ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΤΣΙΜΠΟΛΟΓΗΜΑ ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Κάθε βράδυ λέτε πως θα σταματήσετε αυτή την κακή συνήθεια του να τσιμπολογάτε πριν κοιμηθείτε ή ακόμη χειρότερα, να ξυπνάτε το βράδυ και να τρώτε.

Και κάθε βράδυ υποκύπτετε.

Τσιπς, ξηροί καρποί, το γλυκό στο ψυγείο, το παγωμένο γιαούρτι απο την κατάψυξη, αποτελούν κάποιες απο τις όχι και τόσο υγιεινές επιλογές μας. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που θα επιλέξετε κάτι υγιεινό (κρέας, ψωμί ολικής με γαλοπούλα ) και πάλι υπάρχει επιβάρυνση.

Το βασικό αίτιο βέβαια , όλης αυτής της συμπεριφοράς , είναι το άγχος.
Όλη μέρα, τρέχουμε με τα προβλήματα να μας απασχολούν και δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε. Μόλις γυρίσουμε σπίτι και αρχίσουμε να ηρεμούμε , «βγάζουμε» όλη μας την ένταση στο φαγητό. Συνήθως μάλιστα δεν αντιλαμβανόμαστε την ποσότητα, γιατί τρώμε μηχανικά μπροστά στην τηλεόραση ή ξυπνάμε το βράδυ και υπνοβατώντας πάμε στο ψυγείο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα , αφ’ ενός να επιβαρυνόμαστε με θερμίδες τις πιο λανθασμένες ώρες και να παίρνουμε κιλά και φυσικά επιβαρύνεται το γαστρεντερικό μας σύστημα το οποίο δεν το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» κατα τη διάρκεια της νύχτας.

Δες εδώ το post της Δρ. Μαρίας Ψωμά για τις τροφές που πρέπει να τρώνε οι άνθρωποι με στρες

Το πιο απλό είναι να σας πω, «μην αγχώνεστε». Πολύ εύκολο να το λέμε , αλλά σχεδόν αδύνατο να το εφαρμόσουμε. Πολλές φορές στο ιατρείο, διακωμωδώ την κατάσταση, και επειδή και η ίδια «πάσχω» απο αυτή τη κακή συνήθεια της νυχτερινής υπερφαγίας, λέω ο,τι ίσως η μοναδική λύση είναι η λοβοτομή!!

Φυσικά και αυτό δε γίνεται, όπως είναι και πρακτικά ανέφικτο να λέμε σε κάποιον στις μέρες μας, με τόσο έντονους ρυθμούς ζωής, να σταματήσει να αγχώνεται.
Θα αναφέρω κάποια κόλπα που πιστεύω οτι θα σας βοηθήσουν.

1. Μην παραλείπετε γεύματα την ημέρα
Το μόνο που θα πετύχετε είναι το βράδυ να πάθετε υπογλυκαιμία, με αποτέλεσμα να μην ελέγχετε τι τρώτε. Συνήθως εκείνη την ώρα, το σώμα μας αναζητά τροφές που θα του αυξήσουν άμεσα το σάκχαρο και θα ισορροπήσουν την ινσουλίνη, όπως υδατάνθρακες, ψωμί, ζάχαρι, μακαρόνια.

Φάτε επαρκώς στα κύρια γεύματα, ειδικά πρωινό και μεσημεριανό. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, με πρωτείνη και καλό λίπος, οι οποίες θα σας κρατήσουν χορτάτους, για αρκετές ώρες και θα διατηρήσουν σταθερό το σάκχαρο σας χωρίς να πεινάτε.

2. Άσκηση
Η άσκηση όπως γνωρίζουμε έχει πολλαπλά οφέλη. Εκτός απο το ότι δαπανώνται θερμίδες και μας βοηθάει στην απώλεια κιλών ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Μας «επιβάλλει» κατα κάποιο τρόπο σε μια πειθαρχεία και να μην παραλείπουμε γεύματα.
Επίσης απελευθερώνονται ενδορφίνες , τα φυσικά «ηρεμιστικά του εγκεφάλου» και μας βοηθάει να εκτονωθούμε απο την πίεση της ημέρας.

Απλά φροντίστε να φάτε κάτι ελαφρύ τουλάχιστον δυο ώρες πριν και φυσικά μετά την άσκηση.

3. Επαρκής ύπνος
Εδώ γίνεται ένας φαύλος κύκλος στην περίπτωση που ξυπνάμε το βράδυ για να φάμε. Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει την ισορροπία λεπτίνης και ινσουλίνης και αυξάνει την παραγωγή γκρελίνης (της ορμόνης της πείνας). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να πεινάμε διαρκώς, αλλά να αναζητούμε συνήθως τροφές με ζάχαρη και λίπος για να κατευνάσουμε την πείνα μας. Φροντίστε να κοιμάστε 8 ώρες και αν δεν το καταφέρενετε τη νύχτα, βρείτε χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4. Υγιεινές επιλογές.
Γεμίστε το ψυγείο σας με υγιεινά σνακ, ωμά λαχανικά, φέτες γαλοπούλας, τυρί χαμηλών λιπαρών, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, ξηρούς καρπούς και σκούρα φρούτα (μήλο, αχλάδι, ακτινίδια). Αν έχετε όρεξη για άμυλο, η γλυκοπατάτα είναι ιδανική λύση. Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα , ιχνοστοιχεία προκαλεί κορεσμό και ικανοποιεί το αίσθημα του γλυκού. Επίσης βάλτε φυστικοβούτυρο πάνω σε μισό μήλο. Το καλό λίπος που περιέχει, θα προκαλέσει κορεσμό.

5. 20min, υπομονή
20 min χρειάζονται για να ξεπεραστεί αυτή η επιθυμία για φαγητό, η οποία δεν είναι πραγματική πείνα, αλλά συναισθηματική. Σκεφτείτε πραγματικά γιατί το κάνετε, βγάλτε βόλτα το σκύλο σας, μιλήστε με έναν φίλο στο τηλέφωνο, γυμναστείτε. Γενικώς, απασχολήστε το μυαλό σας με κάτι άλλο και θα δείτε ο,τι τις περισσότερες φορές, το αίσθημα αυτό για τσιμπολόγημα θα ξεπεραστεί.

6. Ημερολόγιο διατροφής.
Αν μπορείτε, την επόμενη μέρα, να καταγράψετε οτι φάγατε. Αυτό σας φέρνει αντιμέτωπους με την πραγματικότητα και συνειδητοποιείτε την επιβάρυνση

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *