ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ, Η ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΚΙΛΑ

Η Μαρία Ψωμά είναι γιατρός – βιοπαθολόγος παχυσαρκίας με τους περισσότερους πελάτες στην κοσμική και σόουμπιζ Αθήνα. Η Σίσσυ Χρηστίδου, η Κατερίνα Καινούριου, η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, η Ζωή Λάσκαρη είναι ανάμεσα στις επώνυμες πελάτισσές της που η ίδια αποκαλεί «ασθενείς».

psoma2

 

Η Μαρία Ψωμά υπήρξε παχύσαρκο παιδί και έχει βιώσει έντονα το ρατσισμό και την κοροϊδία στο σχολείο. «Τα παιδιά είναι οι πιο σκληροί κριτές» λέει χαρακτηριστικά. Στην αρχή της εφηβείας της έχασε μόνη της όλα τα κιλά.
Αυτό ήταν που την ώθησε και στην επιλογή του επαγγέλματός της. Έτσι, το 1991 πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε με την ειδικότητα της Βιοπαθολογίας για 5 χρόνια στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», αρίστευσε ως διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, πήρε το μεταπτυχιακό της στην Ιατρική Σχολή των Παρισίων με θέμα Ιατρική της Παχυσαρκίας και εξειδικεύτηκε στην Ιατρική της Αντιγήρανσης.
Περιγράφει η ίδια:
«Ως έφηβη είχα αρκετά κιλά, έκανα δίαιτα, τα έχασα σε ένα καλοκαίρι και μετά βρισκόμουν σε μία διαρκή πάλη με το «βάλε-βγάλε» κιλά, όταν πέρασα στην Ιατρική. Θυμάμαι, εκείνη την περίοδο, όποτε πήγαινα στο χωριό μας, για να δω τους δικούς μου, έβαζα πολλά κιλά κι όταν ερχόμουν πίσω στην Αθήνα, τα έχανα. Αυτό με οδήγησε στο να έχω αναιμία, να βρεθώ στα όρια της οστεοπόρωσης, γιατί αδυνάτισαν τα κόκκαλά μου και είχα πρόβλημα με το δέρμα μου. Έχω δει και έχω βιώσει από πρώτο χέρι τα άσχημα και τα αρνητικά που έχει μία δίαιτα, γι αυτό και προσπαθώ τόσο δυνατά να ωθήσω τον κόσμο στην σωστή διατροφή. Εγώ είμαι παθούσα, διότι όταν σπούδαζα, μπορούσα να φάω τεράστιες ποσότητες, ακόμα κι ένα ταψί και την επόμενη ημέρα τίποτα. Έκανα πολλά λάθη. Σημασία όμως έχει ότι βρήκα τον σωστό και τον σίγουρο δρόμο για την οριστική απομάκρυνση των κιλών και είναι μεγάλη μου χαρά όταν βλέπω ότι μπορώ να το μεταδώσω και στους άλλους ανθρώπους αυτό.
Μπόρεσα να συνδυάσω την κλασική ιατρική με την ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου, για την επίλυση του προβλήματος της παχυσαρκίας».

«Εγώ δεν είμαι διαιτολόγος, αλλά γιατρός. Σπούδασα Ιατρική και δεν αρέσκομαι στην λέξη «δίαιτα», αλλά στην «διατροφή». Δεν πιστεύω στις δίαιτες. Αν κάνεις μία αυστηρή δίαιτα, θα στερηθείς και μετά θα πέσεις με τα μούτρα» λέει.

Και στο ερώτημα τι ψάχνουν οι γυναίκες, απαντά:
«Οι γυναίκες ψάχνουν το μαγικό χάπι ή τη μαγική δίαιτα. Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν υπάρχουν. Ακόμη και επιβαρυμένα γονίδια να έχουμε, αυτό αντιστρέφεται με τη δική μας παρέμβαση. Νομίζω ότι είμαι λαμπρό παράδειγμα γιατί έχουμε ιστορικό παχυσαρκίας στην οικογένειά μου και προδιάθεση για διαβήτη. Τα απέφυγα όλα αυτά με σωστή διατροφή και άσκηση. Ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι υπάρχει η μαγική δίαιτα ή η δίαιτα-express. Το μεγαλύτερο μυστικό για να χάσεις κιλά είναι να έχεις σίγουρα 4-5 γεύματα την ημέρα, να πίνεις πολύ νερό και να τρως πολλές σαλάτες. Έτσι μόνο θωρακίζεις τον οργανισμό σου, αποτρέποντας τις υπογλυκαιμίες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *