Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ (ΜΕΡΟΣ Α)

Μερικά τρόφιμα επηρεάζουν περισσότερο το σάκχαρο του αίματος σε σχέση με άλλες τροφές.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι η ιδανική τροφή για να διατηρήσετε σταθερό το σάκχαρο του αίματος σας εάν πάσχετε από διαβήτη, αλλά είναι σημαντικό και για τον ευρύ πληθυσμός ο οποίος δεν πάσχει από διαβήτη.

Στόχος στην διατροφή είναι να επιλέγετε τροφές οι οποίες βοηθούν να διατηρηθεί το επίπεδο του σακχάρου σταθερό.
Εδώ αναφέρονται τα 10 καλύτερα τρόφιμα τα οποία βοηθούν στην σταθεροποίηση και τη μείωση του σακχάρου, ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα το διαβήτη σας.

1. Σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη
Ψάχνετε για ένα φιλικό προς το διαβήτη φαγητό; Ακολουθήστε το παράδειγμα του Ποπάϋ. Σπανάκι, λάχανο, σέσκουλα, και άλλα φυλλώδη πράσινα είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως φυλλικό οξύ και μέταλλα όπως το μαγνήσιο , φυτοθρεπτικά συστατικά και αδιάλυτες φυτικές ίνες – τα οποία ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου .
Αυτό συμβαίνει γιατί οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων (π.χ. πατάτες ή ψωμί) όταν καταναλωθούν σε συνδυασμό με αυτά, δίνοντας ένα πιο υγιεινό συνολικό γλυκαιμικό φορτίο.

2. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί όλων των ειδών βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου.
Παρά το μικρό του μέγεθός τους, οι ξηροί καρποί αποτελούν πηγή πρωτεΐνης, ακόρεστων λιπαρών και φυτικών ινών. Αυτοί οι τρεις παράγοντες έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 1 χούφτα ξηρών καρπών ημερησίως παρουσίασαν μια μείωση της τάξεως του 8% στα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης τους.
Ας έχετε όμως στο νου ότι οι ξηροί καρποί κρύβουν επίσης πολλές θερμίδες.
Το καλύτερο είναι να αντικαταστήσετε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως είναι τα κρουτόν ή τα κουλούρια με καρύδια. Καταναλώστε τα μαζί με το γιαούρτι σας , τοποθετήστε τα στις σαλάτες, ή καταναλώστε τα σαν σνακ.

3. Καταναλώστε λιπαρά ψάρια
Όταν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να υπάρχουν στην διατροφή σας λιπαρά ψάρια .
Οι σαρδέλες και άλλα μικρά λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία το σώμα μας μπορεί μόνο εξωγενώς να πάρει απο τις τροφές που καταναλώνουμε.
Οι σαρδέλες και άλλα λιπαρά ψάρια συντελούν στην μείωση του σακχάρου . Επειδή αποτελούν σημαντική πηγή λίπους και πρωτεΐνη

επιβραδύνεται η αύξηση του σακχάρου στο αίμα , ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Ακόμη το λίπος το οποίο περιέχουν οι σαρδέλες είναι ευεργετικό για το μυαλό σας καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας.

4. Καταναλώστε χούμους
Το χούμους, το οποίο αποτελεί σπεσιαλιτέ της Μέσης Ανατολής, αποτελεί πολύ καλή επιλογή φαγητού ενάντια στον διαβήτη.
Οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ρεβίθια ( 12 γραμμάρια φυτικών ινών και 15 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι ) βοηθούν στην σταδιακή απορρόφηση των σακχάρων από το άμυλο και με αυτόν τον τρόπο το σάκχαρο του αίματος σας παραμένει σταθερό.
Ακόμη τα υγιή λίπη που προέρχονται από το ταχίνι (αποτελείται από αλεσμένο σουσάμι) και το ελαιόλαδο, εξισσορροπούν το σάκχαρο του αίματος ακόμη περισσότερο.
Συνδυάστε το χούμους , με λαχανικά και κράκερ ολικής αλέσεως για μια ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

5. Chia Seeds
ΟΙ σπόροι chia είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη

, φυτικές ίνες και Ω3 λιπαρά οξέα.
Το αλεύρι το οποίο προέρχεται από αυτούς τους σπόρους είναι ιδανικό για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
«Στην πραγματικότητα μειώνει το σάκχαρο του αίματος, λόγω της φυτικής ίνας και της περιεκτικότητας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα», λέει η AmyJamieson-Petonic, RD, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, και διευθύντρια στο Cleveland Clinic.
Ακόμη υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι σπόροι Chia βοηθούν ώστε να μειωθεί το λίπος της κοιλιάς καθώς συμβάλλει ενάντια στην αντίσταση στην ινσουλίνη.
Αντικαταστήστε ένα μέρος από το αλεύρι που χρησιμοποιείτε με το αλεύρι με chia (και στη συνέχεια πειραματιστείτε με υψηλότερες αναλογίες) .

 

6. Προσθέστε κανέλλα
Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει η κανέλα να βρίσκεται σίγουρα στο ράφι με τα καρυκεύματα σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι έστω και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσετε περισσότερη κανέλα στη διατροφή σας. Προσθέστε κανέλα στον καφέ σας, στο πρωινό σας, μαζί με την βρώμη σας ή στο φαγητό σας.»

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *