ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΛΑΒΕΡΑ ΤΑ “ΥΓΙΕΙΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ”;

Παν μέτρον άριστον ακόμη και στα υγιεινά τρόφιμα.

Oι περισσότεροι από εμας, όταν ακολουθούμε μια υγιεινη διατροφή, συνήθως φτάνουμε στο αντίθετο σημείο και υπερκαταναλώνουμε τα υγιεινα τρόφιμα. Ακόμη όμως και σε αυτές θα πρέπεινα έχουμε μέτρο και ειδικά κάποιες κατηγορίες ανθρώπων με συγκεκριμένες παθήσεις.

Πορτοκάλια και ντομάτες
Τα πορτοκάλια και οι ντομάτες είναι όξινες τροφές. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Η αυξημένη πρόσληψη οξέων στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ιδανικά μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι 2 μερίδες πορτοκάλια ή ντομάτες την ημέρα.

Κονσέρβες τόνου
Αν και αποτελεί εύκολο και γρήγορο γεύμα καταναλώνοντας μια σαλάτα με έναν τόνο, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του ψευδαργύρου στο αίμα, καθώς ο τόνος έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα από τα άλλα ψάρια. Η υπερβολική πρόσληψη βαρέων μετάλλων, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης, προβλήματα ακοής και ομιλίας, σε έλλειψη συντονισμού ακόμα και μυϊκή αδυναμία. Μην καταναλώνετε περισσότερο από πέντε κονσέρβες τόνου την εβδομάδα, για εναλλαγή μπορείτε να καταναλώνετε ψάρια χαμηλότερα σε βαρέα μεταλλα όπως οι σαρδέλλες.

Νερό
Ενώ η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την καλή υγεία, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει ακόμα και δηλητηρίαση . Αυτό συμβαίνει γιατί η ακραία πρόσληψη νερού αραιώνει το νάτριο στο σώμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα νατρίου, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου ή ακόμη και θάνατο.

Επομένως πόσο νερό θα πρέπει να πιείτε;

Για να βεβαιωθείτε ότι πίνετε τη σωστή ποσότητα νερού θα πρέπει να ελέγχετε τα ούρα σας. Αν είναι πάντα διαφανή θα πρέπει να μειώσετε την ποσότητα του νερού που πίνετε.

Σόγια
Η σόγια όταν καταναλώνεται με μέτρο έχει βρεθεί ότι βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης αλλά και της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο αναστέλλει την απορρόφηση του σιδήρου, γι’ αυτό το λόγο η υπερβολική πρόσληψη έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου. Επίσης, επειδή η σόγια περιέχει οιστρογόνα, τις ενώσεις που λέγονται ισοφλαβόνες, η μακροχρόνια κατανάλωση της μπορεί να οδηγήσει σε υπερπλασία του ενδομητρίου., οπότε να αποφεύγεται σε γυναίκες με ενδομητρίωση. Αν και δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώνετε για να είστε ασφαλής, ωφέλιμο θα ήταν να καταναλώνετε μέχρι 4 μερίδες σόγιας την εβδομάδα ή και λιγότερο.

Σπανάκι
Το σπανάκι αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, και διαφόρων βιταμινών και μετάλλων. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (μια κοινή αιτία απώλειας της όρασης που οδηγεί σε τύφλωση). Ωστόσο, το σπανάκι είναι επίσης υψηλό σε οξαλικό άλας, μία ένωση που μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό πέτρας στα νεφρά, επομένως άτομα τα οποία έχουν την τάση να σχηματίζουν λίθους στα νεφρά καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωσή του.

Καρύδια Βραζιλίας
Αυτό το τραγανό σνακ αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, απαραίτητων λιπαρών οξέων, αλλά και σελήνιου. Πλέον, η κατανάλωση των ξηρών καρπών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει τα καρύδια Βραζιλίας να τα καταναλώνετε καθημερινά δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά πλούσια σε σελήνιο και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να γίνουν τοξικά. Η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο. Επομένως καθημερινά δεν θα πρέπει να ξεπερνάτε τα 10 καρύδια Βραζιλίας.

Άπαχη ζωική πρωτεΐνη
Αν η διατροφή σας βασίζεται κυρίως σε κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης όπως, όπως το στήθος κοτόπουλου ή τα ασπράδια αυγών, ήρθε η ώρα για να επαναπροσδιορίσετε την διατροφή σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η υπερβάλλουσα πρωτεΐνη αποθηκεύεται στον οργανισμό σε λίπος. Η συνιστώμενη αναλογία σε πρωτεΐνη είναι 0,8 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους σε άτομα χωρίς παθήσεις, ενώ οι αθλητές 1 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *