απαραίτητο για 20´.

Μετά αφαιρούνται οι βελόνες του σώματος και ζητούμε από τον ασθενή να καθήσει. Τοποθετούμε τις βελόνες του προσώπου είτε για τη χαλάρωση, είτε για τις ρυτίδες είτε και για τα δύο και τις αφήνουμε για 30. Ανάλογα το πρόβλημα ή την ηλικία του ασθενούς εφαρμόζουμε στο ενδιάμεσο των θεραπειών επιφανειακά θεραπευτικά έλαια, που απλώνονται στο πρόσωπο με την τεχνική gua sha ή cupping therapy και δερμοαπόξεση με roller.

Τι αποτελέσματα έχει ο κοσμητικός βελονισμός;

 • Ομαλοποίηση των ρυτίδων έκφρασης και μείωση των βαθύτερων ρυτίδων
 • Βελτίωση της επιδερμίδας του προσώπου με την αύξηση της τοπικής κυκλοφορίας
 • Βελτίωση της ελαστικότητας των μυών του προσώπου
 • Καθυστέρηση της γύρανσης του προσώπου
 • Συνολική αναζωογόνηση ολόκληρου του προσώπου
 • Εξάλειψη των μαύρων κύκλων και του πρηξίματος κάτω από τα μάτια
 • Μείωση των συνοφρυομένων ρυτίδων
 • Καλλιτέρευση των κηλίδων γήρανσης
 • Διατήρηση υπό έλεγχο της τάσης ακμής της επιδερμίδας
 • Βελτίωση όψης διπλοσάγονου

Πόσες θεραπείες χρειάζονται;

Οι θεραπείες που είναι απαραίτητες να γίνουν είναι 10. Για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να γίνονται δύο θεραπείες την εβδομάδα για τις 2 πρώτες εβδομάδες και μετά μία κάθε εβδομάδα.

Η πρώτη και η τρίτη συνεδρία ξεκινούν με βελονισμό, η δεύτερη και η τέταρτη συνεδρία περιλαμβάνουν τη μέθοδο gua sha με laser shower για πιο ορατά αποτελέσματα και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τις υπόλοιπες 6 συνεδρίες βελονισμού. Στη συνέχεια πρέπει να γίνεται 1 συνεδρία κάθε 28-30 ημέρες ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα των δερματικών κυττάρων. Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Συνίσταται στην ασθενή να έχει ένα ελαφρύ δείπνο το προηγούμενο βράδυ της θεραπείας γύρω στις 7 μμ. και να αποφεύγει την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού πριν από τη θεραπεία.

Από ποια ηλικία μπορεί να γίνει;

Συνήθως τα καλύτερα αποτελέσματα γίνονται εμφανή κάτω από την ηλικία των 65 ετών. Η καλύτερη όμως ηλικία έναρξης των θεραπειών είναι μεταξύ 25 – 45 ετών. Το νεανικό δέρμα επωφελείται ακόμα περισσότερο με το βελονισμό lifting καθώς γίνεται πιο λαμπερό και καθυστερεί η διαδικασία γήρανσης.

Πότε γίνονται ορατά τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται ορατά σε κάποιους ασθενείς άμεσα με μέσο όρο τις 3-12 εβδομάδες από την έναρξη των συνεδριών και ολοκληρώνονται στους 6 μήνες

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

Το πρόσωπο διατηρεί τα αποτελέσματα του για 1,5 έως 2 χρόνια μετά από θεραπεία 12 συνεδριών. Χρειάζεται ωστόσο να γίνουν κάποιες συνεδρίες συντήρησης μετά την ολοκλήρωση των 12 συνεδριών. Οι συνεδρίες συντήρησης καθορίζονται ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση του δέρματος και την αντίδραση της ασθενούς.

Ακόμη όμως και με την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος, το δέρμα γερνάει με διαφορετικούς ρυθμούς.

Σε συνδυασμό με υγιεινό τρόπο ζωής, απλές ασκήσεις προσώπου και περιποίηση με μία κρέμα με βιταμίνη Α, η βελτίωση διαρκεί πολύ περισσότερο.

Ο Βελονισμός lifting:

 • Δεν έχει επιπλοκές
 • Δε χρειάζεται χρόνος αποκατάστασης
 • Δεν απαιτεί ενέσεις και φάρμακα
 • Με μια φυσική διαδικασία βελτιώνεται η εικόνα σας χωρίς καμιά παραμόρφωση

Αντενδείξεις:

 • Κάπνισμα
 • Πρόσφατη θεραπεία (εντός 6μήνου) με ενέσιμα προϊόντα στο πρόσωπο

Στις υπηρεσίες κοσμητικού βελονισμού συγκαταλέγονται παθολογίες που αφορούν την τριχόπτωση (ανδρική και γυναικεία αλωπεκία) καθώς και περιπτώσεις ακμής.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑΣ

Ως υπεριδρωσία ορίζεται η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από παθολογική υπερέκκριση ιδρώτα, σε σχέση με αυτή που απαιτείται για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι κατά καιρούς ακολουθούν διάφορες αγωγές προκειμένου να το αντιμετωπίσουν. Οι ασθενείς με υπεριδρωσία συνήθως αναφέρουν ότι χάνουν τον έλεγχο του σώματός τους γιατί ο ιδρώτας εκλύεται ανεξάρτητα από την θερμοκρασία και τη συναισθηματική κατάσταση.

Τύποι υπεριδρωσίας

Η υπεριδρωσία μπορεί να είναι ιδιοπαθής ἠ δευτεροπαθής. Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία μπορεί να προκύψει οποτεδήποτε στη ζωή του ατόμου και μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα ή της υπόφυσης, σε σακχαρώδη διαβήτη, σε όγκους, σε ουρική αρθρίτιδα, στην εμμηνόπαυση ή από την κατανάλωση κάποιων φαρμάκων. Ακόμα κάποια φαγητά και ποτά, η νικοτίνη, η καφεΐνη, συγκεκριμένες οσμές μπορούν να προκαλέσουν υπερέκκριση ιδρώτα.

Η υπεριδρωσία μπορεί να είναι γενικευμένη ή τοπική σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Τα χέρια, οι πατούσες, οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα είναι οι πιο ενεργείς περιοχές λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης ιδρωτοποιών αδένων.

Αντιμετώπιση

 •  Η Δυτική προσέγγιση

Η τοπική υπεριδρωσία αντιμετωπίζεται αρκετά επιθετικά με τη χρήση βοτουλινικής τοξίνης ενδομυϊκά. Στα αρνητικά της θεραπείας αυτής συγκαταλέγεται η υπερέκκριση ιδρώτα σε άλλες θέσεις από αυτές που αρχικά υπήρχε το πρόβλημα.

 • Η Ανατολική προσέγγιση

Ο βελονισμός είναι ένα από τα αρχαιότερα παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα του πλανήτη (χρονολογείται από το 2700π.Χ). Για αιώνες αποτελούσε τη βασική ιατρική πρακτική της Άπω Ανατολής. Βασίζεται στις αντίθετες, αλλά ταυτόχρονα συμπληρωματικές έννοιες του yin και του yang, Η δυναμική ισορροπία των δύο αυτών αρχών, οι οποίες συνεχώς υποχωρούν, προχωρούν, αποσύρονται και εναλλάσσονται κυκλικά, είναι βασική προϋπόθεση για την υγεία, την ηρεμία και την ευημερία.

Για τους Κινέζους, το κύριο αίτιο της νόσου είναι η απώλεια της ισορροπίας η διακοπή της αρμονικής εναλλαγής των στοιχείων yin και yang του σώματος.

Ο βελονισμός είναι μία ιατρική μέθοδος που ανταποκρίνεται σχετικά καλά στο πρόβλημα κυρίως της γενικεύμενης υπεριδρωσίας και λιγότερο της τοπικής. Στην κινέζικη ιατρική η υπεριδρωσία έχει δύο όψεις, το λεγόμενο ζεστό και κρύο ιδρώτα.

Ζεστός ιδρώτας (Hot sweating)

Πρόκειται για περιπτώσεις γενικευμένης υπεριδρωσίας. Οι ασθενείς αυτοί αισθάνονται ζέστη και το χειμώνα, φορούν λίγα ρούχα γιατί ιδρώνουν πολύ εύκολα (μπορεί να εμφανίσουν σημάδια ιδρώτα ακόμα και στο πανωφόρι τους το καταχείμωνο), συνήθως έχουν μία ερυθρή όψη στο πρόσωπό τους, είναι ανήσυχοι ενώ μπορεί να εμφανίζουν σκούρα ούρα και δυσκοιλιότητα.

Επίσης κάποιοι εμφανίζουν νυχτερινούς ιδρώτες ενώ άλλοι εμφανίζουν υπερέκκριση ιδρώτα κατά τη ομιλία ή τη σωματική δραστηριότητα.

Όταν αντιμετωπίζονται αυτού του τύπου ασθενείς με βελονισμό θα πρέπει να συζητηθούν οι διατροφικές συνήθειες καθώς και το life style του ασθενούς. Τροφές που παράγουν ζέστη όπως το κόκκινο κρέας, τα οστρακοειδή, ο καφές, το αλκοόλ, τα καυτερά και τα πικρά πρέπει να αποφέυγονται. Τα ζεστά ντουζ, η σάουνα και το χαμάμ, τα συνθετικά ρούχα η περιοδική κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νερού δυσκολέυουν την κατάσταση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθάει πολύ η μικρή και συνεχής κατανάλωση νερού, τα βαμβακερά ρούχα ενώ καλό θα ήταν το υπνοδωμάτιο να διατηρείται δροσερό.

Κρύος ιδρώτας (Cold sweating)

Πρόκειται για περιπτώσεις τοπικής υπεριδρωσίας. Οι ασθενείς αυτοί αισθάνονται δροσερό το σώμα τους, ενώ μπορεί να είναι ωχροί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδρώνουν τα πιο κρύα μέρη του σώματος, τα χέρια και τα πόδια.

Ο ιδρώτας είναι υδαρής, χωρίς μυρωδιά, μπορεί να εμφανισθεί καθόλη τη διάρκεια της ημέρας ενώ τα συμπτώματα καλλιτερεύουν το βράδυ. Οι ασθενείς αυτοί δεν θέλουν να ντύνονται πολύ γιατί πιστεύουν ότι αυτό θα τους προκαλέσει την υπερέκκριση ιδρώτα.

Σε αυτούς τους ασθενείς θα έκανε καλό η κατανάλωση θερμών φαγητών και ποτών.

Πως γίνεται η θεραπεία;

Στην κλινική εφαρμογή ο/η θεραπευόμενος/η πρέπει να γνωρίζει ότι θα συνομιλήσει με τον ιατρό του για αρκετή ώρα σχετικά με το θέμα που τον απασχολεί, τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, για το συναισθηματικό του φορτίο και γενικά τον τρόπο ζωής του.

Είναι ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό που περιλαμβάνει πολλές προσωπικές πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες στην εφαρμογή του βελονισμού. Μετά από αυτό το λεπτομερές ιστορικό ο ιατρός καταλαβαίνει ποια είναι τα σημεία που πρέπει να ενεργοποιήσει μέσω των βελονών. Τα σημεία αυτά διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και από πρόβλημα σε πρόβλημα. Tοποθετούνται πρώτα βελόνες στο σώμα στα κατάλληλα σημεία εξισορρόπησης και moxa όπου είναι απαραίτητο για 20´ ενώ επιπρόσθετα τοποθετούνται ημιμόνιμες βελόνες στο αυτί.

Συνήθως απαιτούνται 10-12 συνεδρείες.

ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ο Ωτοβελονισμός σε συνδυασμό με το σωματικό βελονισμό (ηλεκτροβελονισμό, cupping therapy, moxa, acupressure) κινητοποιεί ενδογενείς μηχανισμούς αναλγησίας προκαλώντας έκλυση ενδορφινών και εγκεφαλινών (ενδογενή οποιοειδή).

Είναι πολύ αποτελεσματικός στην ανακούφιση από τον οξύ και το χρόνιο πόνο, όπως επίσης το νευροπαθητικό και τον ψυχογενή πόνο.

Οι επώδυνες καταστάσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν είναι:

 • Μυοσκελετικοί πόνοι
 • Οστεοαρθρίτιδα (γόνατος, ισχίου, ώμου, αγκώνα κ.ά.)
 • Κεφαλαλγίες
 • Ημικρανίες
 • Οσφυαλγία-Ισχιαλγία
 • Αυχενικοί πόνοι
 • Ινομυαλγία
 • Μεθερπητική Νευραλγία
 • Νευραλγία Τριδύμου
 • Πάρεση προσωπικού νεύρου
 • Σύνδρομο Κροταφογναθικής Διάρθρωσης
 • Δυσμηνόρροια (πόνοι περιόδου)
 • Αθλητικές κακώσεις
 • Σύνδρομα υπέρχρησης
 • Μετεγχειρητικός πόνος
 • Καρκινικός πόνος
 • Ψυχογενής πόνος