ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΝΕ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ

Η χοληστερίνη σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό, αρκεί να μην είναι αυξημένα τα επίπεδα της. Σε περίπτωση που η κακή χοληστερίνη ή LDL είναι αυξημένη, αυτό πυροδοτεί τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Στην διατροφή μας καλό είναι να περιορίσουμε τις τροφές που μπορεί ναι μας αυξήσουν την LDL και να επιλέγουμε όσες συμβάλουν στην μείωσή της. Παρακάτω θα αναφερθούν οι πιο σημαντικές τροφές που βοηθάνε στην μείωση της κακής χοληστερίνης.

1. Ξηροί καρποί
Είναι πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που βοηθάνε στην βελτίωση των τιμών της κακής χοληστερίνης. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ωμέγα -3 λιπαρά οξέα. Αν και όλοι οι ξηροί καρποί έχουν οφέλη στην υγεία της καρδιάς, πιο συγκεκριμένα υπάρχουν κάποιοι, τα καρύδια και τα φιστίκια που η κατανάλωσή τους πάνω από μια φορά την εβδομάδα βοηθάει στην μείωση καρδιαγγειακών επεισοδίων.

2. Βρώμη
Η βρώμη είναι γνωστή για τις ιδιότητες της στην υγεία του ανθρώπου γενικά, καθώς και για την μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης σύμφωνα με το Harvard Health Publishing. Είναι πλούσια σε βήτα -γλυκάνη, μια διαλυτή φυτική ίνα που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης. Πληθυσμοί με χαμηλά επεισόδια στεφανιαίας αρτηριακής νόσου και χοληστερίνης έχουν στην διατροφή τους χαμηλά ποσοστά λιπαρών αλλά και αυξημένες φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως.

3. Κριθάρι
Το κριθάρι επίσης είναι πλούσιο σε βήτα γλυκάνη και έχει παρόμοιες ιδιότητες με τη βρώμη όσον αφορά τη χοληστερίνη. Επίσης βοηθάει στην μείωση της πίεσης καθώς και στην ισορροπία των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

4. Avocado
Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες καθώς και φυτοθρεπτικά όπως φυτοστερόλες, που όλα βοηθάνε στην βελτίωση της χοληστερίνης στο αίμα.

5. Σόγια
Η σόγια, το edamame, το τόφου και το γάλα σόγιας είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και οιστρογόνα.

6. Φασόλια, όσπρια, αρακάς
Τα φασόλια, ο αρακάς και τα όσπρια έχουν πολλές ιδιότητες που βοηθάνε στην μείωση της χοληστερίνης. Τα όσπρια είναι χαμηλά σε λίπος, πλούσια σε διαλυτές και μη διαλυτές φυτικές ίνες.

7. Μούρα
Η καθημερινή κατανάλωση μούρων ή χυμό από μούρα έχει συσχετιστεί με μείωση έως και 4 μονάδων της LDL χοληστερίνης. Τα μούρα πέρα από τα οφέλη στην μείωση της χοληστερίνης, είναι και πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθάνε στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Παρά τη γλυκιά τους γεύση, τα μούρα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι η πέψη γίνεται πιο αργά και δεν επηρεάζει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα.

8. Φρούτα και Λαχανικά
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερίνη καθώς και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες καθώς και φυτοθρεπτικά με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες το μήλο αν το καταναλώνετε 2 φορές την ημέρα συμβάλει στην μείωση της κακής χοληστερίνης.

9. Μαύρη σοκολάτα
Η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας στα 50γρ. την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της κακής χοληστερίνης. Βέβαια η ποσότητα αυτή είναι αρκετή σε θερμίδες για αυτό θέλει με μέτρο. Σε μια έρευνα φάνηκε ότι 25γρ. μαύρης σοκολάτας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και αυτό λόγω του κακάο που περιέχει και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά, Ιατρός-Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI), Board Certified στην Ιατρική της Αντιγήρανσης

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ASIST.GR

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *